Αφιέρωμα σε Έλληνα νοσηλευτή που έκανε ΜΕΘ το σπίτι του

31 Δεκεμβρίου, 2020
nosileytis

O Γαβριήλ Ταχτατζόγλου, ο οποίος μετέτρεψε το σπίτι του σε ΜΕΘ. (AP Photo/Giannis Papanikos)

Μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο σπίτι του για την νοσηλεία των κοντινών συγγενικών του προσώπων που νόσησαν από τον κορωνοϊό έφτιαξε ένας νοσηλευτής από την Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για τον Γαβριήλ Ταχτατζόγλου, ο οποίος πήρε αυτή την απόφαση τον περασμένο μήνα όταν είδε την σύζυγό του, τους γονείς της και τον αδερφό της να νοσούν από κορωνοϊό. Την περίπτωσή του παρουσιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αssociated Press».

Ο Γαβριήλ Ταχτατζόγλου, ο οποίος είναι νοσηλευτής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν ένιωθε καλά για τις επιλογές θεραπείας που είναι διαθέσιμες στη Θεσσαλονίκη, η οποία ως γνωστόν τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα με τους υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων και οι ΜΕΘ της είναι γεμάτες.

Ο Ταχτατζόγλου, ο οποίος έπρεπε να τεθεί σε καραντίνα και δεν μπορούσε να πάει στη δουλειά όταν οι συγγενείς του απεδείχθησαν θετικοί στον ιό, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την εμπειρία του στη ΜΕΘ, φροντίζοντας τους δικούς του ανθρώπους.

 

Αssociated Press

O Γαβριήλ Ταχτατζόγλου, ο οποίος μετέτρεψε το σπίτι του σε ΜΕΘ. (AP Photo/Giannis Papanikos)

 

Αυτή η απόφαση, λέει η οικογένειά του, πιθανότατα έσωσε τη ζωή τους.

«Αν είχαμε πάει στο νοσοκομείο, δεν ξέρω πού θα καταλήγαμε», είπε η Πολυχρόνη Στεργίου, η 64χρονη πεθερά του. «Αυτό δεν συνέβη, χάρη στον γαμπρό μου».

Ο Ταχτατζάγλου δημιούργησε μια αυτοσχέδια ΜΕΘ στο ισόγειο του διώροφου σπιτιού της οικογένειάς του στο χωριό Αγιος Αθανάσιος, που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη. Μίσθωσε, δανείστηκε και τροποποίησε τις οθόνες, μηχανήματα παράδοσης οξυγόνου και άλλο εξοπλισμό που ίσως χρειάζονταν τα αγαπημένα του άτομα.

«Δουλεύω σε ΜΕΘ για 20 χρόνια και δεν ήθελα να βάλω τα πεθερικά μου στην ψυχολογική πίεση του χωρισμού. Επιπλέον, υπήρχε ήδη μεγάλη πίεση στην υπηρεσία υγείας», δήλωσε ο Ταχτατζόγλου στο «AP» σε συνέντευξή του.

Στις περισσότερες χώρες, οι γιατροί και οι νοσηλευτές αποθαρρύνονται από το να κάνουν οι ίδιοι τη θεραπεία των στενών συγγενών και των φίλων τους με τη θεωρία ότι οι συναισθηματικοί δεσμοί θα μπορούσαν να θολώσουν την κρίση τους και να επηρεάσουν τις δεξιότητές τους.

Ο Ταχτατζόγλου λέει ότι παρέμεινε σε καθημερινή επαφή με γιατρούς στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», εκεί όπου εργάζεται, καθώς φρόντιζε τα άρρωστα μέλη της οικογένειάς του, και ότι θα είχε νοσηλευτεί οποιοδήποτε από τα τέσσερα αν χρειαζόταν.

 

Αssociated Press

O Γαβριήλ Ταχτατζόγλου, ο οποίος μετέτρεψε το σπίτι του σε ΜΕΘ. (AP Photo/Giannis Papanikos)

 

«Τους φρόντισα μέχρι το σημείο που δεν θα έθετε κανέναν σε κίνδυνο», είπε. «Ανά πάσα στιγμή, ήμουν έτοιμος να τους μεταφέρω στο νοσοκομείο, αν χρειαζόταν».

Καθώς οι θάλαμοι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη είναι σχεδόν πλήρεις εδώ και εβδομάδες, οι ασθενείς με Covid-19 που θεωρήθηκαν πολύ άρρωστοι για να περιμένουν ένα κρεβάτι μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία της Ελλάδας, ασκώντας μεγαλύτερες πιέσεις στο σύστημα Υγείας της χώρας.

Ο Ταχτατζόγλου είπε ότι αγωνιζόταν συνεχώς για να μην μεταφέρει τους συγγενείς του σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, γνωρίζοντας ότι αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα μπορούσαν να δουν ο ένας τον άλλον και ότι θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε νοσοκομεία πιο μακριά.

«Υπήρχαν στιγμές που ήμουν απελπισμένος και φοβόμουν πραγματικά ότι θα τα χάσω», είπε ο ίδιος.

«Τελικά ανάρρωσαν όλοι, αν και ο Ταχτατζόγλου τελικά μολύνθηκε από τον ίδιο τον ιό. «Επαιρνα προφυλάξεις κατά τη θεραπεία τους, αλλά δεν είχα τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας που βρίσκεται στα νοσοκομεία», είπε. «Μάλλον έτσι κόλλησα».

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ