9 ολοκαίνουργια εστιατόρια μας ανοίγουν την όρεξη για το πιο νόστιμο σαββατοκύριακο

22 Μαΐου, 2021
atrium

Κάποια ήταν έτοιμα αλλά τα πρόλαβε η καραντίνα, κάποια δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της, όλα ωστόσο έχουν πλέον ανοίξει διάπλατα τις πόρτες τους και μας υποδέχονται με την αύρα του καινούργιου από το κέντρο ως τα προάστια.

Γκαστόνε

Η δημιουργική ομάδα της «Cookoovaya», ήτοι ο Κλεομένης Ζουρνατζής, ο Περικλής Κοσκινάς και τα αδέρφια Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκου, στοχεύει στην καρδιά του αθηναϊκού downtown με ένα ανοιχτόκαρδο και casual dining στέκι που ήταν ήδη έτοιμο να ανοίξει από τον περασμένο Οκτώβριο και κατέφθασε στην Πραξιτέλους. Αγκαλιάζοντας ισότιμα το φαγητό και το ποτό, ο κατάλογος δίνει έμφαση στο κρέας, με προτάσεις που ανοίγονται από το τραγανό γουρουνόπουλο σούβλας ως τον μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο στη γάστρα, χωρίς να λείπουν ακόμα κάποιες «ένοχες» ιδέες όπως ένα grilled cheese sandwich ή ένα hot dog από μαύρο χοίρο σε αχνιστό ψωμάκι, ενώ στα σέϊκερ την τιμητική τους έχουν τα κλασικά κοκτέιλ.

Nobilis

Το ολοκαίνουργιο εστιατόριο του επίσης ολοκαίνουργιου ξενοδοχείου «Say» στο Κεφαλάρι ξεκινά τη δράση του από το μεσημέρι με μια πιο ελαφριά κάρτα, και συνεχίζει με μοντέρνες ελληνικές γεύσεις που επιμελείται η Κωνσταντίνα Φάκλαρη. Η βραβευμένη σεφ, που είχε λείψει το τελευταίο διάστημα από τα γευστικά πράγματα της πόλης, προτείνει μια σειρά από πιάτα με το χαρακτηριστικά ντελικάτο και αρωματικό άγγιγμα της σαν το μοσχαρίσιο ταρτάρ με καπνιστή μαγιονέζα, λεμονοθύμαρο, ραπανάκι και αυγοτάραχο ή το κριθαράκι με μελάνι σουπιάς, καραβίδες, κουμκουάτ και σουπιές σοτέ. Μπορείτε να δειπνήσετε επίσης και στο ατμοσφαιρικό roof garden του ξενοδοχείου, με θέα στο πράσινο τοπίο του Κεφαλαρίου.

Παπαϊωάννου Κεφαλάρι

Μια δεύτερη έδρα, στα βόρεια αυτήν τη φορά, και πιο συγκεκριμένα στο πολύ όμορφο κτίριο που στέγαζε την «Pizza Hut» στο Κεφαλάρι, δημιούργησε ο σπεσιαλίστας της θάλασσας Γιώργος Παπαϊωάννου. Και εδώ την τιμητική τους έχουν ασφαλώς τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά στα πολύ υψηλά πρότυπα που γνωρίζουμε από το αδερφό εστιατόριο του Μικρολίμανου, το οποίο αυτήν την εποχή ανακαινίζεται προκειμένου να ανοίξει ξανά μόλις ολοκληρωθούν τα έργα ανάπλασης στην εμβληματική θαλασσινή προμενάντ της πόλης. Μέχρι τότε, ο δραστήριος Παπαϊωάννου προετοιμάζει ακόμα ένα πρότζεκτ καθώς ανέλαβε το πολύ όμορφο εστιατόριο «Mythos» του ξενοδοχείου Divani στο Καβούρι, όπου θα παρουσιάσει πιάτα στη γνώριμη, μινιμαλιστική φιλοσοφία του, εκεί ακριβώς που σκάει το κύμα.

Atrium of Alexander Lounge

Ένας all day «μυστικός κήπος», με ελαιόδεντρα και λουλούδια, δημιουργήθηκε στον πρώτο όροφο του εμβληματικού ξενοδοχείου της πλατείας Συντάγματος. Ο executive chef Αστέριος Κουστούδης προτείνει μια μικρή και περιεκτική κάρτα με γεύσεις εμπνευσμένες από τη Λατινική Αμερική, όπως τα χορτοφαγικά tacos με μπιφτέκι από όσπρια και λαχανικά, το chicken tortilla wrap που συνοδεύεται από αρωματική σάλτσα chimichurri με γιαούρτι, η σαλάτα με ψητές γαρίδες και σος αβοκάντο με κόλιανδρο, και ο καπνιστός σολομός με βιολογικά nachos από μπλε καλαμπόκι και σάλτσα γουακαμόλε. Την εικόνα συμπληρώνουν δροσερά signature cocktails από τη βραβευμένη μπάρα του ξενοδοχείου.

Bocas Meze

Ο βραβευμένος Ελληνοισπανός σεφ Μίλτος Αρμένης δημιούργησε ένα tapas bar με ελληνική ψυχή στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου η τορτίγια και οι patatas bravas μπλέκονται με γαρδούμπες γαρίδας, τηγανιά προβατίνας, σαρδέλες στιφάδο και κροκέτα μπακαλιάρου με panko, σκορδαλιά παντζαριού και βλίτα φούρνου. Κάθε ποτήρι τσίπουρου, μπύρας, ούζου , κρασιού μπορεί να σερβίρεται σκέτο ή με το μεζέ του, αλλά οι μεζέδες μετατρέπονται σε μια ανεβασμένη ποικιλία μικρών πιάτων μόλις το ποτήρι γίνει φιάλη, ή διαφορετικού όγκου καράφες για τα ποτά. Ο χώρος είναι όμορφος, χαλαρός και πολύχρωμος.

Dopios

Το ιστορικό κέντρο δυναμώνει τη γευστική του σκηνή και ο «Dopios» δίπλα στους Αγίους Θεοδώρους, που τις γεύσεις του δημιουργεί ο Χριστόφορος Πέσκιας, είναι από τα μαγαζιά που ενσαρκώνουν τη νέα σκηνή των μητροπολιτικών ταβερνών και μεζεδοπωλείων. Αυτό σημαίνει ότι τα κλασσικά εδέσματα θα εκσυγχρονίζονται αγγιγμένα από την μετρημένη όσμωση γευστικών επιρροών από άλλες κουλτούρες. Στην περίπτωσή του, συναντάμε αλμιρίκια με γιαπωνέζικο λαδολεμόνο ή γαριδάκια pop corn με σκορδάλια μαύρου σκόρδου και umeboshi. Το βασικό χαρακτηριστικό του μεζεδοπωλείου πάντως θα είναι η χρησιμοποίηση και ανάδειξη προϊόντων μικρών Ελλήνων παραγωγών, εξ ου και το «Dopios».

Brio Bistro

Το a la français καθημερινό πρόσωπο της γαστρονομίας φέρνει στην Αθήνα ο Jean – Charles Metayer με το καινούργιο του all day πολλαπλών λειτουργιών στο Χαλάνδρι. Το πρωί θα ξεκινά με breakfast πράγμα το οποίο σημαίνει σίγουρα croque monsieur και croque madame, αυγά διάφορα, σάντουιτς με καπνιστό σολομό, και φυσικά όλα τα εξαιρετικά brioche από το αδελφό «Brio». Το βράδυ θα γίνεται μπιστρό με κλασσικές γαλλικές σπεσιαλιτέ, όπερ σημαίνει, μοσχαρίσιο ταρτάρ, φουαγκρά με σύκα, μπουγιαμπέσα και entrecôte Café de Paris μεταξύ άλλων.

CTC

Με την φωτεινή και απλόχωρη αυλή της νέας έδρας του στον Κεραμεικό ως ιδανικό amuse bouche, το CTC μπαίνει στην νέα του εποχή με ένα μενού που ισορροπεί ανάμεσα στον νεωτερισμό και την επανεφεύρεση. Η βελουτέ σούπα καλαμποκιού με μπισκ αστακού και αρώματα τρούφας, signature πιάτο του Αλέξανδρου Τσιοτίνη, είναι ένα highlight και του φετινού, 11 βημάτων μενού (€75), ενώ το σκουμπρί, μαριναρισμένο σε νερό ντομάτας και συνοδευόμενο από παγωτό μουστάρδας και κρέμα παντζαριού, υπογραμμίζει την τόλμη, αλλά και την κομψότητα του σεφ.

Τζουτζούκα

 

 

Προβατίνα με ντομάτα και λαδοτύρι, πατσάς γιαχνί με τσορίθο, και καπνιστό σκουμπρί με τραχανά και μασκαρπόνε, είναι μερικοί μόνο απ’ τους συνδυασμούς που υπογραμμίζουν την «αλήτικη» μενταλιτέ με την οποία προσεγγίζει τα πιάτα της η Αργυρώ Κουτσού, συνθέτοντας ένα ιδιοσυγκρασιακό κι άκρως ιντριγκαδόρικο λεξιλόγιο για να αναδιατυπώσει τη γευστική παράδοση της Ελλάδας. Όλα αυτά στην «Τζουτζούκα», τη νεοταβέρνα του Ρουφ, που σερβίρει στην όμορφη αυλή της τους γαστρονομικούς νεολογισμούς μιας μαγείρισσας με πάθος όχι μόνο για τις τοπικές κουζίνες, αλλά και τα… ανακατέματά τους, με αποτελέσματα θεαματικά.

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ