Η αντιδικία με τον ΟΠΙ

Τι (θα έπρεπε να) είναι ο ΟΠΙ

Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και ο κύριος σκοπός του κατά το νόμο είναι (ήταν, για την ακρίβεια) η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς της προστασίας των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Από την ίδρυσή του, στα καθήκοντά του εντάσσεται και η εποπτεία των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ), όπως η Αυτοδιαχείριση και η GEA, και των Ανεξαρτήτων Οντοτήτων Διαχείρισης (ΑΟΔ), όπως η άλλοτε ΑΕΠΙ.

Σημειώνουμε ότι τα σημεία και τέρατα που όλοι γνωρίζουμε ότι έγιναν στην άλλοτε ΑΕΠΙ οφείλονται και στο γεγονός ότι, μέχρι να τον αναγκάσει επί της Υπουργίας του ο Νίκος Ξυδάκης, επί 20 χρόνια ο ΟΠΙ ποτέ δεν πραγματοποίησε κανέναν έλεγχο στην άλλοτε ΑΕΠΙ, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες της να αλωνίζουν ανενόχλητοι.

Δείγμα της …δουλειάς του ΟΠΙ εδώ. Όχι, δεν έχουμε κάνει λάθος, το έγγραφο είναι κενό. Πρόκειται για εκτύπωση από το website του ΟΠΙ όπως δημιουργήθηκε το 2013, και συγκεκριμένα της σελίδας με τον τίτλο «ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΟΣΔ» που δεν περιέχει απολύτως τίποτα – και παραμένει έτσι μέχρι και τη στιγμή που γράφουμε αυτές εδώ τις γραμμές (26-07-2018)!

Ο νέος, εμπορικός ρόλος του ΟΠΙ

Τον Ιούνιο του 2018, με τροπολογία της Κυβέρνησης, από ελεγκτική Αρχή των ΟΣΔ και των ΑΟΔ ο ΟΠΙ μετετράπη σε κρατική ΑΣΔ, καθώς ανέλαβε, για 2 χρόνια, τη λειτουργία της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ), με σκοπό την εκπροσώπηση του ρεπερτορίου των μελών της άλλοτε ΑΕΠΙ που απλώς δεν ήθελαν να εγγραφούν στην Αυτοδιαχείριση ή να ιδρύσουν νέο φορέα (ΟΣΔ ή ΑΟΔ).

Με απλά λόγια, η Κυβέρνηση υποχώρησε στα αιτήματα ορισμένων μουσικών δημιουργών και, κάνοντας τους μια εκδούλευση πρωτοφανή στα χρονικά των ύποπτων κυβερνητικών συναλλαγών, μετέτρεψε τον ΟΠΙ από ελεγκτή, όπως ήταν και θα έπρεπε να παραμείνει, σε ΑΟΔ, δηλαδή σε επιχείρηση που ανταγωνίζεται τους υπόλοιπους ΟΣΔ και τις ΑΟΔ!

Επισημαίνουμε ότι η εκμετάλλευση / αδειοδότηση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων είναι αμιγώς εμπορική δραστηριότητα και γι’ αυτό υπάγεται σε ΦΠΑ 24%.

Η αντιπαράθεση του εμπόρου – ΟΠΙ με το ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Μια από τις πρώτες «δουλειές» που ανέλαβε ο ΟΠΙ με τον νέο του ρόλο, αυτόν του εμπόρου, ήταν να προσπαθήσει να συκοφαντήσει το ΠΑΣΚΚΕΔΙ, προκειμένου, προφανώς, να ευνοήσει τα εμπορικά συμφέροντα των μελών της ΕΥΕΔ, αναρτώντας το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

Βεβαίως, το ΠΑΣΚΚΕΔΙ είχε ήδη απαντήσει με απόλυτη επάρκεια σε όλες τις ανακρίβειες που αρχικά απηύθυνε ο ΟΠΙ σε αλληλογραφία με το Σωματείο μας, και οι οποίες στη συνέχεια αναφέρθηκαν στο επαίσχυντο Δελτίο Τύπου. Η προκαταρκτική απάντησή μας εδώ.

Ωστόσο, το εμπορικό συμφέρον των πελατών του εμπόρου – ΟΠΙ φαίνεται πως είναι μεγαλύτερο από την υποχρέωσή του να υπηρετεί το Δημόσιο Συμφέρον και τη νομιμότητα, οπότε το Δελτίο Τύπου ανέβηκε στη ιστοσελίδα του ΟΠΙ χωρίς καμμιά αλλαγή, προκειμένου να τρομοκρατήσει τα μέλη μας και να σταματήσει το έργο του ΠΑΣΚΚΕΔΙ.

Η απάντηση του ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Για να σταματήσει εν τη γενέσει την αισχρή εκστρατεία του εμπόρου – ΟΠΙ εναντίον του, το Σωματείο μας αντέδρασε αστραπιαία και υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με την πρώτη και μεγαλύτερη ΑΟΔ στην Ευρώπη, τη Soundreef® .

Φυσικά, το Σωματείο μας ενημέρωσε αμέσως και εγγράφως τον ΟΠΙ (αν και δεν έχουμε ακόμη λάβει αριθ. πρωτοκόλλου της αίτησής μας). Αναμένοντας ο ΟΠΙ να πράξει τα νόμιμα, δηλαδή να κατεβάσει το επαίσχυντο Δελτίο Τύπου και να το αντικαταστήσει, όπως αναφέρει το προαναφερθέν έγγραφο του ΠΑΣΚΚΕΔΙ, μπορείτε να δείτε τι πραγματικά έχει συμβεί, ανατρέχοντας στο σχετικό Δελτίο Τύπου του ΠΑΣΚΚΕΔΙ εδώ.

Οι επόμενες ενέργειες  του ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Σε ό,τι αφορά τα μέλη του, το ΠΑΣΚΚΕΔΙ ήδη, με την έναρξη της συνεργασίας με τη Soundreef®, έχει εκπληρώσει τον απώτερο σκοπό του, δηλαδή την απόλυτη κατοχύρωση των μελών του παρέχοντας τη βέλτιστη λύση που υπάρχει στην Ευρώπη, και αναμένει από τον ΟΠΙ να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του και να αντικαταστήσει το επαίσχυντο Δελτίο Τύπου με την Ανακοίνωσή μας.

Σε περίπτωση που τυχόν δεν το πράξει, δεν υπάρχει νόμιμο μέσο που το Σωματείο μας δε θα χρησιμοποιήσει εναντίον του ΟΠΙ και παντός υπευθύνου, προκειμένου να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και, βεβαίως, τη φήμη μας.

Επιπλέον, έχουμε ήδη αναθέσει στο Νομικό μας Τμήμα να προσβάλει στο ΣτΕ την Υπουργική Απόφαση σύστασης της ΕΥΕΔ, και μέσω αυτής το Νόμο με τον οποίο ο ΟΠΙ από ελεγκτής έγινε ταυτόχρονα και έμπορος – ΑΟΔ, δηλαδή ανταγωνιστής των ΟΣΔ και ΑΟΔ που οφείλει να ελέγχει και επίδοξος δυνάστης των χρηστών.

Σε κάθε περίπτωση, θα σας ενημερώνουμε από αυτήν εδώ τη σελίδα για κάθε εξέλιξη.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter