Αφιέρωμα “ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ”

3 Μαΐου, 2021
Πολιτιστικός-Τουρισμός-Πιστοποίηση-2

 

Άντζελα Γκερέκου
Πρόεδρος ΕΟΤ

«Οι προοπτικές του Τουρισμού στην Ελλάδα μετά την πανδημία»Το 2020, λόγω πανδημίας,  ήταν  για όλους μια δύσκολη χρονιά τόσο για τον παγκόσμιο, όσο και για τον ελληνικό τουρισμό.

Τη χρονιά που μας πέρασε, ο τομέας της ευρύτερης οικονομίας της φιλοξενίας,  έχασε τα  3/4 του εισοδήματός του.

Παρ’ όλα αυτά, όπως επιβεβαίωσε και το REUTERS,  η εθνική οικονομία ωφελήθηκε με έσοδα από τον τουρισμό, που άγγιξαν τα 4 δισ. ευρώ.

Πέρα όμως από τη διόλου αμελητέα, με βάσει τις δυσμενείς αντιξοότητες, συμβολή του κλάδου στο Α.Ε.Π, η σημαντική επιτυχία του ελληνικού τουρισμού ήταν ότι διαφύλαξε το προφίλ της χώρας, τόσο ως ασφαλούς όσο και ως κορυφαίου ταξιδιωτικού προορισμού.

Αυτή η επιτυχία έχει αναγνωριστεί και διεθνώς με το WORLD TRAVEL TOURISM AWARD 2020 και έχει εγγραφεί στις αποσκευές μας.

Όσον αφορά το 2021, όλα δείχνουν ότι θα είναι μια καλύτερη χρονιά. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που εφαρμόζονται σε όλα τα επίπεδα, η γενική επιμόρφωση και η γενική προετοιμασία ήδη υπάρχουν.

Τώρα έχουμε και επιπλέον όπλα: τα εμβόλια, τα φάρμακα και το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό.

Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι ο Ελληνικός Τουρισμός δεν θα ‘’πεθάνει’’ από τον covid.

Διαθέτει αντισώματα, απέδειξε ότι είναι ανθεκτικός, γιαυτό θα πρέπει να είναι και έτοιμος για τη νέα, μετα-covid εποχή του παγκόσμιου τουρισμού. Και αυτή η νέα εποχή είναι ήδη εδώ.

H πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής για τις μεγάλες αλλαγές, που είχαν ήδη ξεκινήσει κατά τα τελευταία χρόνια, για την παγκόσμια τουριστική οικονομία. Το αποτύπωμα αυτών των αλλαγών ήρθε για να μείνει.

Προ covid ήδη, σε παγκόσμιο επίπεδο, είχε προκύψει επιτακτικά η ανάγκη για ένα νέο μοντέλο αειφόρου τουρισμού, που θα  ακολουθεί τις αρχές που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, ‘’travel, enjoy, respect’’ αλλά και support,  ενός τουριστικού μοντέλου, που  θα βασίζεται στον άνθρωπο και θα στηρίζει τον άνθρωπο.

Οι επιπτώσεις του Covid στην ταξιδιωτική βιομηχανία, έδειξαν πλέον ξεκάθαρα ότι μια εθνική πολιτική για τον τουρισμό πρέπει να πλέον συνδυάζει:

α) Υπηρεσίες και διαδικασίες, που σέβονται τον μοναδικό φυσικό πλούτο της χώρας και τη τοπική ταυτότητα, σε όλη τη διαδικασία της ταξιδιωτικής εμπειρίας.
β) Την προσέλκυση υπεύθυνων επισκεπτών σε σταθερά αυξανόμενο ρυθμό, συνυπολογίζοντας  την φέρουσα ικανότητα  των προορισμών.

Ο βιώσιμος τουρισμός είναι ανάγκη για τον πλανήτη, για τη χώρα και πλέον είναι και βασική προϋπόθεση, προκειμένου να επωφεληθούμε από τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Παραμένοντας πάντα στο πεδίο των νέων προδιαγραφών, που θα πρέπει να έχει το ίδιο το τουριστικό παραγωγικό μοντέλο, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ιδιαίτερα η ανάγκη για τον ταχύτατο ψηφιακό μετασχηματισμό σε κάθε έκφανση της εθνικής ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

Σε επίπεδο Κεντρικής Διοίκησης, τόσο το Υπουργείο όσο και ο ΕΟΤ , με τη συμβολή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχουν περάσει δυναμικά στη νέα Ψηφιακή Εποχή.  Το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει για όλους τους εμπλεκομένους.

Για τις Περιφερειακές, Τοπικές Αρχές, για κάθε επιχείρηση, κάθε επαγγελματία του τουρισμού, στον οποίο η Πολιτεία θα έρθει ως αρωγός, τόσο σε επίπεδο εξοπλισμού όσο και εκπαίδευσης.

Αυτό είναι, συνοπτικά, το σχέδιο των αλλαγών που δρομολογούνται σε επίπεδο τουριστικής βιομηχανίας, προκειμένου η χώρα να μη χάσει τη συγκυρία και να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή, που είναι ήδη εδώ για τον παγκόσμιο τουρισμό.

Σε επίπεδο επικοινωνιακής προώθησης και προβολής της χώρας, που είναι και το κατεξοχήν αντικείμενο του ΕΟΤ, οι νέες κατευθύνσεις έρχονται με βάση στατιστικές και αναλύσεις μάρκετιγκ, που γίνονται  σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, η πανδημία έφερε ένα ριζικό μετασχηματισμό στον κώδικα των σύγχρονων αξιών. Ως αποτέλεσμα αυτού, ένα νέο τοπίο αναδύεται στο παγκόσμιο τουριστικό γίγνεσθαι, με έναν νέο τύπο ταξιδιώτη να πρωταγωνιστεί.

Η πανδημία έβαλε τους περισσότερους ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο, σε διαδικασίες ενδοσκόπησης και αναθεώρησης όλων όσων μέχρι σήμερα εκλαμβάνονταν ως δεδομένα.

Τα μεγάλα μεγέθη μπαίνουν στην άκρη, ο σύγχρονος άνθρωπος επιστρέφει στις έννοιες του μέτρου και της ισορροπίας.

Σιγά σιγά θα επιδιώκει περισσότερο την ευτυχία και όχι την επιτυχία.

Μετά την εμπειρία του covid , αξίες όπως : η ασφάλεια, η υγεία, η συνολική ευεξία, η σωστή διατροφή, η προστασία του πλανήτη θα ενδυναμώνονται περισσότερο και θα προβάλλονται ως επιτακτικές ανάγκες.

Για τα δεδομένα του Τουρισμού αυτό μεταφράζεται ως εξής: όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες θα αναζητούν  νέους προορισμούς, μη μαζικούς, εναλλακτικούς, πιο κοντά στη φύση, που θα σέβονται την ισορροπία με το περιβάλλον.

Όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες θα αναζητούν προορισμούς, που στο επίκεντρο της τουριστικής οικονομίας τους θα είναι ο άνθρωπος και θα διαθέτουν υποδομές φιλοξενίας αληθινά υψηλού ποιοτικού επιπέδου .

Προορισμοί, που θα προσφέρουν αίσθημα ασφάλειας στον ταξιδιώτη, δίχως όμως να του στερούν τη μαγεία του ταξιδιού. Η τάση δε, που διαγράφεται ως απόλυτα κυρίαρχη για τα επόμενα χρόνια , είναι η αναζήτηση προορισμών που μπορούν να προσφέρουν στους επισκέπτες τους μοναδικές, αυθεντικές, βιωματικές εμπειρίες.

Η οικονομία του βιώματος, που είχε ήδη εμφανιστεί δυναμικά στο διεθνές τουριστικό γίγνεσθαι , κατά τον προηγούμενο διάστημα, μοιάζει πως θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπ’ όψιν μας τις αυτές τι νέες, διεθνείς τάσεις , στοιχεία των αγορών, όπως έρχονται μέσα από τα γραφεία ΕΟΤ εξωτερικού και τους TOUR OPERATORS, ο ΕΟΤ προχώρησε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός 3ετούς πλάνου επικοινωνίας.

Στόχος του δε είναι να καλύψει μόνο τις ιδιαίτερες ανάγκες του 2021 αλλά, για πρώτη φορά, να διαμορφώσει έναν μακρόπνοο οδικό χάρτη επικοινωνίας, που θέτει τις βάσεις, για να ξεδιπλωθεί σταδιακά το νέο μεγάλο αφήγημα για τον ελληνικό τουρισμό.

Βασικοί στόχοι της νέας επικοινωνιακής στρατηγικής μας είναι:

  • Η ανάκαμψη της χώρας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού
  • Το δυναμικό rebranding της Ελλάδας, που θα την εδραιώσει ως “top of mind” ταξιδιωτική επιλογή
  • Η προβολή της ως μοναδικού πολυνησιακού προορισμού, με απαράμιλλης ομορφιάς ενδοχώρα, που προσφέρει έναν τεράστιο πλούτο από αυθεντικές, εξατομικευμένες εμπειρίες, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, με υπευθυνότητα ως προς την ασφάλεια και σεβασμό στο περιβάλλον.

Η προώθηση νέων, λιγότερων προβεβλημένων προορισμών, αποτελεί κομβικό σημείο της νέας στρατηγικής. Ήρθε η ώρα και αυτή η ‘’άλλη Ελλάδα’’ να προβληθεί εξίσου δυνατά.

Νησιά, παράλιες περιοχές αλλά και σημεία σε ολόκληρη την ηπειρωτική ενδοχώρα, που αποτελούν ιδανικές προτάσεις για εναλλακτικό τουρισμό, θαλάσσιο τουρισμό, υπαίθριο τουρισμό, αγροτουρισμό. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις μοναδικές πολιτιστικές εμπειρίες, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τις τοπικές απολαυστικές κουζίνες.

H ελληνική  διατροφή  αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο αναξιοποίητο εθνικό κεφάλαιο της χώρας, καθώς εμπεριέχει τρεις υπέρτατες αξίες: την ευζωία, τον σεβασμό στο περιβάλλον και την ανάδειξη των προορισμών με αναφορά στην πολιτιστική ταυτότητα αλλά και την διαφορετικότητα κάθε τόπου.

Για την προβολή αυτής της Ελλάδας, ο ΕΟΤ θέλουμε να είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των παραγωγών και των αυθεντικών ελληνικών τοπικών προϊόντων με τους επισκέπτες μας. Γίνεται το σημείο αναφοράς με υψηλή και σταθερή αξία για τη σύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό.

Αυτό αποτελεί ίσως και το κλειδί για τη δημιουργία νέων επιτυχημένων local brands σε όλη τη χώρα.

Σε αυτά τα πλαίσια, από φέτος θα τρέξουν ήδη παράλληλα με την κεντρική διεθνή καμπάνια 4 microcampaigns: Τουρισμός Υπαίθρου, Γαστρονομικός Τουρισμός, Θαλάσσιος Τουρισμός (diving, sailing, yachting), Τουρισμός Υγείας και Ευεξίας.

Η Ελλάδα προσφέρει αναμφίβολα ένα μοναδικό καλειδοσκόπιο εμπειριών.

Η υπεροχή της δεν συνίσταται τόσο στην ποσότητα, στον μεγάλο πλούτο βιωμάτων που προσφέρει, όσο στην ποιότητα που μπορεί να τα χαρακτηρίζει. Στην Ελλάδα ο επισκέπτης δεν μπορεί απλώς να τα βιώσει όλα.

Μπορεί να τα απολαύσει με έναν αληθινά ολιστικό τρόπο, που εγγράφεται στο σώμα, την ψυχή και του νου του. Ο άνθρωπος ως ολότητα, σωματική, πνευματική, ψυχική. Το αρχαιοελληνικό ευ ζην επιστρέφει ως σύγχρονο ζητούμενο της νέας εποχής.

Με αυτό τον τρόπο αξιοποιούμε και την τάση των Millennials, πολύ δυναμικό κοινό,  να καταγράφουν πολύ ιδιαίτερες, μοναδικές  ταξιδιωτικές εμπειρίες καθώς και τους digital nomads .

Από τη στιγμή δε που οι εμπειρίες τους θα καταγραφούν στο διαδίκτυο, στη συνέχεια θα διαμοιραστούν, δίνοντας ώθηση και υπεραξία στον τόπο που προβάλλουν.

Ο ρόλος του διαδικτύου στην νέα εποχή του παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας είναι καταλυτικός. Ο ΕΟΤ, στα πλαίσια του ταχύτατου ψηφιακού μετασχηματισμού που εφαρμόζει, αναβάθμισε πλήρως τα ίδια ψηφιακά μέσα του. Το εθνικό portal VISIT GREECE και τα αντίστοιχα social media, η νέα εφαρμογή VISIT GREECE APP, σηματοδοτούν τη νέα ψηφιακή εποχή του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Από την ολική επαναφορά του mega brand ‘’GREECE’’ στην νέα εποχή δεν θα μπορούσε να λείψει και η στόχευση σε ανερχόμενα, δυναμικά κοινά, όπως οι digital nomads.

Τα οφέλη για την χώρα δεν είναι τόσο στο βραχυπρόθεσμο συνάλλαγμα από την καθημερινή κατανάλωση του συγκεκριμένου κοινού, όσο στην ανάδειξη της Ελλάδας σε «τεχνολογικό σταυροδρόμι», με μια δυναμική κοινότητα επαγγελματιών, Ελλήνων και αλλοδαπών, που θα προσφέρουν καινοτόμες ιδέες και πρακτικές.

Η νέα, μετα-covid εποχή για τον παγκόσμιο τουρισμό είναι ήδη εδώ.

Η Ελλάδα, δημιουργώντας ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, βασισμένο στις αρχές της αειφορίας, με κέντρο τον άνθρωπο και σε αρμονία με το περιβάλλον, μπορεί να αναδειχθεί σε παγκόσμιο κέντρο αυθεντικού βιωματικού τουρισμού, όπου το σώμα, το πνεύμα και η ψυχή του ταξιδιώτη, ως μια ολότητα πλέον, όπως ορίζεται αυτή και από το αρχαιοελληνικό ευ ζην, θα απολαμβάνει την απόλυτη εμπειρία της αναγέννησης.

Για αυτό ‘’ALL YOU WANT IS GREECE’’ .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου
Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
«Στήριξη του θαλάσσιου τουρισμού σήμερα, επένδυση στον θαλάσσιο τουρισμό αύριο»

Ένας τομέας του τουρισμού μας, που μπορεί να δώσει πολλαπλασιαστική ώθηση στην επανεκκίνησή του, είναι το  yachting.

Πριν την έλευση της πανδημίας, το  yachting  κάλυπτε το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ στη χώρα μας αντιπροσωπεύει το  1,5% του ΑΕΠ.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα τομέα με μεγάλες και αναξιοποίητες δυνατότητες ανάπτυξης.  Αν σκεφτεί κανείς ότι 45% της παγκόσμιας αγοράς yachting το κατέχει η περιοχή της Μεσογείου, αντιλαμβάνεται ότι αυτό συνιστά ένα πλεονέκτημα για μια χώρα όπως η Ελλάδα.

Οφείλουμε να σχεδιάσουμε  τις προοπτικές ανάπτυξης του yachting στην μετά covid εποχή, αλλά, παράλληλα να στηρίξουμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται στον θαλάσσιο τουρισμό, να επιβιώσουν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Οι δικές μου προτάσεις αφορούν στο παρόν και στο μέλλον.

Για το παρόν, το δύσκολο σήμερα που ζούμε όλοι, πρέπει να δούμε τον τρόπο που θα γίνει η επανεκκίνηση του yachting.

Τρία είναι τα σημεία στα οποία πρέπει να δώσουμε έμφαση:

1ον: Το άνοιγμα του θαλάσσιου τουρισμού φέτος πρέπει να συνδεθεί με την αλλαγή και επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Στα περσινά πρωτόκολλα υπήρχαν ανεδαφικές και ανεφάρμοστες προβλέψεις για σκάφη μέσα στη θάλασσα, όπως η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των επιβαινόντων, έστω και αν αποτελούν μέλη της ίδιας οικογένειας.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται και η συμμετοχή των ανθρώπων του  Yachting στη διαμόρφωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, προκειμένου να είναι ρεαλιστικά.

2ον: Στήριξη και παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο, όχι μόνο με την επιστρεπτέα προκαταβολή 7, αλλά και με την αύξηση των πόρων του Ταμείου Εγγυοδοσίας για τη χορήγηση δανείων.

Ένα ακόμα ουσιαστικό μέτρο στήριξης θα ήταν η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στην επανεκκίνηση αυτών των επιχειρήσεων.

3ον:  Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού θαλάσσιου τουρισμού.

Σε αυτή τη συγκυρία, μία μόνο πρόταση βλέπω που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα και να έχει αποτελέσματα, εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος:  η μείωση του τέλους πλοίων αναψυχής και ημερόπλοιων  για τους μήνες Ιούνιο έως Οκτώβριο.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν 5 θεμελιώδεις προτάσεις για την ανάπτυξη του  yachting την επόμενη μέρα:

1ον: Ενίσχυση των υποδομών.

Οι μαρίνες δεν πρέπει να είναι απλά χώροι ελλιμενισμού, αλλά χώροι που θα προσφέρουν ποιοτική φιλοξενία και ξεχωριστές υπηρεσίες. Έχοντας την ευθύνη για τη διαμόρφωση της πρότασης για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στον τουρισμό, πρότεινα να ενταχθεί στη χρηματοδότηση η κατασκευή νέων μαρίνων και έργων αναβάθμισης υπηρεσιών στις υπάρχουσες μαρίνες.

2ον: Ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων yachting.

Μιλάμε για τη δυνατότητα ηλεκτρονικών συναλλαγών από ναυλοσύμφωνα έως οικονομικές συναλλαγές και διοικητικές διαδικασίες ελέγχου ακόμα και μέσα από ένα κινητό τηλέφωνο. Με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία, θα σταματήσουν οι ουρές στα λιμεναρχεία και η ταλαιπωρία των επισκεπτών μας.

3ον: Λειτουργία του ηλεκτρονικού μητρώου σκαφών.

Με τη λειτουργία του η ανανέωση επαγγελματικών αδειών θα γίνεται αυτόματα, θα ελεγχθούν οι παράνομες ναυλώσεις, θα υπάρχει ηλεκτρονική καταγραφή όσων επιβαίνουν σε ένα σκάφος.

4ον: Ποιοτική αναβάθμιση του στόλου των σκαφών αναψυχής των εταιρειών yachting.

Αναφέρομαι στη διαμόρφωση χρηματοδοτικού προγράμματος μέσα από το ΕΣΠΑ για την ανακαίνιση, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση τουριστικών σκαφών.

5ον: Εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων yachting αλλά και των μαρίνων.

Αναφέρομαι σε ειδικά προγράμματα κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων με στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Είναι πολύ σημαντικό το ανθρώπινο δυναμικό να αποτελεί μεγάλο και συγκριτικό πλεονέκτημα για το ελληνικό yachting.

Αντώνης Στελλιάτος
Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού
Ελληνικό Επαγγελματικό YACHTING σήμερα.

Με την τεράστια προσπάθεια του Πρωθυπουργού, των λοιμοξιολόγων , του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και του ΕΟΤ, είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι το 2021 θα είναι καλύτερη χρονιά για τον τουρισμό μας σε σύγκριση με το καταστροφικό 2020.

Όμως για να ανακάμψει το Ελληνικό Επαγγελματικό Σκάφος από την πραγματικά τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει λόγω της πτώσης των Ναυλώσεων μέχρι και 95% κατά την διάρκεια του έτους 2020, θα πρέπει και το Κράτος να συμβάλει στα ακόλουθα:

1. Σταθερός Συντελεστής ΦΠΑ.

Είναι αδιανόητο, κάθε χρόνο σχεδόν, να υπάρχουν ΚΥΑ περί αυξήσεως ΦΠΑ στο 24% με όρους Ανοιχτής Θαλάσσης, Αιγιαλίτιδος Ζώνης, 6 Ναυτικών Μιλίων, Διεθνών Υδάτων, Χωρικών Υδάτων, σε μία Χώρα μοναδική στην Ευρώπη για τη νησιωτικότητά της. Επομένως ένα σταθερό συντελεστή ΦΠΑ 3%.

2. Άμεση Χορήγηση Οικονομικής Βοήθειας

Είναι προφανές ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, για την επιβίωση εταιρειών του Θαλάσσιου Τουρισμού Επαγγελματικών Σκαφών, δεδομένου ότι η πτώση των ναυλώσεων, που φτάνει και το 95% για το 2020, υποχρέωσε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων να «ακινητοποιήσουν» τα σκάφη τους, λόγω αυτής της πρωτόγνωρης ζημιογόνου πορείας της αγοράς.

3. Κατάργηση του ΤΕΠΑΗ

Το  Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων στα Επαγγελματικά Σκάφη, θα πρέπει να καταργηθεί, άλλως να ανασταλεί η εφαρμογή του, λόγω COVID-19, για την επόμενη τριετία.

4. Επιδότηση ΝΑΤ.

Πέντε χιλιάδες (5000) Έλληνες Ναυτικοί ναυτολογούνται στα Ελληνικά Επαγγελματικά Τουριστικά Σκάφη.

5. Μείωση Φόρου Πλοίων

Ο σχετικός φόρος να ορισθεί στα επίπεδα πριν από την αύξηση, που επιβλήθηκε αρκετούς μήνες πριν την πανδημία του COVID-19.

6. Ένταξη δράσεων του Κλάδου σε Προγράμματα Ανάπτυξης

Ο κλάδος των Ελληνικών Επαγγελματικών Σκαφών θα πρέπει να περιληφθεί σε Αναπτυξιακό Πλαίσιο, το οποίο θα αναφέρεται πιο συγκεκριμένα, σε:

α) Κατασκευή ή βελτίωση του ξενοδοχειακού τομέα των σκαφών, με βάση το υπάρχον καθεστώς επιδότησης των ξενοδοχείων,
β) Εφαρμογές περιβαλλοντικής φύσεως στα σκάφη μας,
γ) Εφαρμογές ενεργειακής φύσεως στα σκάφη μας και
δ) Εφαρμογές διαχείρισης αποβλήτων και  απορριμμάτων.

7. Ένταξη δράσεων δημιουργίας και ανάπτυξης απαραίτητων υποδομών του Κλάδου (μαρινών, ναυπηγείων κ.α.) σε προγράμματα ανάπτυξης.

8. Ένταξη του Κλάδου σε  Ψηφιακές  Πλατφόρμες

Η ραγδαία εξέλιξη και ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, επιβάλλει την αναγκαιότητα, για λόγους κυρίως αθέμιτου ανταγωνισμού με τις λοιπές κοινοτικές χώρες, να διευκολυνθεί  ο κλάδος των Ελληνικών Επαγγελματικών Σκαφών στην περαίωση των σχετικών διαδικασιών λειτουργίας του, για την άσκηση των σχετικών δραστηριοτήτων του, με τις διάφορες δημόσιες ή μη υπηρεσίες (Α.Α.Δ.Ε, Μητρώα/Λοιπές Υπηρεσίες ΥΝΑΝΠ, Δ.Ο.Υ. Πλοίων, Νηογνώμονες, Λιμεναρχεία, Μαρίνες, Ναυλοσύμφωνα).

9. Μείωση των Τελών Ελλιμενισμού των Επαγγελματικών Ελληνικών Σκαφών.

Η νομοθετηθείσα μείωση του 40% στις μισθώσεις για τις επαγγελματικές στέγες δεν έχει επεκταθεί και στα Τέλη Ελλιμενισμού των σκαφών μας, τα οποία, ως γνωστόν, αποτελούν ένα από τα κύρια κόστη των επιχειρήσεων μας. Παρά τις επανειλημμένες «οχλήσεις» μας, αυτό το δίκαιο αίτημά μας δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτό. Επιπρόσθετα, ζητούμε αυστηρή τήρηση του Μνημονίου ΕΤΑ-ΕΠΕΣΤ περί Τιμολογίων Ελλιμενισμού Επαγγελματικών Σκαφών.

Μιλώντας για μείωση των Τελών Ελλιμενισμού στις Μαρίνες σας περιγράφω τι συνέβη στην πολύπαθη Μαρίνα Αλίμου από 9/1/2021. Την 1/1/2021 η Μαρίνα Αλίμου παραχωρήθηκε σε ιδιώτες. Η Νέα λοιπόν Διαχειρίστρια Εταιρεία της Μαρίνας θεώρησε σκόπιμο ότι τα 859 Επαγγελματικά Σκάφη Ελληνικής Σημαίας, Ελληνικών Πληρωμάτων και Ελληνικών Πλοιοκτητριών Εταιρειών, δεν πληρώνουν αρκετά για τα Τέλη Ελλιμενισμού και θεώρησε σωστό εν μέσω πανδημίας Covid και απίστευτης κρίσης των Ναυλώσεων, μη λαμβάνοντας υπόψη τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Κυβέρνησης να σωθεί ο Τουρισμός, να αυξήσει τα τιμολόγια ελλιμενισμού σε ποσοστά από 167% έως περίπου 250% ανάλογα με το μήκος του σκάφους.

Ναι καλά διαβάσατε. Εν μέσω πανδημίας COVID αύξηση από 167%-250% τον μήνα!!!!!!!! και χωρίς να γίνει κανένα νέο έργο για την βελτίωση της Μαρίνας. Και σε ερώτημα της Ένωσής μας (Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού) «γιατί?» η απάντηση ήταν «μας είναι αδιάφορο, πηγαίνετε στο ΝΑΥΠΛΙΟ!!!!! Αυτό είναι το τιμολόγιο, take it or live it!!!!!!!!»

Να ξεκαθαρίσω κάτι. Δεν θέλουμε να είμαστε οι πλέον ευνοούμενοι αλλά ίσοι με τους υπόλοιπους επαγγελματίες. Απλά ζητήσαμε  κάτι πολύ λογικό.

Όπως οι μαρίνες ΖΕΑΣ, ΦΛΟΙΣΒΟΥ παραχωρήθηκαν σ’ επενδυτές οι οποίοι με περίσσια ευγένεια, συνεργασία και κατανόηση έκαναν αύξηση κατά την διάρκεια των 4-5 ετών της αναβάθμισης της μαρίνας, σταδιακά κάθε χρόνο με την παραγωγή έργων αναβάθμισης.

Αυτό ζητήσαμε και η απάντηση ήταν «να τα πάτε στο Ναύπλιο» αν δεν εφαρμοσθεί το τιμολόγιο που ανήρτησαν.

Συνεχίζοντας θα ήθελα να ενημερώσω ότι ξεκίνησε και η εκδίωξη των επαγγελματιών του χώρου από τους Νέους Επενδυτές ως ακολούθως:

2020 Επαγγελματικά σκάφη στην Μαρίνα 857
2021 Επαγγελματικά σκάφη στην Μαρίνα 660
2022 Επαγγελματικά σκάφη στην Μαρίνα 440
2023 Επαγγελματικά σκάφη στην Μαρίνα 210
2024 Επαγγελματικά σκάφη στην Μαρίνα  0

Και ρωτάω, έχουμε πολλές Μαρίνες που μπορούν να ελλιμενιστούν? Δυστυχώς όχι.

Άρα οι Νέοι Επενδυτές της Μαρίνας Αλίμου κάνουν αύξηση Τελών Ελλιμενισμού από 167%-250% μηνιαίως και εκδιώκουν τα επαγγελματικά σκάφη από την Μαρίνα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα μας με 5000 νησιά και βραχονησίδες, Κέντρο yachting Παγκοσμίως και συνεισφορά στο ΑΕΠ από το 19% που συνεισφέρει ο Τουρισμός 1,44% σε σύγκριση με την κρουαζιέρα που συνεισφέρει 0,84%.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Αλέξανδρος Βασιλικός
Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Η θάλασσα μπορεί να διευρύνει εντυπωσιακά τους ορίζοντες  της ελληνικής Φιλοξενίας. 

H θάλασσα είναι βασική συνιστώσα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και μπορεί να διευρύνει εντυπωσιακά τους ορίζοντες  της ελληνικής Φιλοξενίας.  Σήμερα και μετά την οδυνηρή εμπειρία της πανδημίας, επιταχύνονται οι τάσεις εκείνες που φέρνουν σε πρώτο πλάνο την εξατομικευμένη τουριστική εμπειρία, μέσα σε ένα περιβάλλον βιώσιμο και ασφαλές και  με βάση τα προσωπικά ενδιαφέροντα κάθε δυνητικού επισκέπτη.

Το ελληνικό γαλάζιο μπορεί να  δημιουργήσει ακόμα υψηλότερη προστιθέμενη αξία και περισσότερο εθνικό πλούτο για τη χώρα,  στο βαθμό που προστατεύεται αποτελεσματικά  και αξιοποιείται  συστηματικά, με μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο και προσδιορισμένους στόχους. Από τον  θαλάσσιο τουρισμό υψηλών απαιτήσεων όπως αυτός των σκαφών αναψυχής μέχρι, για παράδειγμα,  τον καταδυτικό τουρισμό,  υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για να εμπλουτίσουμε το τουριστικό προϊόν μας. Να  δώσουμε χαρακτηριστικά ποιότητας,  ώστε να απαντήσουμε σε δύο μεγάλα ζητούμενα: Την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση επισκεπτών μεγαλύτερου εισοδήματος. Και τα δύο αυτά ζητούμενα έχουν καθοριστική σημασία όχι μόνο για την τουριστική ανάπτυξη αλλά και για το σύνολο της εθνικής οικονομίας.

Η Φιλοξενία είναι το ισχυρό χαρτί για την ανάπτυξη της χώρας. Δημιουργεί πολλαπλασιαστική αξία στην οικονομία καθώς  μεγεθύνει τον κύκλο εργασιών και άλλων 17 κλάδων πέραν του τουριστικού τομέα. Στηρίζει την απασχόληση ως ο μεγαλύτερος εργοδότης, τροφοδοτεί  τις οικονομίες των περιφερειών όλης της χώρας και δίνει ευκαιρίες ανάπτυξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας.

Μπροστά μας υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία. Μπορεί να μην γίνεται άμεσα αντιληπτή μέσα στις αβεβαιότητες της πανδημίας, την κόπωση από τους περιορισμούς και την αγωνία από τις οικονομικές δυσκολίες που ανακύπτουν αλλά θα πρέπει να δούμε τη «μεγάλη εικόνα» της επόμενης μέρας.

Η κρίση της πανδημίας έβαλε στο τραπέζι καινούργια δεδομένα που δεν υπήρχαν στην Ε.Ε. Βασικότερο όλων το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των 750 δις ευρώ. Ταυτόχρονα μπήκαν σε αναστολή μέχρι το τέλος του 2021 οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και ανοίγει για πρώτη φορά η συζήτηση αλλαγών που θα εξασφαλίζουν μεγαλύτερα περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας  στα κράτη – μέλη.

Μέσα σε αυτό το νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον και με εξασφαλισμένους τους πολύτιμους πόρους που θα χρηματοδοτήσουν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, ο επίλογος της πανδημίας πρέπει να σηματοδοτήσει την αφετηρία μιας νέας εποχής για τη χώρα.

Ακριβώς γι αυτό και στο ΞΕΕ αναδεικνύουμε την στρατηγική σημασία της Φιλοξενίας και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να παίξει στη γρήγορη ανάκαμψη που έχει ανάγκη η χώρα σήμερα. Με την προϋπόθεση ασφαλώς πως ο τουρισμός θα είναι στο επίκεντρο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Για να χαράξουμε μια σταθερή πορεία, χωρίς πειραματισμούς και ρίσκα, που θα μετασχηματίζει την ελληνική οικονομία και θα απαντά σε μείζονα ζητούμενα όπως η βιωσιμότητα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι υποδομές, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Η μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας της θάλασσας, πάντα με σεβασμό στην προστασία της, είναι αναπόσπαστο μέρος αυτής της μεγάλης συλλογικής προσπάθειας που θα πρέπει να κάνουμε ενώνοντας δυνάμεις και καλλιεργώντας μια κουλτούρα συνεργασίας και συναντίληψης.

Στις δύσκολες στιγμές πρέπει να βάζουμε τα δυνατά μας και να βγάζουμε τον καλύτερο εαυτό μας γιατί μόνον έτσι καταφέρνουμε να περνάμε πάνω από τον πήχη των προκλήσεων. Η νέα Ελλάδα που προσδοκούμε όλοι, η πράσινη και έξυπνη Ελλάδα του μέλλοντός μας και του μέλλοντος των επόμενων γενιών, θα κριθεί από τις αποφάσεις που θα πάρουμε σήμερα και τη ρότα που θα χαράξουμε εγκαίρως και με διορατικότητα,  προκειμένου να φτάσουμε στο ασφαλές λιμάνι της βιώσιμης ανάπτυξης για όλους, σε όλη την Ελλάδα.

Λύσανδρος Τσιλίδης
Πρόεδρος Ομοσπονδίας FEDHATTA
Η επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού στην εποχή μετά την πανδημία

Το προηγούμενο ημερολογιακό έτος αποτέλεσε μια ισχυρή δοκιμασία για τις αντοχές μας, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Είναι βέβαιο, πως δεν είχαμε αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν και ελπίζω, αυτό το σκηνικό, να τερματιστεί το συντομότερο.

Ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας που εκπροσωπεί τον ισχυρό κλάδο των τουριστικών γραφείων της Ελλάδας, γινόμουν καθημερινά δέκτης της αγωνίας των συναδέλφων μου, των προβληματισμών και των αναγκών τους. Είναι η πρώτη φορά που αναγκαζόμαστε να μιλήσουμε για “επανεκκίνηση” του τουρισμού, και αυτό είναι σαφές ότι επιφέρει σοβαρές συνέπειες.

Σημαίνει, αρχικά, ότι θα πρέπει να αναδιαμορφώσουμε την τουριστική μας στρατηγική, ώστε να συμπεριλάβουμε σε αυτήν τις νέες ανάγκες που προέκυψαν. Να μιλήσουμε δηλαδή για πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής, αλλά και να εγγυηθούμε την έμπρακτη εφαρμογή τους. Η λήψη και τήρηση των μέτρων για τους διεθνείς και εσωτερικούς ταξιδιώτες, θα είναι πρωταρχικό μέλημα στον ελληνικό τουρισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως είναι κατανοητό, ο τομέας της υγιεινής θα αποτελέσει από εδώ και πέρα σημαντικό τμήμα της διαφημιστικής καμπάνιας για την Ελλάδα.

Ένας ακόμη λόγος για την -εν μέρει- αναπροσαρμογή της τουριστικής καμπάνιας της Ελλάδας, είναι η τάση στους διεθνείς ταξιδιώτες, να επικεντρώνονται στα ταξίδια που περιλαμβάνουν στο μεγαλύτερο μέρος τους την φύση, λόγω των περιοριστικών μέτρων εγκλεισμού που ίσχυσαν για έναν περίπου χρόνο. Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν αγαπητός προορισμός ταξιδιωτών από όλο τον κόσμο λόγω του φυσικού κάλλους που διαθέτει, και τώρα θα πρέπει να προσαρμόσουμε τα τουριστικά μας πακέτα πολύ περισσότερο σε αυτή την τάση.

Τα τουριστικά γραφεία θα πρέπει να λάβουν, επίσης, υπόψη τους την αυξημένη ροπή των καταναλωτών προς το διαδίκτυο, επομένως θα πρέπει να εξοικειωθούν με αυτόν τον παράγοντα, σε ό,τι αφορά τους τρόπους προβολής τους, τον τρόπο που προσεγγίζουν τους ταξιδιώτες, ακόμη και στον τρόπο με τον οποίο θα δικτυωθούν στις τουριστικές αγορές του κόσμου. Τα πράγματα ίσως είναι ευκολότερα, από αυτή την άποψη, σήμερα.

Τα στοιχεία αυτά οδηγούν με την σειρά τους στην ανάγκη εκπαίδευσης ή εξειδίκευσης των ταξιδιωτικών πρακτόρων. Τα νέα δεδομένα διαμορφώνουν ένα πρωτόγνωρο σκηνικό, στο οποίο θα πρέπει να εισέλθουμε έτοιμοι και μάχιμοι. Για την επανεκκίνηση του τουρισμού θα χρειαστεί να δουλέψουμε, δεν είναι κάτι που θα συμβεί χωρίς προσπάθεια. Τις συνέπειες της πανδημίας δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε.

Για τον λόγο αυτό, έχοντας προβλέψει εκ των προτέρων την «επαγγελματική προπόνηση» που θα χρειαζόταν, η Ομοσπονδία FedHATTA, από την πρώτη ημέρα της κρίσης, στράφηκε προς τις διεθνείς αγορές. Αυτό που καταλάβαμε, ήταν πως μόνο η στρατηγική εξωστρέφειας θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει ψηλά στους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως.

Οι Ευρωπαϊκές χώρες – μέλη της ECTAA, οι ΗΠΑ, η Ινδία και το Ισραήλ, μέσω του δικτύου των συνεργατών μας στο εξωτερικό, κινητοποιήθηκαν και μαζί τους διοργανώσαμε διαδικτυακές επαγγελματικές συναντήσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις – κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να φέρουμε σε επαφή τους Έλληνες ταξιδιωτικούς πράκτορες  με τους διεθνείς συνεργάτες τους.

Σε αυτήν την στρατηγική συνεχίζουμε και το 2021.

Αυτό, κατά την γνώμη μου είναι το υπ’ αριθμόν 1 στρατηγικό πλάνο για την επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού: η Εξωστρέφεια. Το υπόλοιπο κομμάτι που θα συμπληρώσει το παζλ της τουριστικής μας ανάκαμψης, εκτιμώ ότι θα είναι να επικεντρωθούμε στο να λύσουμε τα δομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την πανδημία. Αυτό θα επιτευχθεί με την στήριξη των επαγγελματιών  και της εργασίας, αλλά και με την διαμόρφωση ενός βιώσιμου τουριστικού περιβάλλοντος για τους ανθρώπους της τουριστικής οικογένειας.

 

Θεόδωρος Κόντες
Πρόεδρος  της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων & Φορέων Ναυτιλίας
Θαλάσσιος τουρισμός – Κρουαζιέρα συνεισφορά στην Ελλάδα

Ο Θαλάσσιος τουρισμός και ιδιαίτερα η Κρουαζιέρα υπήρξε και θα συνεχίσει να ευρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων διεθνώς για την πατρίδα μας και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Κρουαζιέρα έχει λαμπρόν μέλλον στην Ελλάδα με την τεράστια ακτογραμμή, αλλά και την πολυνησιακή διαμόρφωση της Χώρας.

Οι καταγάλανες θάλασσες, οι θαυμάσιες καιρικές συνθήκες, και τα ιστορικά μνημεία είναι μερικά από τα αξιοσημείωτα δεδομένα για την προτίμηση των επισκεπτών, συμπεριλαμβανομένων σε αυτά βεβαίως τη φιλοξενία, τα αξιοθέατα της πατρίδας μας, με διαφορετικά ενδιαφέροντα και κουλτούρα ανά προορισμό.

Η Κρουαζιέρα από τα παλαιότερα χρόνια, αλλά και σήμερα υπήρξε και συνεχίζει να προβάλει την Χώρα μας διεθνώς σε όλους τους προορισμούς, στοχεύοντας πάντα στην καλύτερη διαφήμιση του τουριστικού μας προϊόντος γενικότερα. Είναι γεγονός ότι ποσοστό περίπου 25 % των επιβατών κρουαζιέρας είναι και μελλοντικοί πελάτες – τουρίστες στην Χώρα μας, επανερχόμενοι με συγγενείς και φίλους για πολυήμερες διακοπές μια που στοχεύουν σε ιδανικούς προορισμούς όπως προσφέρει η πατρίδα μας. Τα αποτελέσματα του 2019, δηλαδή στην προ κορονοϊού εποχή, αποδεικνύουν τα προαναφερόμενα αλλά και την συνεχή ανάπτυξη, με εξαιρετικές υπηρεσίες να προσφέρονται τα τελευταία, πριν της επιδημίας, χρόνια.

Επίσης η συνεχής βελτίωση των πλοίων και ιδιαίτερα των νέων πολυτελών σκαφών σε διαφορετικά μεγέθη που κατασκευάζονται με την πολυτέλειά τους αλλά και με τις διάφορες υπηρεσίες και δράσεις που προσφέρουν είναι ένα ακόμα γεγονός της προτίμησης των επισκεπτών για τον θαλάσσιο τουρισμό.

Θα πρέπει να αναφερθούμε σε αυτή τη φάση στην ζημιά που έκανε στον κλάδο, η επιδημική καταστροφή παγκοσμίως, και ασφαλώς και στην πατρίδα μας με σχεδόν πλήρη ακινητοποίηση των κρουαζιεροπλοίων για το 2020 αλλά και συνεχίζοντας έως σήμερα. Έτσι λοιπόν μετά τα αξιοζήλευτα αποτελέσματα του 2019 και τις αρχικές προβλέψεις πριν την επιδημία για μια περαιτέρω αύξηση το 2020 σε ποσοστό περίπου 10 %, μας εξέπληξε η κατάσταση μετά την επιδημία μια που το προηγούμενο έτος έκλεισε στην Χώρα μας ο κλάδος με μείωση πλέον του 95 % και δυστυχώς συνεχίζεται έως σήμερα.

Οι προβλέψεις για το 2021 δείχνουν να υπάρχει κάποια κινητικότητα, χωρίς κανένας να μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις στην επιδημία, αλλά και την πρόοδο των εμβολίων διεθνώς μια που αποδεικνύεται μέρα με την μέρα ότι είναι η μόνη λύση για την επαναφορά στην κανονικότητα.

Τα περισσότερα πλοία αναβάλουν τις αναχωρήσεις για ημερομηνίες αργότερα των προγραμματισμένων. Την παρούσα στιγμή Μάιος και Ιούνιος φαίνεται να είναι πλησιέστερα στην πραγματικότητα, πάντα βέβαια ανάλογα με τα επιδημικά στοιχεία στην Ελλάδα, αλλά και στις Χώρες πελατών κρουαζιέρας.

Όλες οι εταιρείες, αλλά και τα λιμάνια έχουν ετοιμαστεί για την επανεκκίνηση (restart) με τα γνωστά πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμοστούν για την ασφαλή λειτουργία.

Υπάρχουν βέβαια λιμένες στην Β. Ευρώπη και Αμερική, αλλά παράλληλα και εταιρείες που έχουν αποφασίσει να παραμείνουν εκτός λειτουργίας για όλο το έτος 2021.

Στην Ελλάδα πιστεύουμε ότι με ιδιαίτερη προσοχή και εφαρμογή Κανονισμών θα είναι δυνατόν να περισώσουμε ένα ικανοποιητικό τμήμα της τουριστικής περιόδου στον θαλάσσιο τουρισμό και θα είμεθα ικανοποιημένοι να καλύψουμε ένα σημαντικό ποσοστό από τις απώλειες του 2020, στοχεύοντας περίπου στο 25 % για το 2021 και με τα επόμενα έτη να ανακτήσουμε όλο το χαμένο έδαφος που προαναφέραμε.

Αξίζει να σημειωθεί η μεγάλη ζημιά που έγινε φυσικά και στα Ευρωπαϊκά Ναυπηγεία που ειδικεύονται στην κατασκευή κρουαζιεροπλοίων αφού υπάρχουν παραγγελίες που ακυρώθηκαν, αλλά και πλοία υπό κατασκευή να καθυστερούν να παραδοθούν για να επαναπρογραμματίσουν τους προορισμούς τους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι υπάρχουν ικανοποιητικός αριθμός μικρού, αλλά και μεσαίου μεγέθους πλοίων υπό κατασκευή με ιδιαίτερες πολυτέλειες και ανέσεις τα λεγόμενα expedition πλοία για νέους ιδιαίτερους προορισμούς συμπεριλαμβανομένης και της πατρίδος μας. Πλοία χωρητικότητας από 200 – 500 επιβάτες.

Τέλος θα ήταν παράληψη να μην αναφερθώ στην οργάνωση της «Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας» που προτάθηκε από τον Φορέα μας την ΕΕΚΦΝ και ίδρυσε το Υπουργείο Ναυτιλίας με συμβαλλόμενα συναρμόδια Υπουργεία και Φορείς και στηρίζοντας, επιλύοντας θέματα που απασχολούν τον κλάδο, οργανώνοντας Υπο- Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας στελεχωμένες με αξιόλογα στελέχη και Αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος.

Ο Φορέας μας ως ο μόνος Εθνικός Φορέας του κλάδου δίνει και θα συνεχίσει να δίνει στοιχεία αλλά και προτάσεις που απαιτούνται για να βελτιωθεί ο κλάδος της κρουαζιέρας σε όλα τα θέματα συμπεριλαμβανομένων ασφαλείας, βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών σε όλους τους προορισμούς (45 τουλάχιστον) που αφορούν την Επικράτεια. Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι ο Θαλάσσιος Τουρισμός (Κρουαζιέρα και Yachting) έχει λαμπρόν μέλλον στην πατρίδα μας προσφέροντας τα μέγιστα στις τοπικές κοινωνίες, απασχόληση αλλά και στην οικονομία της Ελλάδας.

 

Ευάγγελος Σ. Κρητικός
Οικονομολόγος – Τεχνοκράτης
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΑΔΗΛΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝ ΔΕΝ ΛΗΦΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΡΙΖΟΣΠΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Το 2021 η Ελληνική Τουριστική βιομηχανία προβλέπεται να βρεθεί αντιμέτωπη εκ νέου  με μία πρωτοφανή μειωμένη τουριστική  κίνηση, παρά την όποια αισιοδοξία έγινε προσπάθεια να καλλιεργηθεί τόσο από κύκλους της αγοράς αλλά όσο και από τα επίσημα όργανα της πολιτείας.

Τα νούμερα όμως και οι αριθμοί είναι αδιάψευστα. Tο 2020 η τουριστική κίνηση στην χώρα μας κυμάνθηκε στο 15%-20% της τουριστικής κινήσεως του 2019, δηλαδή της τελευταίας χρονιάς προ της πανδημίας του Κορωνοϊού. Το 2021 στην καλύτερα των περιπτώσεων και με απολύτως ρεαλιστικά σενάρια η τουριστική κίνηση προβλέπεται να κυμανθεί στο 35%-40% της τουριστικής κινήσεως του 2019.

Πρακτικά η ανωτέρω εξέλιξη ανοίγει το κουτί της Πανδώρας, καθότι προβλέπονται κατακλυσμιαίες εξελίξεις στις πολύ μικρές, μικρές και στις μικρομεσαίες τουριστικές  επιχειρήσεις.

Όπως συνέβη και το 2020 έτσι και το 2021 το συγκεκριμένο ποσοστό τουριστικής κινήσεως, που θα έρθει στην χώρα μας, δυστυχώς δε θα διαμοιραστεί στην βάση της τουριστικής αγοράς, αλλά στην συντριπτική του πλειοψηφία θα ενισχύσει τα ταμεία μεγάλων τουριστικών ομίλων.

Αυτό θα συμβεί διότι όποιος  ελέγχει  τις αεροπορικές θέσεις και τις αεροπορικές μεταφορές μπορεί να καθορίσει και να κατευθύνει και την τουριστική κίνηση.

Έτσι λοιπόν στην προκείμενη περίπτωση είναι ελάχιστοι οι τουριστικοί πολυεθνικοί κολοσσοί που έχουν στην ιδιοκτησία τους αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν αποκλειστικά πτήσεις charter  και κατά αυτό τον τρόπο ελέγχουν πλήρως την τουριστική κίνηση κάθε χώρας με την οποία συνεργάζονται και αποτελεί προορισμό τους.

Δηλαδή για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεκάδες χιλιάδες ελληνικές τουριστικές και παρατουριστικές επιχειρήσεις  κάθε μορφής και υφής είτε θα υπολειτουργήσουν είτε δε θα λειτουργήσουν καθόλου.

Ο οικονομικός  απολογισμός που δημιουργείτε με αυτό τον τρόπο είναι εξ προοιμίου μη βιώσιμος, διότι η συντριπτική πλειοψηφία των παραπάνω επιχειρήσεων και προ της πανδημίας του Κορωνοίου είχε αυξημένες δανειακές υποχρεώσεις αλλά και οφειλές προς δημόσιο  και ασφαλιστικά ταμεία. Κατά την διάρκεια της κρίσης του Κορωνοίου, για το σύνολο των παραπάνω επιχειρήσεων, δημιουργήθηκε  και υπάρχει μία τρομακτική σώρευση οφειλών που προέρχεται από δανειακές υποχρεώσεις, από υποχρεώσεις προς δημόσιο, προς ασφαλιστικά ταμεία, προς ΟΤΑ, προς κοινωφελείς οργανισμούς, προς εταιρείες τηλεπικοινωνιών κλπ.

Με την λήξη της πανδημίας και την άρση κάθε προστατικού μέτρου δηλαδή του παγώματος των πλειστηριασμών και των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, της αναστολής εργασίας με την αντίστοιχη πληρωμή των εργαζομένων από το δημόσιο, του παγώματος δόσεων προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, της μειωμένης ή της πλήρους απαλλαγής ενοικίων όλα τα ανωτέρω θα είναι άμεσα απαιτητά από κοινού με τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό και από κάποιον αδαή στα οικονομικά ότι η ανωτέρω κατάσταση προσομοιάζει με συμπληγάδες πέτρες που θα συνθλίψουν οικονομικά ένα μεγάλο ποσοστό τουριστικών και παρατουριστικών  επιχειρήσεων αμιγώς ελληνικών συμφερόντων.

Διότι η λήξη της Πανδημίας δε σημαίνει και άμεση επαναφορά στην πρωτέρα οικονομική κατάσταση, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι τόσο με μία γενικότερη πτώση της κατανάλωσης όσο και με μείωση της νομισματικής κυκλοφορίας και αυτό αφορά σε ένα μεγάλο ποσοστό τον εσωτερικό τουρισμό της χώρας.

Στον εισερχόμενο τουρισμό θα βρεθούμε αντιμέτωποι  όχι απλά με παρόμοιες αλλά και μεγαλύτερές προκλήσεις διότι στο σύνολο των χωρών  εξαγωγής τουριστών  προς την χώρα μας η μεσαία και η μικρομεσαία αστική τους τάξη, θα βρεθεί αντιμέτωπη με φαινόμενα φτωχοποίησης, απώλειας εισοδημάτων και απώλειας θέσεων εργασίας.

Αναφέρουμε σαν τέτοιες χώρες Γερμανία,  Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Αγγλία κτλ.

Επιρρωτικό των ανωτέρω αποτελεί σχετικό ρεπορτάζ που προβλήθηκε στους  δείκτες ευρωπαϊκών καναλιών όπου σε περιοχή της Αγγλίας είχε σχηματιστεί ουρά 3 χλμ, από βρετανούς πολίτες που περίμεναν να λάβουν συσσίτιο.

Οι προβλέψεις και οι μελέτες ομιλούν ότι περίπου το 2025 θα επανέλθει η τουριστική κίνηση στην χώρα μας στα επίπεδα του 2019.

Υπενθυμίζουμε την δήλωση του Bill Gates ότι η κατάσταση με ένα επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμών θα ομαλοποιηθεί τέλη του 2022. Ο τουρισμός αποτελεί ένα ευαίσθητο και πολυπαραγοντικό προϊόν, συνισταμένη πολλών επιρροών.

Πρωταρχικό στοιχείο μιας πετυχημένης τουριστικής χρονιάς αποσταλεί το αίσθημα γενικευμένης ασφάλειας, κάτι το οποίο εκλείπει και θα αργήσει να επανέλθει, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί τόσο ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και το χρονικό διάστημα ασφαλείας που αποφέρουν όσο και με τις συνεχείς μεταλλάξεις του ιού , όσο και προς το πότε θα επιτευχθεί χρονικά  η γενικευμένη ανοσία της αγέλης.

Όλα τα ανωτέρω όμως δεν επαρκούν, εάν δεν βρεθεί αποτελεσματικός τρόπος θεραπείας , όπως έγινε και με την προηγούμενη Πανδημία του Η1-Ν1, μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες θα νιώθουν ανασφαλείς να ταξιδεύσουν εκτός της χώρας τους μακριά από τρις υγειονομικές δομές που έχουν εμπιστοσύνη.

Ένα άλλο γεγονός που πρέπει να συνυπολογιστεί είναι ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα επιδιώξουν να κρατήσουν τους πολίτες τους εντός της χώρας τους και να πραγματοποιήσουνε εκεί εσωτερικό τουρισμό και με την όποια κατανάλωση πραγματοποιήσουν και με το όποιο διαθέσιμο εισόδημα δαπανήσουν να στηρίξουν τις εκεί τουριστικές βιομηχανίες.

Ήδη τέτοια δείγματα προτροπής προς τους πολίτες τους έχουμε από Ουγγαρία, Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία κτλ

Για να μην αποβούν εις μάτην οι προσπάθειες 40 ετών τουριστικής ανάπτυξης της Ελλάδος τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από την ελληνική πολιτεία θα πρέπει να είναι άμεσα, ριζικά, ληξησκέλεθρα και ριζοσπαστικά.

Σε κάθε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούμε αντιμέτωποι με λουκέτο σε χιλιάδες μικρές τουριστικές και παρατουριστικές  επιχειρήσεις και έτι περαιτέρω με το σπιράλ θανάτου που δημιουργεί ο καινούργιος πτωχευτικός κώδικας.

 

Μπελίτσος Περικλής
CEO NEOKLASIKI GROUP
Τουρισμός μετά την πανδημία!!

Μετά από όλα αυτά που ζήσαμε μας φαίνεται τόσο μακρινό!

Λες και έχουν περάσει χρόνια από τότε που δουλέψαμε τελευταία φορά.

Τόσο έντονο ήταν το φαινόμενο Covid19 και τόσο δυνατά άφησε τα αποτυπώματα του στις ζωές μας

Αυτές είναι οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται όταν ακούω τη φράση «τουρισμός μετά την πανδημία».

Και τώρα τι;

Φέρνοντας στο μυαλό μας το ερώτημα, στο τι θα γίνει την επόμενη μέρα στον τόπο μας, το όμορφο Ναύπλιο, που αποτελεί κορυφαίο προορισμό για τους Έλληνες αλλά και για τους ξένους, διαμορφώνουμε την εκτίμηση ότι η τουριστική κίνηση θα κυμανθεί σε καλά επίπεδα με μία μείωση ωστόσο σημαντική σε σχέση με το έτος 2019.

Αυτό που θα βοηθήσει  την πόλη μας σε αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη περίοδο είναι οι ‘Έλληνες τουρίστες που είμαστε βέβαιοι ότι και αυτή τη σεζόν θα επισκεφθούν το Ναύπλιο που τόσο αγαπούν και πάντα τιμούν με την παρουσία τους και τους ευχαριστούμε από καρδιάς γι’ αυτό.

Όσον αφορά στην επισκεψιμότητα που θα έχουμε από ξένους, παρατηρούμε ότι δεχόμαστε στα ξενοδοχεία μας για την περίοδο 2021 περισσότερες κρατήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, και τις ΗΠΑ και λιγότερες από Γερμανία και Γαλλία. Βέβαια προσδοκούμε να έχουμε και αρκετές κρατήσεις από το Ισραήλ, όπως είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των κρατήσεων που έχει γίνει μέχρι αυτή τη στιγμή είναι για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ενώ δειλά δειλά έχουν αρχίσει να γίνονται και κάποιες κρατήσεις για τον μήνα Ιούλιο.

Κάτι ακόμα που θα μας βοηθήσει, είναι ο εορτασμός των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821, καθώς το Ναύπλιο ως πρώτη πρωτεύουσα του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, θα έχει την τιμητική του.

Προτεραιότητα όλων των επιχειρήσεων , του Δήμου και των υπηρεσιών, είναι η τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους επισκέπτες μας.

Η αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών σαφώς και θα δημιουργήσει κλίμα μεγαλύτερης ασφάλειας για το εγχώριο, αλλά και για τον ξένο τουρισμό και σίγουρα θα βοηθήσει σημαντικά στην επανεκκίνηση του τουρισμού στη χώρα μας.

Ευελπιστούμε σύντομα να επανέλθουμε στην κανονικότητα, και το Ναύπλιο να φιλοξενήσει ξανά όλα τα σημαντικά γεγονότα που έχουν γίνει πλέον θεσμός στον Δήμο μας , όπως το Mediterranean Yacht Show, ο Μαραθώνιος και πολλά αλλά.

Στόχος μας είναι να κρατήσουμε την καλή ποιότητα τουρισμού που έχουμε πετύχει να έχουμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και να την αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο ενισχύοντας συγχρόνως της υψηλή ποιότητα υπηρεσιών που παρέχουμε σε όλους τους τομείς του τουρισμού, ώστε να συνεχίσει το Ναύπλιο να βρίσκεται στο top ten των αγαπημένων προορισμών.

 

Νικόλαος Ιακ. Γερονικόλας
Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου
Μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου
Δ/ντης Ξενοδοχείο Olympic Palace, Ρόδος
Νιώθουμε την έλλειψη σχεδίου διαχείρισης της οικονομικής κρίσης στον τουρισμό

Υπάρχει σήμερα έστω και ένα πρόσωπο που να πιστεύει ότι δεν είναι υπαρκτός ο κίνδυνος κατάρρευσης μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων; Είναι τόσο ισχυρό το χτύπημα που προκάλεσε ο Covid19 που σε εθνικό επίπεδο οικονομίας μπορεί να συγκριθεί με την προσφυγή στα μνημόνια του 2010, τα capital controls και τη σχεδόν δεκαετή προσπάθεια για την ανάκαμψη των οικονομικών μεγεθών.

Κατ’ αντιστοιχία, κάποιοι σπεύδουν να διαπιστώσουν ότι «θα χρειαστούν 10 χρόνια για να μείνουν πίσω τα προβλήματα της υγειονομικής κρίσης». Το τι θα συμβεί, με την έννοια της πρόβλεψης, ας το αφήσουμε στους σύγχρονους Τειρεσίες, καθώς η ουσία του προβλήματος για άλλη μια φορά βρίσκεται στο σχεδιασμό, που επίσης για άλλη μια φορά λείπει από το τραπέζι των αποφάσεων.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα του Σήμερα πληρώνουν την έλλειψη σχεδιασμού στη διαχείριση κρίσεων. Ακόμα και τώρα, που προ των πυλών βρίσκεται το φάσμα της οικονομικής καταστροφής των πυλώνων του εθνικού τουρισμού, οι συζητήσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται είναι μόνο πυροσβεστικά και έχουν ως μόνο στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ήδη έχουν γεννηθεί.

Όμως, τι γίνεται με τα προβλήματα εκείνα που έρχονται και που θα είναι ακόμα μεγαλύτερα; Ποιός είναι ο σχεδιασμός για τη θωράκιση της τουριστικής βιομηχανίας, στην οποία μάλιστα αναγνωρίζουν το ρόλο του «μεγαλύτερου εργοδότη της Ελλάδας»;

Εδώ έχουμε ένα απλό παράδειγμα:

Σε όλη την Ελλάδα εκτελούνται έργα που έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο. Πρόκειται για έργα μεγάλου μεγέθους, με υψηλές απαιτήσεις κεφαλαίων και παραγωγικού χρόνου. Η συμβατική υποχρέωση προβλέπει τα έργα του Αναπτυξιακού να πρέπει να παραδοθούν ολοκληρωμένα στο τέλος του τρέχοντος έτους. Στους τελευταίους 12 μήνες σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος της τουριστικής βιομηχανίας βρισκόταν στο δίλημμα: «Θα δοθεί παράταση μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021; εξαντλώ ή όχι τη ρευστότητά μου;».

Σ’ ένα αντίστοιχο δίλημμα που είχε τεθεί πριν λίγα χρόνια, τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομίας, στην εκπνοή των προθεσμιών, έδωσαν παράταση στην υλοποίηση των έργων του τότε Αναπτυξιακού. Η παράταση αρχικά διδόταν κατά περίπτωση και ακολούθως, λόγω των συνθηκών, οριζόντια προς όλες τις επιχειρήσεις.

Προφανώς κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και αυτή τη φορά. Στο τέλος του έτους, όταν τα εκατοντάδες ημιτελή έργα θα ζητούν παράταση, η Κυβέρνηση σίγουρα θα οδηγηθεί στο να δώσει προθεσμία παράτασης.

Πόση παράταση; Ένα, δύο ή τρία χρόνια;  Αφού η ανάγκη αυτή είναι σίγουρο ότι θα προκύψει, γιατί να μη ληφθεί στο Τώρα η απόφαση και ο χρόνος παράτασης; Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους εκείνους που υλοποιούν έργα να έχουν στα χέρια τους ένα ξεκάθαρο πλάνο εργασίας και διαχείρισης ρευστότητας.

Εξίσου απλό παράδειγμα:

Το ευνοϊκό μέτρο για τη χρονική παράταση εξόφλησης των επιταγών δεν ισχύει για τις τουριστικές επιχειρήσεις εκείνες που τόλμησαν – λειτούργησαν και έκαναν τζίρο στην τρίμηνη σεζόν του 2020. Το μέτρο στη στενή λογιστική του βάση έχει λογική, ωστόσο παραβλέπει έναν σημαντικό παράγοντα: «ο τζίρος για τις περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι μόνο στα χαρτιά, αφού οι tour operators στην πλειονότητά τους δεν έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους, μα ούτε και τα early bookings έχουν πληρωθεί». Άρα εκείνοι που τόλμησαν, δούλεψαν και φεσώθηκαν, τώρα μένουν εκτός του μέτρου, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη θέση τους.

Αυτό σημαίνει ότι τα σχεδιαζόμενα μέτρα υποστήριξης δε λαμβάνουν υπ’ όψιν τα πραγματικά δεδομένα των επιχειρήσεων.

Και τώρα τα δύσκολα:

Ενώ οι επαγγελματίες του τουρισμού βλέπαμε για φέτος μια τουριστική περίοδο εξίσου δύσκολη με την περυσινή, όλοι οι υπόλοιποι θεωρούσαν ότι η σεζόν θα ξεκινήσει στο τέλος Μαρτίου. Με αυτό ως δεδομένο, παρακολουθήσαμε έναν απίστευτο εφησυχασμό όλων και την απομάκρυνση από την ανάγκη δημιουργίας ενός σχεδίου διαχείρισης της οικονομικής κρίσης στην τουριστική βιομηχανία.

Σήμερα, το κύμα των οικονομικά κλονισμένων τουριστικών επιχειρήσεων όλο και φουσκώνει και αυτό γίνεται σε κοινή θέα. Όσο μικραίνει η τουριστική περίοδος, τόσο μεγαλώνει η προοπτική μιας ακόμη μεγαλύτερης κλίμακας επίπτωση, και αυτή δε θα έλθει σε κάποιο αόριστο μέλλον. Απεναντίας θα ξεκινήσει να γίνεται αισθητή σε λίγους μήνες, μόλις οι ζεστές ημέρες του Οκτώβρη αντικατασταθούν από τους ψυχρούς βοριάδες του Νοέμβρη.

Χρειαζόμαστε εδώ και τώρα ένα σχέδιο διαχείρισης της επερχόμενης οικονομικής κρίσης στις τουριστικές επιχειρήσεις. Ένα σχέδιο στο οποίο θα δομηθούν μέτρα για μια βιώσιμη πορεία για τουλάχιστον τρία χρόνια. Ένα σχέδιο που θα έχει ωφέλειες, αλλά και υποχρεώσεις. Ένα σχέδιο, ρεαλιστικό, που θα λαμβάνει υπ’ όψιν τα πραγματικά δεδομένα και που δε θα λειτουργεί τιμωρητικά προς τις επιχειρήσεις που παλεύουν να επιβιώσουν. Μη ξεχνάμε, οι επιχειρηματίες που τολμούν και ρισκάρουν, εκείνοι που δίνουν θέσεις εργασίας μέσα στο δύσκολο υγειονομικό περιβάλλον είναι εκείνοι που νιώθουν ότι αυτή είναι η μόνη τους επιλογή.

Εάν τελικά το Αύριο στην τουριστική βιομηχανία βρει την πλειοψηφία του μεγαλύτερου εργοδότη της χώρας να έχει διεθνοποιηθεί και να λειτουργεί υπό την ομπρέλα πολυεθνικών, τότε ο πρώτος ζημιωμένος θα είναι το ίδιο το κράτος. Οι 200.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό θα ακολουθήσουν στη σειρά των επιπτώσεων.

Κωνσταντίνος Κουσκούκης
Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός – Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής – Πρόεδρος Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινεζικής και Συμπληρωματικής Ιατρικής
Τουριστική ανάκαμψη στην μετά-covid εποχή

Η μάστιγα της πανδημίας covid-19 ως νέα πανώλης, η υπερπληροφόρηση και η παραπληροφόρηση που ανατρέπουν σταθερές σε όλους τους τομείς, δημιουργούν ψυχολογική και συναισθηματική κόπωση σχεδόν σε όλους, ενώ η πρόκληση της εύρεσης τρόπος σωματικής άσκησης  λόγω του lock down, οδηγεί περισσότερους ανθρώπους να λαχταρούν τους ανοιχτούς χώρους στην ύπαιθρο, τα ταξίδια δε στην φύση αναμένεται να είναι μια από τις μεγαλύτερες τάσεις το 2021.

Το μέλλον παραμένει αβέβαιο καθόσον οι τάσεις που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης είναι πιθανό να συνεχιστούν και το 2021. Το 2020 ήταν μια πρωτόγνωρη χρόνια για την παγκόσμια ξενοδοχειακή βιομηχανία, γι’αυτό και οι ξενοδόχοι, μετά την αναπάντεχη κρίση, προετοιμάζουν τον δύσκολο δρόμο της ανάκαμψης στα επίπεδα του 2019 δίνοντας προτεραιότητα στην εξοικονόμηση κόστους το 2021 αυξάνοντας την εστίαση στο άμεσο κανάλι για να μειώσουν πληρωμές προμήθειας σε τρίτα κανάλια διαμονής.

Ο τοπικός τουρισμός θα συνεχίσει να είναι κρίσιμος για την ανάκαμψη των ξενοδοχείων με τον αυξανόμενο αριθμό ξενοδόχων να αναδιαμορφώνουν και τις στρατηγικές marketing γύρω από τις τοπικές αγορές από το επόμενο έτος καθόσον οι επισκέπτες απαιτούν αυξημένη επικοινωνία σε όλα τα στάδια της ταξιδιωτικής τους εμπειρίας με πιστοποιημένα πρωτόκολλα πρόληψης επειδή δε τα διεθνή ταξίδια είναι σε μεγάλο βαθμό αναμονής στο άμεσο μέλλον, οι ξενοδόχοι όμως προσαρμόζουν τις προσφορές για τις εγχώριες ταξιδιωτικές αγορές ώστε να συμβάλλουν στην τοπική οικονομία, επενδύοντας σε ταξιδιωτικές εμπειρίες στην ίδια την χώρα με περιβαλλοντική ευθύνη για οικονομική βιωσιμότητα.

Οι ξενοδόχοι πρέπει να συνεχίσουν και το 2021 να εφαρμόζουν ευέλικτες πολιτικές ακυρώσεων, καθώς οι άνθρωποι εξακολουθούν να ανησυχούν για το πως θα εξελιχθεί η πανδημία, προσφέροντας ακόμη και επιστροφές ακυρώσεων με τη μορφή πίστωσης για μελλοντική διαμονή, με αποφυγή συρρίκνωσης της ρευστότητας, να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, να διατηρήσουν όμως την ακεραιότητα των τιμών κυρίως στο Food & Beverage  και τα vouchers, ενώ οι υπηρεσίες φαγητού και κατανάλωσης των ξενοδοχείων πρέπει να συνεχίσουν να ανακαλύπτουν νέους τρόπους εξυπηρέτησης των πελατών. Περαιτέρω επιβάλλεται να επενδύσουν και σε soft brands  καθώς τεράστιος αριθμός ανεξάρτητων boutique Hotels επιθυμούν να ενταχθούν σε soft brands που αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα πέντε χρόνια ως franchises.

Η ανάγκη για κοινωνική απόσταση έχει αυξήσει την ζήτηση για υπαίθριες εμπειρίες περιπέτειας, όπως θαλάσσια σπορ και πεζοπορίες σε εθνικά πάρκα, όπου κοινωνική απόσταση εφαρμόζεται πιο εύκολα, ενώ οι κορυφέες τάσεις για προσωπική υγεία, φυσική κατάσταση, ψυχική υγεία και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνονται όπως και τα άτομα που θέλουν εποχιακές μεταναστεύσεις και διαμονές ευεξίας, αναζητώντας ειδικά καταφύγια ευεξίας για αποκαταστατικές θεραπείες και υγιεινές δραστηριότητες με στόχο την αυτοβελτίωση και αυτοφροντίδα.

Οι άνθρωποι αναζητούν να αποσυμπιεστούν, όμως η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα διεθνή ταξίδια θα αργήσει να ανακάμψει, οπότε θα ψάχνουν τρόπους για να απολαύσουν χαλαρωτικές διακοπές πιο κοντά στο σπίτι, οι διακοπές απομακρυσμένης εργασίας, καθόσον η τεχνολογία της 4ης βιομηχανικής επανάστασης επιτρέπει σε πολλούς εργαζόμενους να εργάζονται αποτελεσματικά, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία για χαλάρωση και δραστηριότητες ευεξίας εξ αποστάσεως.

Η κοινωνική απόσταση είναι κορυφαία επιλογή για όλους τους ταξιδιώτες, γι αυτό οι προορισμοί με μικρούς πληθυσμούς και άφθονο χώρο είναι σημαντικοί στην απόδραση ευεξίας, το 2021 δε, οι ταξιδιώτες θα επιλέξουν θέρετρα ευεξίας που έχουν δεσμευτεί για βιώσιμες πρακτικές που υιοθετούν μια ολιστική προσέγγιση για την διαμονή των επισκεπτών με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Συμπερασματικά, η καταπολέμηση των ειδικών ψυχολογικών επιπτώσεων του lock down και διαβίωση μέσα σε μια ατμόσφαιρα εντάσεων, φόβου και σύγχυσης και ηθικής κρίσης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιβάλλει εξατομικευμένες αποδράσεις για χαλάρωση και ψυχική ανάκαμψη μέχρι τον καθολικό εμβολιασμό, καθόσο ουδείς δεν είναι ασφαλής αν δεν είμαι όλοι, χωρίς άνιση κατανομή και προβάδισμα των πλουσίων οικονομιών, παρά το τεράστιο κόστος στο πλανήτη. Επιβάλλεται να εφαρμόσουμε πρακτικές συναισθηματικής νοημοσύνης καθόσο η ενσυναίσθηση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των προτεραιοτήτων στις διανθρωπικές  σχέσεις για ψυχική ανάταση, σε  μια πολλά υποσχόμενη ανάκαμψη του τουρισμού της χώρας μας με ποιοτικά χαρακτηριστικά που επιβάλει ο τουρισμός πολυτελείας και ο πράσινος μετασχηματισμός για την αξιοποίηση των πόρων του Next Generation eu, προς απεξάρτηση της διασωληνωμένης τουριστικής οικονομίας μας, με τις ανυπολόγιστες και απροσδιόριστες ακόμη συνέπειες.

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ