Απόλυση μόνο… με αιτιολόγηση από τον εργοδότη – Νέος νόμος

23 Απριλίου, 2019
Απόλυση μόνο… με αιτιολόγηση από τον εργοδότη – Νέος νόμος
Πλέον σε περίπτωση απόλυσης χωρίς βάσιμο λόγο, οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα να θεωρήσουν την απόλυση άκυρη και να συνεχίσουν να εργάζονται στον εργοδότη τους

Απόλυση μόνο… με αιτιολόγηση από τον εργοδότη – Νέος νόμος

Νέα ανατρεπτικά δεδομένα έρχονται με νέο νόμο στα εργασιακά, αφού η απόλυση πλέον θα πρέπει υποχρεωτικά να αιτιολογείται από τον εργοδότη. Η κυβέρνηση μάλιστα έχει εντάξει σχετικό άρθρο στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις.

Όπως ίσχυε μέχρι τώρα στην Ελλάδα, για την πραγματοποίηση απόλυσης δεν χρειάζεται καμία αιτιολογία. Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, με το σχετικό άρθρο που έχει συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για τις 120 δόσεις (αναμένεται να κατατεθεί μετά το Πάσχα στη Βουλή), από την έναρξη ισχύος του νόμου και μετά «η καταγγελία της σύμβασης από τον εργοδότη θα πρέπει να δικαιολογείται από βάσιμο λόγο, που να αποδεικνύεται επαρκώς και να συνδέεται με την ικανότητα ή τη συμπεριφορά των εργαζομένων ή να βασίζεται στις λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης».

Απόλυση μόνο με αιτιολογία

Πλέον σε περίπτωση απόλυσης χωρίς βάσιμο λόγο, οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα να θεωρήσουν την απόλυση άκυρη και να συνεχίσουν να εργάζονται στον εργοδότη τους, διατηρώντας, ταυτόχρονα, το δικαίωμα καταβολής όλων των μισθών τους (μισθοί υπερημερίας).

Στο ίδιο πλαίσιο, οι απολυόμενοι θα έχουν ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια τους για να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας ή δικαστικά, ακόμη και όταν υπάρχει αιτιολογία για την απόλυση την οποία, όμως, θεωρούν αβάσιμη.

Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα

Επίσης, στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται ευνοϊκή ρύθμιση για τους εργαζομένους με Βαρέα και Ανθυγιεινά Ένσημα (ΒΑΕ). Μέχρι σήμερα, για τους απασχολουμένους με καθεστώς ΒΑΕ απαιτούνται 10.000 ένσημα τα τελευταία 13 χρόνια της επαγγελματικής πορείας τους για να συνταξιοδοτηθούν.

Με τη νέα ρύθμιση η συγκεκριμένη χρονική περίοδος διευρύνεται στα 17 έτη, καθιστώντας πιο εύκολη τη συνταξιοδότηση για έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων που ασφαλίζονται με ΒΑΕ.

Πηγή: Δημοκρατία

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους