Απαγορεύτηκε ο πριβέ χορός σε στριπ κλαμπ στο Ισραήλ

5 Σεπτεμβρίου, 2018
Απαγορεύτηκε ο πριβέ χορός σε στριπ κλαμπ στο Ισραήλ
Σε μία κίνηση που αναμένεται να μην αρέσει σε τουρίστες που είχαν άλλους σκοπούς στο μυαλό τους, το Ισραήλ απαγόρεψε τον πριβέ χορό σε στριπτίζ.

Απαγορεύτηκε ο πριβέ χορός σε στριπ κλαμπ στο Ισραήλ

Σε μία κίνηση που αναμένεται να μην αρέσει σε τουρίστες που είχαν άλλους σκοπούς στο μυαλό τους, το Ισραήλ απαγόρεψε τον πριβέ χορό σε στριπτίζ. Η απόφαση βέβαια δεν θα έπρεπε να προκαλεί τελείως έκπληξη, αφού παρότι η πορνεία είναι νόμιμη στο Ισραήλ, οι οργανωμένες μορφές της, όπως οι οίκοι ανοχής και οι προαγωγοί, δεν είναι. Με βάση αυτό, ο προσωπικός χορός προστίθεται πλέον στη λίστα της «οργανωμένης πορνείας».

Πλέον, ο προσωπικός χορός στα στριπ κλάμπ αποτελεί στο εξής ποινικό αδίκημα στο Ισραήλ, αφού σύμφωνα με οδηγία του γραφείου του κρατικού εισαγγελέα, στο εξής οι αρχές θα προχωρούν σε συλλήψεις σε όσα καταστήματα συνεχίζουν την πρακτική αυτή. Αυτή η νέα οδηγία από τον εισαγγελέα του Ισραήλ ουσιαστικά στρέφεται ενάντια στους ιδιοκτήτες των κέντρων που επιτρέπουν τον προσωπικό χορό, αφού όπως δήλωσε και ο αναπληρωτής Δημόσιου Εισαγγελέα, ο προσωπικός χορός αποτελεί: «δραστηριότητα που σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελεί πορνεία. Γι’ αυτό και ο χορός ως τέτοιος (…) θεωρείται ποινικό αδίκημα κατά του οποίου μπορούν να ληφθούν εκτεταμένα μέτρα».

Η αστυνομία έχει ξεκινήσει με ζήλο την εφαρμογή των νέων κατευθυντήριων γραμμών, προειδοποιώντας τους ιδιοκτήτες των κλαμπ ότι αν τους συλλάβουν επ’ αυτοφώρω θα αντιμετωπίσουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις. «Η συνέχιση αυτής της δραστηριότητας αποτελεί αδίκημα και αιτία για τη χρήση όλων των νομικών μέσων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Παρόλο που ο προσωπικός χορός δεν περιλαμβάνει καμία μορφή σεξ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ο πελάτης απαγορεύεται ακόμα και να αγγίξει τη χορεύτρια, η πρακτική έχει συνδεθεί με τη σεξουαλική κακοποίηση. Πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για ευρεία λεκτική και φυσική παρενόχληση των καλλιτεχνών από τους πελάτες των κλαμπ που δεν παραμένουν στο πλαίσιο της υπηρεσίας που πλήρωσαν για να απολαύσουν. 

Η σταυροφορία των ισραηλινών αρχών για την επιβολή του νόμου κερδίζει δυναμική, με την προτεινόμενη νομοθεσία να εξισώνει τις χορεύτριες στα στριπ κλαμπ με τις ιερόδουλες. Μία ομάδα όμως έχει μείνει εκτός συζήτησης: οι ίδιες οι χορεύτριες. Νωρίτερα φέτος, οι χορεύτριες ξεκίνησαν διαμαρτυρία με σύνθημα: «Αφήστε μας να χορέψουμε»!

Αποδοτική ή μη, αυτή η κίνηση ανεξάρτητα από τα πραγματικά κίνητρα αποτελεί την πρώτη επίσημη κίνηση από ένα κράτος απέναντι σε μια «βιομηχανία» εκατομμυρίων που λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο σε κάθε χώρα. Το ζήτημα της προφύλαξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θίγεται στο υπόβαθρο μιας τέτοιας κίνησης μπορεί να «σκοντάφτει» στις αρχικές αντιδράσεις των ίδιων των χορευτριών που ενδεχομένως να δουν τα κέρδη τους να μειώνονται, εν τούτος, οι περιορισμοί που τίθενται, αποτελούν ενός τύπου social statement που διακρίνει ακόμα καλύτερα τα όρια ανάμεσα σε τι είναι διασκέδαση και τι καταλήγει να καταπατά την ανθρώπινη προσωπικότητα.

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους