Απαγόρευση κυκλοφορίας: Επιστρέφει χωρίς lockdown – Οι ημερομηνίες για Θεσσαλονίκη

8 Σεπτεμβρίου, 2021
thessaloniki-lockdown-nea-metra

Τα μέτρα που βρίσκονται στο «τραπέζι» της επιτροπής και οι ημερομηνίες που κοιτούν οι ειδικοί

«Παράθυρο» επιστροφής της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες χωρίς την επιβολή οριζόντιου lockdown βρίσκεται στο «τραπέζι» της επιτροπής των ειδικών, ώστε να αντιμετωπιστεί η αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων κατόπιν του ανοίγματος των σχολείων, αλλά και της αλλαγής του καιρού.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, είναι σίγουρο ότι με την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις, θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά, ενώ αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας, όταν η νυχτερινή θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 18 βαθμούς, γιατί ο κόσμος δεν θα μπορεί πλέον να κάθεται έξω να διασκεδάζει το βράδυ, θα μπαίνει σε κλειστούς χώρους και ως γνωστόν οι χώροι διασκέδασης είναι χώροι υπερμετάδοσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Επιτροπή έχει στα χέρια της μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί από το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, η οποία αναφέρει πως αναμένουμε μία αύξηση της μεταδοτικότητας, όταν η νυχτερινή θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 18 βαθμούς. Ο λόγος για την αύξηση της μεταδοτικότητας είναι πως ο κόσμος δεν θα μπορεί πλέον να κάθεται έξω να διασκεδάζει το βράδυ, θα μπαίνει σε κλειστούς χώρους και ως γνωστόν οι χώροι διασκέδασης είναι χώροι υπερμετάδοσης. Από την άλλη έχουμε πει ότι οι κλειστοί χώροι και οι χώροι εστίασης θα λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους, οπότε θέλουμε να δούμε πόσο αυτό θα τηρηθεί. Αν αυτό τηρηθεί ευλαβικά δεν θα έχουμε μεγάλη αύξηση.

Για τη Θεσσαλονίκη οι κρίσιμες ημερομηνίες για αυτή την μείωση της θερμοκρασίας και ταυτόχρονη αύξηση της μεταδοτικότητας είναι το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, ενώ για την Αθήνα προς το τέλος Οκτωβρίου).

Έτσι, σε εκείνες τις κρίσιμες ημερομηνίες θα υπάρξουν μέτρα στο «τραπέζι» των ειδικών. Με δεδομένο πως στόχος είναι να μην υπάρξει ξανά νέο γενικό lockdown, τα μέτρα που είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας 1-6, κλείσιμο καταστημάτων και απαγόρευση μουσικής. Θα υπάρχουν συγχρόνως και περιορισμοί όσον αφορά τους ανθρώπους που μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους. Δηλαδή σε κλειστούς χώρους θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι. Όπως αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης «Το μέτρο δεν είναι τιμωρητικό, αλλά θα γίνει για διαχείριση του κινδύνου. Είναι πολύ καλά τεκμηριωμένο ότι γεγονότα υπερμετάδοσης με εμβολιασμένους δεν έχουμε δει, ενώ με ανεμβολίαστους είναι πολύ συχνά».

Για την επόμενη μέρα της πανδημίας μίλησαν στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Ο κ. Σαρηγιάννης έκανε λόγο για μια πτωτική πορεία που παρουσιάζουν τα κρούσματα και όπως τόνισε, αυτό είναι θετικό. Ωστόσο όπως εκτιμά, στα τέλη του Σεπτέμβρη θα ξεπεράσουμε τα 5 χιλιάδες κρούσματα κατά μέσο όρο ημερησίως και ο αριθμός να φτάσει τα 5.200, με βάση τα ανανεωμένα επιδημιολογικά δεδομένα και μοντέλα.

Από την άλλη ο κ. Μανωλόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για το άνοιγμα των σχολείων και την απειλή της μετάλλαξης Δ: «Θα είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα με τη διασπορά του ιού στα σχολεία λόγω της μετάλλαξης Δ», ανέφερε.

Τέλος όπως τόνισε ο καθηγητής, το επόμενο διάστημα αναμένεται να κολλήσουν πολλοί ανεμβολίαστοι ακόμα και κάποιοι από τους εμβολιασμένους, ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να θεωρείται ρουτίνα ο καθημερινός θάνατος 40 συνανθρώπων μας.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ