Αλλαγές στους κανόνες υγιεινής και διατροφής των παιδικών σταθμών

14 Ιουνίου, 2018
Αλλαγές στους κανόνες υγιεινής και διατροφής των παιδικών σταθμών
Οι εργαζόμενοι στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς οφείλουν να διαθέτουν πιστοποιητικό υγείας

Αλλαγές στους κανόνες υγιεινής και διατροφής των παιδικών σταθμών

Τροποποίηση των άρθρων 3 και 4 της Υ.1α/Γ.Π. οικ. 76785 (ΦΕΚ 3758/τ.Β’/25-10-2017) υπουργικής απόφασης με θέμα: «Ιατρικός έλεγχος προσωπικού, διατροφή και κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς».

Άρθρο 1

Τροποποιείται το άρθρο 3 της Υ.1α/Γ.Π. οικ. 76785 ΦΕΚ 3758/τ.Β’/25-10-2017 υπουργική απόφαση με θέμα: «Ιατρικός έλεγχος προσωπικού, διατροφή και κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς» ως εξής:

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Οι εργαζόμενοι στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς οφείλουν να διαθέτουν πιστοποιητικό υγείας σύμφωνα με το Παράρτημα Ι της παρούσας, το οποίο θα ανανεώνεται κάθε δύο (2) έτη. Στο πιστοποιητικό υγείας θα πιστοποιείται ότι ο/η εργαζόμενος/η δεν πάσχει από λοιμώδες/μεταδοτικό νόσημα, κατόπιν παθολογικής και δερματολογικής ιατρικής εξέτασης.

Ειδικότερα κατά την παθολογική εξέταση των νεοπροσληφθέντων εργαζομένων διενεργείται προτυποποιημένη ιατρική εκτίμηση, ακτινογραφία θώρακος και δερμοαντίδραση Mantoux και ανά τέσσερα (4) έτη επανέλεγχος για φυματίωση σύμφωνα με τo Παράρτημα ΙΙ από ειδικό πνευμονολόγο-φυματιολόγο, ειδικό παθολόγο ή γενικό ιατρό, ο οποίος θα κρίνει αν χρήζει εκ νέου η διενέργεια ακτινογραφίας θώρακος.

Για τους χειριστές τροφίμων επιπλέον απαιτείται παρασιτολογική/καλλιέργεια κοπράνων η οποία θα επαναλαμβάνεται κάθε δύο (2) έτη.

Επίσης, στο πιστοποιητικό Υγείας θα πιστοποιείται η ψυχική υγεία και καταλληλότητα του/της εργαζόμενου/νης, προκειμένου να εργαστεί σε βρεφικό, βρεφονηπιακό και παιδικό σταθμό, έπειτα από ψυχιατρική εξέταση.

Όλες οι γνωματεύσεις διενεργούνται από ιατρούς Δημοσίου ή Ιδιωτικού τομέα της επιλογής του απασχολούμενου.

Τα πιστοποιητικά που έχουν ήδη εκδοθεί και είναι σε ισχύ κατά τη δημοσίευση της παρούσης παραμένουν έγκυρα και αποδεκτά μέχρι τη λήξη τους χωρίς την υποχρέωση υποβολής του εργαζόμενου σε επιπλέον εξετάσεις.

Άρθρο 2

Τροποποιείται η παρ. 1 του άρθρου 4 της Υ.1α/Γ.Π. οικ. 76785 ΦΕΚ 3758/τ.Β’/25-10-2017 υπουργική απόφαση με θέμα: «Ιατρικός έλεγχος προσωπικού, διατροφή και κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς» ως εξής:

«1. Στα βρέφη και νήπια κάθε σταθμού παρέχεται η απαραίτητη ποιοτικά και ποσοτικά τροφή και ειδικότερα κατ’ ελάχιστο: πρωινό (από 09:00 π.μ. έως 10:00 π.μ.), μεσημεριανό (από 12:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ.) και απογευματινό (από 14:00 μ.μ. έως 16:00 μ.μ.). Για τους σταθμούς που έχουν παρατεταμένη λειτουργία το απόγευμα, λαμβάνεται μέριμνα για επιπρόσθετη διατροφή των παιδιών (από 16:00 μ.μ. έως 18:00 μ.μ.).»

H απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΦΕΚ Β΄ 2179/12.06.2018

Αθήνα, 5 Ιουνίου 2018

Ο Υπουργός

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους