Αποστακτήριο του Aberlour Whisky Journey νερό ζωής στην Σκωτία

20 Δεκεμβρίου, 2020
aberlour

 

Back to Aberlour, again

Ξυπνήσαμε το πρωί και ετοιμαστήκαμε για τη δεύτερη μέρα στο Aberlour distillery. Με μια κούπα ζεστό καφέ στο χέρι, ξεκινήσαμε με ψιλόβροχο για το ομώνυμο χωριουδάκι, με σκοπό να σταματήσουμε για μία ακόμα φορά στο μαγαζάκι του Walkers και να πάρουμε ζεστά μπισκότα για το πρωινό μας. Μέχρι να ανοίξει το visitors centre, ακολουθήσαμε την κοίτη του Linn Burn, μέχρι τους καταράκτες, που μας είχαν ενημερώσει από την προηγούμενη μέρα να επισκεφθούμε. Αν έρθετε ποτέ στο Aberlour, βρείτε οπωσδήποτε χρόνο γι’ αυτό τον περίπατο. Η κατάληξη θα σας αποζημιώσει.

Στη αρχή του μονοπατιού φιλοξενείται και μια υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας, με super-macro λήψεις του David Maitland και θέμα υλικά που έχουν σχέση με το Aberlour whisky, όπως πετρώματα, νερό, ξύλο.

 

Let the deed show

Μετά την πρώτη μας επίσκεψη και το Chronicles of the Caskμας περίμενε σήμερα το The Aberlour Experience Tour. Ξεναγός μας ήταν ο Hamish, ένας νεαρός φοιτητής, που έκανε αυτή την δουλειά ως part time job. Ένα ευχάριστο οδοιπορικό στην ιστορία του αποστακτηρίου, με τα αστεία του Hamish να χαλαρώνουν περισσότερο το κλίμα. Δυστυχώς δεν μας επιτράπηκε η φωτογράφηση σε εσωτερικούς χώρους παραγωγής για λόγους ασφαλείας, παρά μόνο αν υπήρχε ανοιχτή πόρτα και είμασταν εκτός. Το visitors centre άνοιξε το 2002 και το αποστακτήριο δίνει στη ξενάγηση ιδιαίτερη έμφαση σε όλες αυτές τις λεπτομέρειες, που το καθιστούν ένα από τα πλέον αγαπητά whisky στο κόσμο, μια και βρίσκεται σταθερά στην πρώτη 10άδα των παγκοσμίων πωλήσεων single malt. Το VisitScotland έχει ανταμείψει το tour με 5 αστέρια.

Η περιήγησή μας άρχισε από μια όμορφα διαμορφωμένη αίθουσα, όπου χαραγμένο σε ξύλο υπάρχει το timeline της ιστορικής διαδρομής του “Νερού της Ζωής” στη Σκωτία, καταλήγοντας στο Aberlour distillery. O Hamish έκανε μια εισαγωγική ομιλία με ιστορικά στοιχεία, τις πρώτες ύλες που χρειάζονται για την παραγωγή και ακολούθως μας οδήγησε σε μια διπλανή αίθουσα με ιστορικές φωτογραφίες από το αποστακτήριο. Στην πόρτα που ένωνε τις δύο αίθουσες υπάρχει το πορτραίτο του ιδρυτή του Aberlour James Fleming και το οικογενειακό μότο της οικογένειας Fleming, που χρησιμοποιεί πια το αποστακτήριο στις καμπάνιες του. “Let the deed show”, δηλ. “οι πράξεις ακούγονται δυνατότερα από τις λέξεις”.

 

Holy water

Το Aberlour μεταφράζεται από τα γαελικά ως “το στόμα του αφρισμένου ρυακίου” και πιθανώς αναφέρεται στην πηγή του Αγίου Drostan, που απεικονίζεται και στο λογότυπο. Ο Άγιος ήταν μαθητής του πολύ σημαντικού για τη Σκωτία Άγιου Columba, γνωστού ως “Ο Φωτιστής της Σκωτίας” και γύρω στο 660 μ.Χ. βάφτιζε άγριους Highlanders σε αυτά τα νερά. Αυτά τα “άγια” νερά ήταν και τα πρώτα που χρησιμοποίησε το αποστακτήριο για να λειτουργήσει. Την επόμενη φορά που κάποιος από εσάς θα απολαύσει ένα a’bunadh στο ποτήρι του αναφωνώντας “αγίασμα”, ας έχει στην άκρη του μυαλού του αυτή την ιστορία!

To 1879 λοιπόν ξεκίνησε η πορεία του αποστακτηρίου στο χρόνο από τον James Fleming, ενώ το 1892 το πούλησε στην Roberts Thorne & Sons Ltd. Επειδή ο ιδρυτής ήταν άτεκνος, σύμφωνα με τη διαθήκη του, όλα τα λεφτά από την πώληση διατέθηκαν μετά θάνατον, σε ανάγκες του χωριού. Μια πυρκαγιά θα το καταστρέψει σχεδόν ολοκληρωτικά το 1898, όπως πολλά αποστακτήρια κατά τη βικτωριανή εποχή. Το 1921 ιδιοκτήτες γίνονται οι ζυθοποιοί W. H. Holt & Sons,  ενώ το 1945 αλλάζει πάλι χέρια, εξαγορασμένο από την S. Campbell & Sons Ltd. Το 1962 σταματάει η λειτουργία των malting floors και το 1973 οι άμβυκες από 2 αυξάνονται σε 4.  Η Pernod Ricard εξαγοράζει την Campbell Distilleries το 1974, ενώ το 2001 αγοράζει και τη Chivas Brothers και ενοποιεί τις δύο εταιρίες στο όνομα Chivas Brothers.

 

The tour

Κάθε tour ακολουθεί την πεπατημένη, που είναι η περιήγηση στη διαδικασία παραγωγής του whisky. Έτσι και εδώ, ξεκινήσαμε από το άλεσμα του βυνοποιημένου κριθαριού, όπου ο μύλος (malt mill) που χρησιμοποιείται είναι ένα κατακόκκινος Porteus αντίκα. Αξίζει βέβαια να τονίσουμε ότι στα περισσότερα αποστακτήρια οι μύλοι είναι αντίκες, είτε Porteus ή Robert Boby. Ο λόγος είναι διότι σπάνια έως ποτέ παρουσιάζουν κάποια βλάβη στη λειτουργία τους και αυτή είναι και η αιτία που οι δύο αυτές εταιρίες τελικά έκλεισαν! Στη συνέχεια προχωρήσαμε στο mash tun, στη δεξαμενή όπου γίνεται η χυλοποίηση του αλεσμένου κριθαριού με ζεστό νερό και η μετατροπή του αμύλου σε σάγχαρα. Η χωρητικότητά της είναι 12 τόνοι, φτιαγμένη από ανοξείδωτο ατσάλι. Από το ίδιο υλικό είναι φτιαγμένες και οι 6 δεξαμενές της ζύμωσης (washbacks) πιο δίπλα. Εδώ η ξενάγηση πρωτοτυπεί σε σύγκριση με άλλες, διότι μας άφησε να δοκιμάσουμε τα υγρά, από τα δύο πρώτα στάδια. Το wort από το mash tun και το wash από τη ζύμωση.

 

Επόμενη στάση ο χώρος της απόσταξης. Οι 4 άμβυκες βρίσκονται στη σειρά, στη μέση οι 2 spirit stills (16.000 λίτρα πραγωγή έκαστος) και δίπλα τους οι wash stills (12.500 λίτρα παραγωγή έκαστος). Μια λεπτομέρεια που μάθαμε, είναι ότι χρειάζονται δύο αποστάξεις από τους wash stills για μία από τους spirit. Προτελευταίος σταθμός μας η Αποθήκη No1. Όπως αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο, μας έδειξαν τα 3 είδη βαρελιών που χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον στο AberlourΒourbon Βarrel (200 lt)Hogshead Cask (250 lt) και Sherry Butt (500 lt). Σχεδόν η μισή ποσότητα whisky όμως, παλαιώνει σε first fill και refill βαρέλια sherry. Επίσης στο χώρο υπάρχουν 6 αποθήκες συνολικά, όπου φιλοξενούν 27.000 βαρέλια. Σε αυτά παλαιώνει μόνο το whisky που προορίζεται για single malt εμφιαλώσεις. Για blends μεταφέρεται σε άλλους χώρους αποθήκευσης και περιοχές.

 

Time for tasting

Το τελευταίο μέρος ενός tour είναι αυτό που περιμένουν όλοι με ιδιαίτερη ανυπομονησία. Η γευστική δοκιμή. Ο ξεναγός μας, μας οδήγησε σε ένα από τα tasting rooms, στον πρώτο όροφο, πάνω από την αίθουσα που ξεκινήσαμε την ξενάγηση. Το The Aberlour Experience Tour, όπως και τα υπόλοιπα tours του Aberlour, έχουν στόχο ένα πιο απαιτητικό κοινό και αυτό φαίνεται και από τις εμφιαλώσεις που μας προσφέρει το αποστακτήριο να δοκιμάσουμε. Στη άκρη του μακρόστενου ξύλινου τραπεζιού ήταν τοποθετημένα 5 μπουκάλια, γυρισμένα έτσι ώστε να μη βλέπουμε τις ετικέτες τους και μπροστά από τη θέση του καθενός, έξι ποτηράκια σε ένα ξύλινο σουπλά. Η διαδικασία που μας καθοδηγούσε ο Hamish, ήταν να δοκιμάζουμε από το ποτήρι που μας πρότεινε, να βρίσκουμε τα γευστικά χαρακτηριστικά και μετά να μας αποκαλύπτει την αντίστοιχη εμφιάλωση. Το 6ο ποτήρι περιείχε new spirit.

 

Στον πίσω τοίχο, μας κίνησαν το ενδιαφέρον δύο μηχανισμοί χειροκίνητης εμφιάλωσης, κάτω από δύο βαρέλια, bourbon και sherry. Πριν από λίγο καιρό, όπως πληροφορηθήκαμε, μέρος του tour αποτελούσε και η επί τόπου εμφιάλωση, από όποιον ενδιαφερόταν, ενός δικού του μπουκαλιού. Hand fill κατ’ ευθείαν από το βαρέλι. Δυστυχώς για εμάς αυτό έχει πια σταματήσει. Είχαμε βέβαια τη δυνατότητα να γευτούμε κάτι παρόμοιο, αφού στο line up του tasting υπήρχε ένα Aberlour Hand Fill at the Distillery, 13 years old. Τα υπόλοιπα μπουκάλια ήταν τα Aberlour 10 ετών, Aberlour 16 ετών, Aberlour The Distillery Reserve Collection – Single Cask Edition 18 ετών και Aberlour a’bunadh batch 58. Μια πολύ χρήσιμη λεπτομέρεια που μάθαμε, είναι ότι στο 10 ετών το ποσοστό whisky από bourbon βαρέλια είναι περίπου 60% και το υπόλοιπο από sherry, ενώ στο 16 ετών το 60% περίπου είναι από sherry βαρέλια και το 40% από bourbon.

 

Μετά το τέλος του tasting πήγαμε ξανά στο μαγαζάκι του αποστακτηρίου για μερικές ακόμα αγορές.
Αποχαιρετήσαμε το αγαπημένο Aberlour και φύγαμε για το επόμενο distillery, το οποίο ήταν το Bernromach.

 

Tasting notes of the day:

 

Aberlour 10 years old 40% ABV

Nose: Γλυκιά μύτη. Μήλο, γρασίδι, σταφίδα. Νότες βανίλιας.

Palate: Γεμάτη γεύση. Κέικ φρούτων. Μέλι. Βανίλια. Καραμέλα toffee.

Finish: Μεσαία επίγευση. Μέλι και καραμέλα. Δημητριακά.

 

Aberlour 16 years old 40% ABV

Nose: Γλυκιά μύτη. Σταφίδες, ξηροί καρποί.

Palate: Απαλό στη γεύση και ελαιώδες. Δαμάσκηνα. Sherry και ξύλο. Γλυκά μπαχάρια.

Finish: Μεγάλη επίγευση. Κερύθρα. Δημητριακά.

 

Aberlour Hand Fill at the Distillery 13 years old 58,1% ABV

Nose: Φρουτώδες. Βανίλια, μπανάνα. Νότες ξύλου.

Palate: Γεμάτο σώμα. Κίτρο, βανίλια. Ανανάς. Spicy.

Finish: Μακρυά επίγευση. Toffee. Spicy.

 

Aberlour The Distillery Reserve Collection – Single Cask Edition 18 years old 59,5% ABV

Nose: Κακάο, βανίλια. Κέικ φρούτων. Φλούδα πορτοκαλιού.

Palate: Σταφίδες, βανίλια. Ξύλο. Δημητριακά.

Finish: Μεγάλη επίγευση. Μαύρη σοκολάτα. Ξηροί καρποί.

 

Aberlour a’bunadh batch 58 61,1% ABV

Nose: Υπέροχη μύτη. Sherry. Σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα. Σοκολάτα. Καφές.

Palate: Πλούσια γεύση. Κρεμώδης. Κόκκινα φρούτα, μαρμελάδα. Μαύρη σοκολάτα. Γαρύφαλλο.

Finish: Μεγάλη επίγευση. Γλυκά μπαχάρια. Κόκκινα φρούτα κι εδώ. Νότες καφέ.

 

 

Ευχαριστούμε την εταιρία Pernod Ricard Hellas, που φρόντισε για την επίσκεψή μας και μας έδωσε την ευκαιρία να ζήσουμε αυτή την καταπληκτική εμπειρία, στο αποστακτήριο του Aberlour.

 

Άρθρο: Βασιλική Χρυσοβιτσιώτη, Γιάννης Μηλιώνης

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ