15η Αυγούστου: Πώς αμείβεται η κορυφαία αργία του καλοκαιριού

6 Αυγούστου, 2019
15η Αυγούστου: Πώς αμείβεται η κορυφαία αργία του καλοκαιριού
Η 15η Αυγούστου 2019 (εφέτος συμπίπτει με την Πέμπτη, εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας), ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες του έτους - Πώς αμείβεται η 15η Αυγούστου για όσους εργάζονται.

Η 15η Αυγούστου 2019 (εφέτος συμπίπτει με την Πέμπτη, εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας), ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες του έτους.

Κατά τις υποχρεωτικές αργίες απαγορεύεται η λειτουργία των επιχειρήσεων εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις αργίες, όπως προβλέπει το ΒΔ 748/1966, όπως είναι οι κλινικές, τα ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.ο.κ.

Για μισθωτούς που δεν θα εργαστούν τη μέρα αυτή ισχύουν τα εξής:

α) Στους μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 15η Αυγούστου θα καταβληθεί το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους.

β) Στους μισθωτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και δεν θα απασχοληθούν την 15η Αυγούστου, καταβάλλεται κανονικά ο μηνιαίος μισθός τους

Για μισθωτούς που θα απασχοληθούν τη μέρα αυτή ισχύουν:

α) Σε όσους μεν αμείβονται με ημερομίσθιο, το κανονικό τους ημερομίσθιο (τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχολήθηκαν) και προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιο τους, δηλαδή το ωρομίσθιο που προβλέπει η σύμβαση με την οποία αμείβονται π.χ. ΕΓΣΣΕ και όχι το καταβαλλόμενο, εφόσον λαμβάνουν μεγαλύτερες αποδοχές από αυτές που προβλέπει η σύμβαση.

β) Σε όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

– Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 15η Αυγούστου, οφείλεται, εκτός από την προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο νόμιμο ημερήσιο μισθό τους και το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους.

– Αν μεν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερήσιου μισθού τους. Στην περίπτωση αυτή θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στο μηνιαίο μισθό τους η αμοιβή τους για την απασχόληση κατά την αργία της 15ης Αυγούστου.

Επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση που ο εργαζόμενος βρίσκεται σε κανονική άδεια κατά την 15η Αυγούστου, αυτή δεν υπολογίζεται στις εργάσιμες ημέρες της άδειας. Αυτή, λοιπόν επιμηκύνεται κατά μία ημέρα. Κι αυτό αφορά τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις είτε δεν λειτουργούν την ημέρα αυτή είτε ανήκουν στις εξαιρέσεις και λειτουργούν νόμιμα. Να συμπληρώσουμε, βέβαια, ότι δεν θα πρέπει να δίδεται ως αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης (ρεπό).

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ