Αντικαπνιστικός νόμος: πρώτα αποτελέσματα – Γιατί όλο το βάρος πέφτει στην Εστίαση;

27 Νοεμβρίου, 2019
Αντικαπνιστικός νόμος: πρώτα αποτελέσματα - Γιατί όλο το βάρος πέφτει στην Εστίαση;
Απολογισμός των ελέγχων για το κάπνισμα για τον πρώτο μήνα της ελεγκτικής διαδικασίας σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος από το υπουργείο Υγείας - Όλο το βάρος πέφτει στην Εστίαση.

Τον απολογισμό των ελέγχων για το κάπνισμα για τον πρώτο μήνα της ελεγκτικής διαδικασίας (25/10-25/11/2019) σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος υπό τον συντονισμό της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, χαρακτηρίζοντας τον πολύ θετικό για την ανταπόκριση των πολιτών και τη συμμόρφωσή τους στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Φτιάξε τη ΛΕΣΧΗ σου

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, το ποσοστό συμμόρφωσης στην αντικαπνιστική νομοθεσία ανέρχεται στο 84% και χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα υψηλό με δεδομένο ότι πρόκειται για μόλις τον πρώτο μήνα εφαρμογής του.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από μικτά κλιμάκια των ελεγκτικών αρχών υπό το συντονισμό της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σε 603 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις παρακάτω πόλεις: Αθήνα (διάφορα δημοτικά διαμερίσματα), Πειραιάς, Γλυφάδα, Περιστέρι, Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Θεσσαλονίκη (κέντρο και περιφέρεια), Σέρρες, Λάρισα, Βόλος, Πάτρα, Ρίο, Τρίπολη, Ναύπλιο, Άργος, Ρέθυμνο.

Στους ελέγχους που έγιναν με επιβολή προστίμων, από τις 20/11/2019, δηλαδή ουσιαστικά για πέντε ημέρες, διαπιστώθηκαν 11 παραβάσεις από καπνίζοντες πολίτες, με συνολικό ποσό προστίμων 1.100 ευρώ και 34 παραβάσεις από επιχειρήσεις, με συνολικό ποσό προστίμων 38.500 ευρώ.

Επτά ημέρες λειτουργίας για τη γραμμή 1142

Επίσης, συμπληρώθηκε χθες η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής ενημέρωσης και υποστήριξης για τους πολίτες, “1142”. Η γραμμή δέχτηκε συνολικά 2575 κλήσεις, οι οποίες αφορούσαν αναλυτικά:

– 828 γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο (32,16%)

– 796 καταγγελίες (30,91%)

– 260 αιτήματα βοήθειας για διακοπή καπνίσματος (10,10%)

– 391 κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν (15,18%)

– 152 έκλεισαν τη γραμμή πριν συνομιλήσουν με εκπρόσωπο (5,90%)

– 148 Άλλο (5,75%).

Σχεδόν οι μισές κλήσεις αφορούν σε ερωτήματα ενημέρωσης για τον αντικαπνιστικό νόμο και σε αιτήματα βοήθειας από πολίτες που επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα.

Το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει τις επιπτώσεις του καπνίσματος, αναφέροντας πως στην Ελλάδα 20.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως από το κάπνισμα, ενώ η ίδια αιτία προκαλεί παραπάνω από 700.000 ημέρες νοσηλείας στο Σύστημα Υγείας.

Καταλήγοντας, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τονίζει πως θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση να θωρακίζει τη Δημόσια Υγεία, ακολουθώντας τους εξής βασικούς άξονες: την πρόληψη για να αποτραπεί η έναρξη του καπνίσματος ειδικά στους νέους, την προστασία των μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα, με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων στον γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στα παιδιά και την υποστήριξη στη διακοπή καπνίσματος, με στόχο τη μείωση του αριθμού των καπνιστών στη χώρα.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το πλαίσιο του αντικαπνιστικού νόμου δεν αφορά τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά μια σειρά από δημόσιους χώρους, όπως οι δημόσιες υπηρεσίες, οι αθλητικοί χώροι ή το αυτοκίνητο. Ωστόσο, η συνεχής “ενημέρωση” του υπουργείου, καθώς και οι διάσπαρτες φωνές επικεντρώνονται γύρω από την Εστίαση, στοχοποιώντας τον κλάδο ως τον μοναδικό υπαίτιο για το κάπνισμα στην Ελλάδα. Θυμίζουμε, φυσικά, ότι η Εστίαση αποτελεί τον μοναδικό τομέα, στον οποίο ο πελάτης μπορεί να καταγγείλει έναν καπνιστή, εν αγνοία του καταστήματος, ωστόσο, την πληρώνει και το κατάστημα, ακόμα κι αν τηρεί όλες τις απαγορευτικές σημάνσεις!

Η καθολική εφαρμογή ενός νόμου οφείλει και πρέπει να γίνεται με δίκαιο τρόπο, αν θέλει πρωτίστως να πείσει για τις προθέσεις της. Διαφορετικά κινδυνεύει να κλονίσει ακόμα περισσότερο έναν ήδη ταραγμένο κλάδο, όπως αυτόν της Εστίασης…


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους