Η απότομη έκρηξη κρουσμάτων βάζει στο τραπέζι και σενάριο καθολικού lockdown – Πιέζουν οι λοιμωξιολόγοι

29 Οκτωβρίου, 2020
Η απότομη έκρηξη κρουσμάτων βάζει στο τραπέζι και σενάριο καθολικού lockdown - Πιέζουν οι λοιμωξιολόγοι

Πλήρη ανατροπή των σχεδιασμών φέρνουν τα τελευταία δεδομένα, με την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, όπως σημειώνει το liberal.gr. Σύμφωνα με τους επιστήμονες στο τραπέζι μπαίνει ξανά η συζήτηση για γενικό lockdown, καθώς ο ιός δείχνει απτόητος και επεκτείνεται με τη φυσική του δυναμική. Τα μέτρα νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας και υποχρεωτικής μάσκας παντού, δεν έχουν δείξει ακόμη τα αποτελέσματά τους.

Γι’ αυτό και οι ειδικοί επιστήμονες προτείνουν τώρα ένταση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας, τηλε-εργασίας και έμφασης στην ατομική προστασία των πολιτών με μάσκα, υγιεινή χεριών και αποστάσεις, αλλά και ταυτόχρονη προετοιμασία για lockdown σε ολόκληρη τη χώρα.

Καθοριστική για τα μέτρα που πρόκειται να επιβληθούν, αναμένεται η σημερινή σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με το επιτελείο του υπουργείου Υγείας, το οποίο για την ώρα δεν προτείνει ένα νέο καθολικό lockdown.

Πηγές του υπουργείου Υγείας,  διαβεβαιώνουν ότι παρά την ανησυχία τους για την πορεία των κρουσμάτων, εντούτοις το σύστημα υγείας αντέχει ακόμη. Επομενως οι προσπάθειες θα στραφούν στην ανακοπή του ρυθμού εξάπλωσης του ιού, με απαγορεύσεις κυκλοφορίας μεταξύ περιφερειακών ενοτήτων, σε αναβίβαση περιφερειών στο στάδιο 4 (κόκκινο) στο χάρτη και άλλα μέτρα, στην προσπάθεια να αποφύγουμε το γενικό lockdown ή τουλάχιστον να μετατεθεί για όσο πιο αργότερα γίνεται.

Ο ιός διεθνώς

Από την άλλη πλευρά, η “ατζέντα” της ημέρας περιλαμβάνει την  τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. για την από κοινού αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ συνεδριάζει επίσης και η Επιτροπή Εκτάκτων Αναγκών του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για την αξιολόγηση της κατάστασης διεθνώς. Σημειώνουμε εδώ, ότι ο ΠΟΥ, αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα της Ευρώπης, ως οντότητας που πρέπει να αντιμετωπιστεί ενιαία, δεδομένης της ελευθερίας μετακίνησης των πολιτών της μεταξύ των συνόρων των κρατών – μελών.

Τα άμεσα μετρα

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, οι πρώτες κινήσεις μας πρέπει να είναι η απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ νομών και η αύξηση της τηλε-εργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Την ίδια ώρα όμως, πρέπει να υπάρχει έτοιμος και ο σχεδιασμός ενός καθολικού lockdown πριν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο. Τις τελευταίες ημέρες, ο ιός δείχνει μεγάλη επιτάχυνση, γεγονός που χρειάζεται διερεύνηση, να δούμε τι έγινε πριν 15 ημέρες και έχουμε σήμερα τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Απτόητος ο ιός

Σε ρυθμούς εβδομάδας ο δείκτης πραγματικής αναπαραγωγής του ιού Rs να είναι στο 1,34. Σε ημερήσια βάση όμως, χθες, ήταν στο 2 και σήμερα ανέβηκε στο 3,08, δηλαδή κατέγραψε αύξηση πάνω από 30%, δείχνοντας μια επιταχυνόμενη δυναμική. Σημειωτέον ότι ο φυσιολογικός ρυθμός αναπαραγωγής του ιού, χωρίς τη λήψη μέτρων, κυμαίνεται μεταξύ 2 – 3,6. Συνεπώς τα όποια μέτρα λαμβάνονται αυτόν τον καιρό, τον αφήνουν παντελώς ανεπηρέαστο.

Σύφωνα πάντους με αρκετούς ειδικούς, όπως ο κ. Σαρηγιάννης, η εφαρμογή ενός 15θήμερου lockdown, δεν επαρκεί για να περιορίσει τον ιό αποτελεσματικά και τον Δεκέμβριο. Η ομάδα Hercules, της οποίας ο ίδιος είναι επικεφαλής, μελετά τώρα βάσει του μοντέλου που έχει αναπτύξει, ποιά θα ήταν η αποτελεσματικότητα μικρών, τοπικών, επαναλαμβανόμενων lockdown, προκειμένου να υπάρχει η ελάχιστη αναγκαία επιβάρυνση στην οικονομία.

Γεροτζιάφας: Όσο γρηγορότερα το lockdown στην Ελλάδα, τόσο καλύτερα

Ο καθηγητής Αιματολογίας της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας είναι υπέρ ενός άμεσου lockdown στην Ελλάδα, για να αποφευχθούν τα χειρότερα με τον κορονοϊό

Καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV βρέθηκε ο καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο οποίος σχολίασε τις τρέχουσες εξελίξεις του κορονοϊού τόσο στη χώρα μας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας πως είναι «σχεδόν παράλληλη η εξέλιξη της πανδημίας σε Γαλλία και Ελλάδα» και πως «όσο γρηγορότερα γίνει το lockdown στην Ελλάδα, τόσο καλύτερα».

Παράλληλα, ο καθηγητής δήλωσε πως έχει καταρρεύσει το σύστημα ιχνηλάτησης καθώς τα κρούσματα πλέον είναι πάρα πολλά, γεγονός που καθιστά ακόμη δυσκολότερο τον έλεγχο του κορονοϊού και τόνισε, χαρακτηριστικά: «Η πίεση στην Ελλάδα είναι μεγάλη. Θα έχουμε πρόβλημα».

Όσον αφορά στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Γεροτζιάφας τόνισε πως «πρέπει να κινητοποιηθεί όλο το υγειονομικό προσωπικό στην Ευρώπη. Να περιθάλπονται νωρίς οι άνθρωποι, ώστε να μην καταλήγουν στην εντατική… Δεν έχουμε χρόνια για να το μαζέψουμε. Πρέπει να κινηθούμε άμεσα». Επίσης, σχετικά με το πότε θα καταστεί εφικτός ο εμβολιασμός του πληθυσμού, απάντησε πως αυτό θα γίνει μετά το καλοκαίρι του 2021.

Τέλος, αναφορικά με την ανοσία της αγέλης σημείωσε πως εάν επιλεγεί αυτή η διαδικασία, «θα καταδικάσουμε σε θάνατο χιλιάδων ανθρώπων», ενώ σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, είπε: «Μεγάλο θέμα τα σχολεία, δεν μπορείς να τα κλείσεις, τα παιδιά θα μείνουν αμόρφωτα».

Μπλοκάρουν τα νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα

Σε οριακό σημείο είναι τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων μετά τα εκατοντάδες κρούσματα που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες. Οι μονάδες υγείας που καλούνται να νοσηλεύσουν τα νέα περιστατικά του κορωνοϊού, δέχονται πίεση, γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δήμητρας Ευθυμιάδου για το ethnos.gr,  Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος ,σπεύδει να επισκεφθεί σήμερα και αύριο όλα τα νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις νέες ανάγκες που προκύπτουν, ώστε να γίνουν οι σχετικές προσαρμογές στις κλίνες.  Άλλωστε, μετά τα Ιωάννινα και τις Σέρρες που μπήκαν σε κόκκινο συναγερμό και μίνι lockdown, τα βήματά τους ακολουθεί και η Θεσσαλονίκη που παρουσιάζει τραγική έξαρση κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ethnos.gr: 

Στη Δυτική Μακεδονία  (3η Υγειονομική Περιφέρεια):

  • Σήμερα το 50% των διαθέσιμων Κλινών ΜΕΘ είναι καλυμμένες.
  • Επίσης το 55% των διαθέσιμων απλών Κλινών Covid είναι καλυμμένες με ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Στην Ανατολική Μακεδονία:

Το 52% των διαθέσιμων Κλινών ΜΕΘ είναι καλυμμένες

Στην Ήπειρο:  

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων υπάρχουν 20 Κλίνες ΜΕΘ, οι 8 είναι διαθέσιμες για Covid-19, ενώ ήδη νοσηλεύονται 4 ασθενείς

Σύνολο ΜΕΘ Covid-19

Σε όλη την επικράτεια υπάρχουν 287 κλίνες ΜΕΘ για Covid-19, από τις οποίες το 44% είναι καλυμμένες. Συγκεκριμένα κατειλημμένες είναι οι 128 ενώ κενές παραμένουν οι 159.

Η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου

Χθες, Τετάρτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1547 κρούσματα κορωνοϊού. Εξ’ αυτών τα 78 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 34299, εκ των οποίων το 55.3% άνδρες.

Τα 4.003 (11.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12.552 (36.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Παράλληλα 108 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 34 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Επίσης 280 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε δέκα  ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 603 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 228 (37.8%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ