Απόφαση για αναδρομικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στην εστίαση

27 Σεπτεμβρίου, 2018
Απόφαση για αναδρομικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στην εστίαση
Ανακοινώθηκε η αναδρομική υποχρέωση για αναπροσαρμογή στους όρους αμοιβής και εργασίας για όλες τις επιχειρήσεις εστίασης, σύμφωνα με τις διαιτητικές αποφάσεις του ΟΜΕΔ

Απόφαση για αναδρομικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στην εστίαση

Ανακοινώθηκε η αναδρομική υποχρέωση για αναπροσαρμογή στους όρους αμοιβής και εργασίας για όλες τις επιχειρήσεις εστίασης, σύμφωνα με τις διαιτητικές αποφάσεις του ΟΜΕΔ, όπως εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

Οι εργοδότες των καταστημάτων έχουν αναδρομική υποχρέωση να αναπροσαρμόσουν τους όρους αμοιβής και εργασίας των πολύπαθων εργαζομένων στον απορυθμισμένο επισιτιστικό τομέα. Μάλιστα στη συνέχεια οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας είναι επιφορτισμένες να διαπιστώσουν τον βαθμό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων.

Τα κατώτατα όρια των βασικών μηνιαίων μισθών των εργαζομένων των περιπτώσεων I και II της παρούσας, ορίζονται ως εξής:

Προσωπικό κουζίνας

Αρχιμάγειρος 940,76 €

Μάγειρος Α’ 737,73 €

Μάγειρος Β1 683,94 €

Μάγειρος Γ 682,11 €

Μπουφετζής 680,26 €

Λαντζέρης, 667,52 €

Ψήστης, ντονερτζής 667,52 €

Σερβιτόροι-Βοηθοί σερβιτόρων

Αμείβονται με βάση το άρθρο 54 του Ν. 2224/1994

Λοιπό προσωπικό

Μπόρμαν 742,96 €

Βοηθός μπάρμαν 669,31 €

Αποθηκάριος 672,44 €

Πωλητές φαγητών, ταμίες 680,35 €

 Κεφάλαιο Β’: Καταστήματα περιπτώσεως II

Μπουφετζής, πωλητές-τριες κρύων φαγητών 670,25 €

Ταμίας, ψήστης, Τεχνίτης πιτσαρίας, 657,67 €

Βοηθητικό προσωπικό

Καθαριστής, λαντζέρης-ρα άνω των 18 ετών. 656,86 €

Σερβιτόρος

Αμείβεται με βάση το άρθρο 54 του Ν. 2224/1994

Μπάρμαν 745,24 €

Βοηθοί των ανωτέρω 655,37 €

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σερβιτόροι των καταστημάτων της περ. II λαμβάνουν συμβολικό μισθό 146,55€.

Διανομείς καταστημάτων

Με τις νέες διατάξεις, οι βασικοί μισθοί των πλήρως απασχολουμένων διανομέων ορίζονται σε 657,70 €. Οι έγγαμοι διανομείς και των δύο περιπτώσεων I και II καθώς και οι αναφερόμενοι στο άρθρο 20 του Ν.1849/1989, δικαιούνται επιδόματος γάμου 10% επί του βασικού μισθού, και επιδόματος τριετιών 10% επί του βασικού μισθού και μέχρι συμπληρώσεως τριών τριετιών. Επίσης καταβάλλεται στους διανομείς και των δύο περιπτώσεων I και II επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών 10% επί του βασικού μισθού.

Αμοιβή Σερβιτόρων

Στους σερβιτόρους και τους βοηθούς και των δύο περιπτώσεων καταστημάτων (περιπτώσεις I και II) τους απασχολουμένους κατά τις Κυριακές, εξαιρετέες εορτές και νύκτες, χορηγείται από τον εργοδότη τους προσαύξηση εκ ποσοστού 75% και 25% αντιστοίχως, υπολογιζομένη επί του ισχύοντος γενικού κατωτάτου νομίμου ημερομισθίου.

Να σημειωθεί ότι ως «νύκτα» υπολογίζεται το χρονικό διάστημα από της 10ης εσπερινής μέχρι 6ης πρωινής. Η Κυριακή λογίζεται αρχομένη από του μεσονυκτίου του Σαββάτου (24.00) προς Κυριακή και λήγει το μεσονύκτιο της Κυριακής προς Δευτέρα (24.00).

Επίσης, σερβιτόροι και βοηθοί τους που απασχολούνται έκτακτα σε χώρους όπως οικίες κ.λπ. που δεν έχουν την ιδιότητα της επιχείρησης (άδεια εργασίας) και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται δεν έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα για τον ιδιώτη, θα λαμβάνουν οι μεν σερβιτόροι ημερομίσθιο 63,48€, οι δε βοηθοί σερβιτόροι ημερομίσθιο 46,21€.

Από κει και πέρα, σερβιτόροι και βοηθοί τους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις τροφοδοσίας γευμάτων (catering), θα αμείβονται κατ’ επιλογήν των εργαζομένων που διατυπώνεται πριν την έναρξη της έκτακτης εργασιακής σχέσεως, είτε με ποσοστά επί των λογαριασμών των πελατών, είτε με ημερομίσθιο το οποίο ανέρχεται για μεν τους σερβιτόρους στα 63,48€, για δε τους βοηθούς σερβιτόρους ημερομίσθιο 46,21€.

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους