Αλλάζει η εστίαση: Πόσοι και πώς θα καθόμαστε σε εστιατόρια, καφέ – μπαρ

11 Μαΐου, 2020
Αλλάζει η εστίαση: Πόσοι και πώς θα καθόμαστε σε εστιατόρια, καφέ – μπαρ
Σημαντικές πρωτοβουλίες ετοιμάζεται να αναλάβει η κυβέρνηση για τον κλάδο της εστίασης, εν όψει του ανοίγματος εστιατορίων, καφέ και μπαρ είτε την 1η Ιουνίου, είτε νωρίτερα.

Σημαντικές πρωτοβουλίες ετοιμάζεται να αναλάβει η κυβέρνηση για να λύσει το γόρδιο δεσμό στον κλάδο της εστίασης, εν όψει του ανοίγματος εστιατορίων, καφέ και μπαρ είτε την 1η Ιουνίου, είτε νωρίτερα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και στα ροφήματα στο 13% από 24%. Η μείωση του ΦΠΑ θα έχει ισχύ μέχρι και τον Οκτώβριο. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της Real News, θα υπάρξει και επιδότηση της εργασίας μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE, όπου θα προβλέπεται τετράμηνη κρατική επιδότηση 200 ευρώ σε όσους εργαζόμενους του κλάδου βρεθούν να δουλεύουν εκ περιτροπής ή με μερική απασχόληση.

Οι πρωτοβουλίες παράλληλα θα αφορούν και τη λειτουργία των καταστημάτων με περισσότερους πελάτες, αλλά και διαφοροποιήσεις στα γνωστά έως τώρα δεδομένα, περί 4 ατόμων ανά τραπέζι. Ειδικότερα, εξετάζεται η διάθεση 2 τ.μ. ανά πελάτη (σ.σ. και όχι 3 τ.μ. όπως έχει ανακοινωθεί), αλλά και η δυνατότητα να χρησιμοποιούν το ίδιο τραπέζι οικογένειες με περισσότερα από 4 μέλη.

Επιπλέον, αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα σε καταστήματα καφέ και εστιατορίων να λειτουργούν και εσωτερικούς χώρους, με αυστηρούς όρους και μέτρα. Τα τραπεζάκια εντός των καταστημάτων θα βρίσκονται μόνο σε φωτιζόμενους χώρους και με ανοιχτά παράθυρα.

Σημειώνεται πως σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε πως θα δοθεί με νομοθετική ρύθμιση η δυνατότητα επέκτασης του χώρου όπου τοποθετούνται τραπεζοκαθίσματα έως και 50%.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τα καταστήματα εστίασης, που θα κατατεθούν στη Βουλή την Τετάρτη, είπε ότι θα προβλέπονται τα εξής:

1. Τα καταστήματα που διαθέτουν άδεια χρήσης κοινόχρηστων χώρων έχουν την δυνατότητα, σε συνεργασία με τον δήμο, να διπλασιάσουν τον χώρο που χρησιμοποιούν για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

2. Εάν είναι εφικτή η πεζοδρόμηση χώρων, οι δήμοι θα την αποφασίζουν σε συνεργασία με την αστυνομία, χωρίς όμως να υπάρχουν πρόσθετες κατασκευές ή ηχορύπανση.

3. Ο επιπλέον χώρος στα καταστήματα εστίασης θα δίνεται χωρίς να χρεώνονται με επιπλέον δημοτικά τέλη.

4. Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι να υπάρχει ανοικτός διάδρομος για τους πεζούς (τουλάχιστον 1.80 m) και να μη παρεμποδίζεται η πρόσβαση και η διέλευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

5. Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η επέκταση χώρου, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να μειώσουν τα δημοτικά τέλη έως και 50%

«Μας ενδιαφέρει να ανοίξουν τα καταστήματα, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να υπάρχει τζίρος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος και τόνισε ότι στις περιπτώσεις που υπάρχουν αυθαιρεσίες σε πρώτη φάση θα υπάρξουν πρόστιμα και σε δεύτερη αφαίρεση αδειών. «Θα είμαστε κατηγορηματικοί στη νομοθετική παρέμβαση που θα κάνουμε», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην καθοριστική συμβολή της αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια της κρίσης. 

Αναγνώρισε ότι στη συγκεκριμένη περίοδο οι δήμοι έχουν μειωμένους πόρους και πρόσθεσε ότι «το κράτος είναι εδώ για να στηρίξει την αυτοδιοίκηση». Ανακοίνωσε επίσης ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες ημέρες θα καταβληθεί η πρώτη δόση έκτακτης οικονομικής στήριξης για τους ΟΤΑ για να καλύψουν τις οικονομικές απώλειες.

Ρεπορτάζ: TYPOSTHESS


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους