Αλέξης Τσίπρας – Επιτακτική ανάγκη μη επιστρεπτέας ενίσχυσης σε μικρομεσαίους και εστίαση

19 Νοεμβρίου, 2020
Αλέξης Τσίπρας / Επιτακτική ανάγκη μη επιστρεπτέας ενίσχυσης σε μικρομεσαίους και εστίαση

«Υπαρξιακά» χαρακτήρισε πλέον τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και ειδικά η εστίαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτικής Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σύσκεψη που είχε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λάρισας και εκπρόσωπο του σωματείου Εστίασης.

«Εάν κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της καραντίνας ήταν ώριμο το αίτημα για μια ενίσχυση μη επιστρεπτέα, για μια επιδοματική ενίσχυση – όπως γίνεται σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ – , σήμερα είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο. Είναι επιτακτικό να γίνει», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά στην προβλεπόμενη κίνηση στα καταστήματα στο καλό σενάριο που θα ανοίξουν τα Χριστούγεννα, είπε: «ας ελπίσουμε και ας ευχηθούμε το θετικό σενάριο ότι τα Χριστούγεννα θα ξανανοίξουνε. Η κίνηση στα μαγαζιά δεν θα έχει καμία σχέση με τα Χριστούγεννα των προηγούμενων ετών». Έτσι, εξέφρασε τον φόβο, ιδίως για την περίπτωση που θα αποφασιστούν επαναλαμβανόμενα lockdown, ότι «η άνοιξη και το καλοκαίρι θα μας βρει με πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις λιγότερες απ’ ότι πριν ξεκινήσει αυτή η περιπέτεια».

Όσων αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, αναφέρθηκε στις επιδοτήσεις, στην χρηματοδότηση της εργασίας και όχι στην αναστολή της, καθώς και στη δυνατότητα πρόσβασης σε εγγυοδοτικά εργαλεία. «Εγώ ακούω δισεκατομμύρια αλλά δεν έχω βρει έναν συνάδελφό σας να μου πει ότι έχει πάρει κάποια ενίσχυση που να είναι αποτελεσματική».

Επιπλέον, εξήγησε πως «η μη χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η μη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, δεν έχει να κάνει τόσο με τις οικονομικές δυσκολίες, αφού η ΕΕ είπε “μη μετράτε ελλείμματα και πλεονάσματα”, αφού είπε “δαπανήστε όσα χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση”, “δώστε χρήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας” παντού το λένε αυτό. Άρα ο βαθύτερος στόχος, η βαθύτερη σκέψη είναι να γίνει ευκαιρία η κρίση για μια μεγάλη αναδιάρθρωση στην αγορά». Συμπλήρωσε δε ότι πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι «ο ρόλος της μικρομεσαίας επιχείρησης στην οικονομία της χώρας είναι παρασιτικός». Ως εκ τούτου, σημείωσε, ότι αν επικρατήσει αυτή η άποψη τη θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα κλείσουν θα την πάρουν μεγάλοι όμιλοι και κάποιοι από τους σημερινούς ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ή κάποιοι άλλοι, θα κάνουν το franchise.

«Επομένως, θεωρώ, πέραν της ελλιπούς οικονομικής στήριξης, ως ακόμα μεγαλύτερο ατόπημα τον πτωχευτικό νόμο. Δηλαδή, δεν είναι ότι δεν στηρίζουν τον μικρομεσαίο σήμερα, τον απειλούν ότι θα τον πτωχεύσουν κιόλας», τόνισε.

Από την πλευρά του οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες διαμαρτυρήθηκαν για την κυβέρνηση: «δεν θέλουν την μικρομεσαία επιχείρηση, μας θεωρούν πηγή του κακού». Υπογράμμισαν, ακόμα, ότι υπάρχει μεγάλο θέμα και ζητούν ρεαλιστικές λύσεις.

Ζήτησαν χρήματα που δεν θα επιστραφούν μέσω επιδότησης, όχι δανειοδότηση και να διευρυνθεί το φάσμα της προστασίας. Επιπλέον αναφέρθηκαν στο αίτημά τους για αύξηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ από 30 εκ που είναι σήμερα στα 200 εκ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

 

 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Άμεσο μήνυμα    Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

    ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους