Αντικαπνιστικός: πελάτες ανάβουν τσιγάρο και “καίνε” τα καταστήματα Εστίασης

Φεβρουάριος 4, 2020
Αντικαπνιστικός: πελάτες ανάβουν τσιγάρο και "καίνε" τα καταστήματα Εστίασης
«Έκαψαν» τρεις καταστηματάρχες, αλλά και πέντε καπνιστές, οι έλεγχοι που έγιναν για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στην Κομοτηνή.

«Έκαψαν» τρεις καταστηματάρχες, αλλά και πέντε καπνιστές, οι έλεγχοι που έγιναν για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στην Κομοτηνή.

 

Συγκεκριμένα, ελέγχθηκαν δέκα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε τρεις ιδιοκτήτες και υπεύθυνους καταστημάτων (ένα από 500€ και δύο από 1000€ λόγω υποτροπής) για μη λήψη μέτρων αποτροπής καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους που ενέπιπταν στους αντικαπνιστικούς περιορισμούς. Επίσης, βρέθηκαν πέντε θαμώνες να καπνίζουν σε χώρους που δεν επιτρεπόταν και τους επιβλήθηκε πρόστιμο 100€ στον καθένα.

 

Έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και τους συναρμόδιους φορείς ελέγχου συνεχίζει τους συστηματικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια για την ορθή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Οι επιτόπιοι έλεγχοι συστηματικά τεκμηριώνουν υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης με τις οικείες διατάξεις και υψηλά ποσοστά αποδοχής από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων.

 

Τα μικτά κλιμάκια ΕΑΔ – ΕΛ.ΑΣ. το προηγούμενο διάστημα επικέντρωσαν τους ελέγχους τους σε συγκεκριμένες περιοχές και πολυτελή καταστήματα, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι ο νόμος ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις. Συγκεντρωτικά, το χρονικό διάστημα 23/01 με 01/02 από το σύνολο των 151 καταστημάτων που ελέγχτηκαν δεν καταγράφηκε καμία παράβαση στο 82% των περιπτώσεων. Από το σύνολο των 27 παραβάσεων που κατεγράφησαν μόνο 11 αφορούσαν καπνίζοντες σε χώρους που δεν επιτρεπόταν. Βεβαιώθηκαν πρόστιμα συνολικού ποσού 25.200€. Έλεγχοι έγιναν στις εξής περιοχές: Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη (Τούμπα-Χαριλάου), Μαρούσι, Λάρισα, Πάτρα, Καλαμάτα, Ηράκλειο, Μεταμόρφωση-Λυκόβρυση, Κολωνάκι, Παγκράτι.

 

Τα πρόστιμα σε ιδιοκτήτες και καπνιστές

Οι κλειστοί χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα κέντρα διασκέδασης, οι χώροι εστίασης, οι καφετέριες και τα μπαρ, κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τα τ.μ. και αντίστοιχα διαμορφώνονται τα πρόστιμα.

 

Έτσι, για έκταση κάτω των 100 τ.μ., το πρόστιμο για τον υπεύθυνο διαχείρισης είναι: 500 ευρώ την 1η φορά, 1.000 ευρώ τη 2η φορά, 2.000 ευρώ την 3η φορά, 4.000 ευρώ προσωρινή σφράγιση/αναστολή λειτουργίας διάρκειας 10 ημερών την 4η φορά, 8.000 ευρώ και οριστική ανάκληση άδειας την 5η φορά.

 

Για έκταση άνω των 100 τ.μ. το πρόστιμο είναι: 2.000 ευρώ την 1η φορά, 4.000 ευρώ τη 2η φορά, 6.000 ευρώ την 3η φορά, 8.000 ευρώ προσωρινή σφράγιση/αναστολή λειτουργίας διάρκειας 10 ημερών την 4η φορά, 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση άδειας την 5η φορά.

 

Για έκταση άνω των 300 τ.μ. το πρόστιμο είναι: 6.000 ευρώ την 1η φορά, 7.000 ευρώ τη 2η φορά, 8.000 ευρώ την 3η φορά, 9.000 ευρώ προσωρινή σφράγιση/αναστολή λειτουργίας διάρκειας 10 ημερών την 4η φορά, 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση άδειας την 5η φορά.

 

Τα πρόστιμα για τους καπνιστές έχουν ως εξής: 200 ευρώ για όσους καπνίζουν σε υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων, 200 ευρώ για όσους καπνίζουν σε κλειστούς χώρους νοσηλευτικών ιδρυμάτων & φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, 200 ευρώ για όσους καπνίζουν σε χώρους παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, παιδότοπων κλειστών & υπαίθριων και όλων των ιδρυμάτων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιων & ιδιωτικών, 00 ευρώ για όσους καπνίζουν στους λοιπούς κλειστούς ή στεγασμένους χώρους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους παροχής εργασίας, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, 1500 ευρώ για όσους καπνίζουν μέσα σε οχήματα που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών (3000 ευρώ για τον οδηγό).

 

Α. Βαφειάδης: «Δεν έχουν απαντηθεί ερωτήματα»

Επί του θέματος τοποθετήθηκε στον «ΧΡΟΝΟ» Κομοτηνής, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ ν. Ροδόπης, Ανέστης Βαφειάδης, ο οποίος εξήγησε πως «οφείλουμε να πειθαρχήσουμε, αλλιώς θα έχουμε τις ανάλογες κυρώσεις». Την ίδια ώρα πάντως, οι επαγγελματίες επιμένουν στις προσπάθειές τους «για βελτίωση του νόμου», οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Ένα από τα αιτήματα των επαγγελματιών, επίσης, είναι «να είναι ισόποσο το πρόστιμο», μεταξύ καταστηματαρχών και καπνιστών, καθώς -σύμφωνα με τον κ. Βαφειάδη- υπάρχουν περιπτώσεις όπου επαγγελματίες πράττουν τα δέοντα, αλλά οι καπνιστές- πελάτες δεν συμμορφώνονται.

 

Πηγή: xronos.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους