Νέα έρευνα της οργάνωσης «A Promise to Animals» που δημοσίευσε και η «Αυγή» δείχνει μέσα από βίντεο και φωτογραφικό υλικό την κατάσταση που επικρατεί σε έξι ελληνικά χοιροτροφεία. 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ στην «Αυγή», πριν από λίγες ημέρες και για πρώτη φορά το ελληνικό κοινό είχε τη δυσάρεστη ευκαιρία να δει την πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από τις διαφημίσεις των ζωικών προϊόντων με τις οποίες βομβαρδίζονται οι καταναλωτές.

Η οργάνωση A Promise to Animals (ΑΡΑ) έδωσε στη δημοσιότητα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε έξι ελληνικά χοιροτροφεία, τα οποία σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό αντικατοπτρίζουν τον μέσο όρο σε ό,τι έχει να κάνει με τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Η έρευνα διεξήχθη τον Μάρτιο του 2022 και επαγγελματίες φωτογράφοι παρέδωσαν στην οργάνωση δύο ώρες υψηλής ποιότητας βίντεο και 178 φωτογραφίες.

Επιπλέον, η ομάδα που έχει ολοκληρώσει έρευνες σε δεκάδες χώρες της Ευρώπης, μετέφερε ότι οι εικόνες που αντίκρισαν στην παρούσα έρευνα στην Ελλάδα, ήταν από τις χειρότερες.

Όπως τονίζει το ρεπορτάζ, παρ’ όλο που οι συνθήκες διαβίωσης ήταν τραγικές για όλα τα ζώα, οι πιο κακοποιητικές παρατηρήθηκαν στις χοιρομητέρες. Όπως ισχύει στις περισσότερες φάρμες εκτροφής παγκοσμίως, οι χοιρομητέρες σχεδόν ακινητοποιούνται στους λεγόμενους «θαλάμους τοκετού» για περίπου τρεις μήνες, μέχρι να απογαλακτιστούν τα μικρά τους και να μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις προπάχυνσης και πάχυνσης, όπου προετοιμάζονται για τη σφαγή τους, η οποία προγραμματίζεται μεταξύ του 5ου και του 6ου μήνα ζωής τους.

Στους θαλάμους τοκετού, οι οποίοι θυμίζουν περισσότερο κλουβιά βασανισμού, οι χοιρομητέρες δεν έχουν τη δυνατότητα να γυρίσουν πλευρό, παρά μόνο να σταθούν όρθιες και να ξαπλώσουν, σφηνωμένες ανάμεσα στα κάγκελα, για να ταΐσουν τα μικρά τους, όσα από αυτά καταφέρουν να επιβιώσουν. Στις φάρμες που επισκέφτηκαν οι ερευνητές της οργάνωσης A Promise to Animals, εντοπίστηκαν και νεκρά γουρουνάκια, κάποια μάλιστα που ξεψυχούσαν εκείνη την ώρα.

Στην συνέχεια, αναφέρεται ότι στην περίπτωση των μικρών που είχαν καταφέρει να επιβιώσουν, παρατηρήθηκε ότι τους είχαν κοπεί οι ουρές και τους είχαν βγάλει τα δόντια, διαδικασία που λαμβάνει χώρα λίγες ώρες μετά τη γέννησή τους, χωρίς αναισθησία. Αυτό συμβαίνει διότι τα μικρά γουρούνια λόγω του στρες από τις βάναυσες συνθήκες διαβίωσης συχνά παρουσιάζουν τάσεις επιθετικότητας του ενός προς το άλλο.

Με βάση την ευρωπαϊκή Οδηγία, η προληπτική αφαίρεση των δοντιών και της ουράς των γουρουνιών απαγορεύεται, ενώ θα πρέπει να αποτελεί την ύστατη λύση, δεδομένου ότι έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει όλες οι υπόλοιποι μέθοδοι μείωσης του στρες των ζώων, όπως η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και η μείωση του αριθμού των γουρουνιών που βρίσκονται στο ίδιο κελί. Ακόμα πιο οδυνηρός είναι ο ευνουχισμός των αρσενικών γουρουνιών «που δεν ενδείκνυνται γενικώς», μεταξύ της πρώτης και τρίτης εβδομάδας της ζωής τους, επίσης χωρίς αναισθησία.

Στα γουρούνια μεγαλύτερης ηλικίας (+8 εβδομάδων), παρατηρήθηκαν σοβαροί τραυματισμοί, όγκοι και ανοιχτές πληγές. Σε ένα από τα ζώα που κατέγραψε η κάμερα, παρατηρήθηκε και παράλυση στα πίσω πόδια.

Επιπλέον, καταγράφονται, όπως ήταν αναμενόμενο, συμπεριφορές που είναι αποτέλεσμα του χρόνιου στρες των ζώων, όπως επαναλαμβανόμενες κινήσεις και ήχοι, συνεχές μασούλημα χωρίς τροφή, μασούλημα των κάγκελων στα κελιά και προσπάθεια εγκύων χοιρομητέρων να κάνουν φωλιά ψάχνοντας στον αέρα για σανό που δεν υπάρχει στον χώρο.

Οι εγκαταστάσεις στις οποίες κατάφερε η ομάδα των ακτιβιστών να εισχωρήσει είχαν παχιά στρώματα περιττωμάτων, γεγονός που προδίδει ότι δεν καθαρίζονται συχνά. ∆εν παρατηρήθηκε σε καμία από τις εγκαταστάσεις σανό, ούτε αντικείμενα εμπλουτισμού, τα οποία προτείνονται ως Οδηγία από την Ε.Ε. για τη μείωση του στρες.

Τέλος, σε μια από τις φάρμες βρέθηκε λάκκος, στον οποίο ήταν πεταμένα δεκάδες ενήλικα νεκρά γουρούνια και μικρά γουρουνάκια σε πλαστικές σακούλες. Εκτός από το γεγονός ότι η ταφή των ζώων παραγωγής είναι παράνομη (επιτρέπεται μόνο η καύση τους), οι λάκκοι αυτοί βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής από κοντινό ρυάκι, το οποίο προμηνύει τη μόλυνση του νερού της περιοχής, αποτελώντας μεγάλο κίνδυνο για τους κατοίκους και το φυσικό περιβάλλον.

Για την έρευνα έγραψε και η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση, η οποία είναι ιδρύτρια της ΜΚΟ A Promise to Animals.

Αναλυτικά το κείμενο της:

«H ΜΚΟ A Promise to Animals έχει θέσει ως σκοπό της την ενημέρωση των συμπολιτών μας για τις επιπτώσεις της κτηνοτροφίας αναφορικά με τα ζώα, το περιβάλλον και την υγεία, την ευαισθητοποίησή τους για την ανάγκη αρμονικής συνύπαρξης όλων μας και τη μετάβαση σε έναν τρόπο ζωής που δεν προϋποθέτει την εκμετάλλευση των ζώων.

Η χοιροτροφία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας κλάδος που συνδέεται με σοβαρά και ευρέως διαδεδομένα περιστατικά κακοποίησης των ζώων, περιβαλλοντικής υποβάθμισης και μη συμμόρφωσης με την ισχύουσα νομοθεσία. Αποφασίσαμε να δούμε την κατάσταση στην Ελλάδα για να διαπιστώσουμε κατά πόσο αυτά τα προβλήματα υπήρχαν εδώ. Για τον σκοπό αυτό προχωρήσαμε στη διεξαγωγή εμπεριστατωμένης έρευνας για την τεκμηρίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων στις χοιροτροφικές μονάδες στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ε.Ε. υπήρχαν 142 εκατομμύρια χοίροι τον περασμένο χρόνο. Σε αυτό τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται 11-12 εκατομμύρια χοιρομητέρες, με τη μεγάλη πλειοψηφία τους να περνούν έξι μήνες κάθε χρόνο περιορισμένες σε στενά, ατομικά κλουβιά που εμποδίζουν οποιαδήποτε κίνηση.

Η έρευνά μας ανέδειξε τη φρίκη της εκτροφής και τα σοβαρά προβλήματα των ζώων. Η ομάδα μας βρήκε νεκρά και ετοιμοθάνατα ζώα, σοβαρούς τραυματισμούς, διαπίστωσε τη στέρηση της έκφρασης των βασικών συμπεριφορών τους, ειδικότερα για τις χοιρομητέρες στα ατομικά κλουβιά, είδε μικρά άρρωστα χοιρίδια που είχαν αφεθεί να πεθάνουν, δαγκωματιές και ανοιχτές πληγές στα ζώα, καθώς και σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις στις φάρμες.

Τα ευρήματα επιβεβαίωσαν τη θλιβερή εικόνα της παραμέλησης των ζώων, των άθλιων συνθηκών που επικρατούν σε όλες τις φάρμες που επισκεφθήκαμε και της μη συμμόρφωσης του κλάδου με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας. Έχουμε ενημερώσει την πολιτεία για τα προβλήματα που παρουσιάζει ο κλάδος της χοιροτροφίας. Αναμένουμε την ανταπόκριση των αρμόδιων υπηρεσιών και τις δικές τους ενέργειες για τη βελτίωση των συνθηκών και την επιβολή προστίμων.

Από τη μεριά μας, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα επανέλθουμε με περαιτέρω ενέργειες για να διασφαλίσουμε την τήρηση της νομοθεσίας, αλλά και να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για την οδυνηρή πραγματικότητα της εκτροφής ζώων».

Επιπλέον, η Όλγα Κήκου, η οποία είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Compassion in World Farming έκανε σχετική δήλωση στην «Αυγή» στην οποία αναφέρει:

«Πάνω από 300 εκατομμύρια παραγωγικά ζώα στην Ε.Ε. περνούν τη σύντομη ζωή τους φυλακισμένα σε μικρά κλουβιά, τα οποία εμποδίζουν σε μεγάλο βαθμό σχεδόν όλες τις φυσικές τους συμπεριφορές. Όρνιθες, χοιρομητέρες, πάπιες και χήνες, κουνέλια, ορτύκια και μοσχάρια αναγνωρίζονται ως ενσυναίσθητα όντα, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε. Παρ’ όλα αυτά, ο εγκλεισμός των ζώων στην κτηνοτροφία αποτελεί μια βάναυση πρακτική που πρέπει να καταργηθεί.

Ειδικότερα οι χοιρομητέρες παραμένουν σε στενά ατομικά μεταλλικά κλουβιά έως και πέντε εβδομάδες στα πρώτα στάδια της κύησης και επανατοποθετούνται σε ατομικά κλουβιά μια εβδομάδα πριν από τον τοκετό μέχρι τον απογαλακτισμό των μικρών τους.

Η διεθνής ΜΚΟ Compassion in World Farming συντόνισε ένα δίκτυο 170 οργανώσεων απ’ όλη την Ευρώπη που στήριξαν την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών «Τέλος στα Κλουβιά», συλλέγοντας υπογραφές από Ευρωπαίους πολίτες με σκοπό την κατάργηση της χρήσης κλουβιών στην κτηνοτροφία. Η συλλογή υπογραφών διήρκεσε ένα χρόνο, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο του 2018, σύμφωνα με τους όρους που ισχύουν για τη συγκεκριμένη επίσημη διαδικασία.

Η Πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε από 1,4 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, ξεπερνώντας το κατώτατο όριο σε 18 κράτη – μέλη, γεγονός που κατέστησε την προσπάθεια την έκτη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που ξεπέρασε τον αναγκαίο στόχο του ενός εκατομμυρίου έγκυρων υπογραφών και την πρώτη για τα παραγωγικά ζώα. Ακολούθησε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2021, που καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει την απαγόρευση της χρήσης κλωβών στην Ε.Ε. Η Επιτροπή απάντησε θετικά και δεσμεύτηκε να προτείνει νομοθετική πρόταση για την απαγόρευση των κλωβών έως το τέλος του 2023, εξετάζοντας τη σταδιακή κατάργησή τους έως το 2027.

Αυτό το διάστημα, η νομοθεσία για την καλή μεταχείριση των παραγωγικών ζώων στην Ε.Ε. βρίσκεται στο στάδιο της αναθεώρησης και επικαιροποίησης. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το 2023, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει νομοθετική πρόταση η οποία θα πρέπει να υποστηριχθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας, πριν θεσπιστεί ως νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναλυτικά το βίντεο από την έρευνα της οργάνωσης A Promise to Animals: