7 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων

6 Ιουνίου, 2019
7 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων
Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων», το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΦΕΤ διοργανώνουν συνέντευξη τύπου

7 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων   

Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων», το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΦΕΤ διοργανώνουν συνέντευξη τύπου την             Πέμπτη 6 Ιουνίου και ώρα 12:00, στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΦΕΤ (Λεωφ. Κηφισίας 124 & Ιατρίδου 2 – ακριβώς απέναντι από το Γηροκομείο Αθηνών – η είσοδος του μεγάρου είναι επί της Ιατρίδου), στην οποία θα παρευρεθεί και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σταύρος Αραχωβίτης. 

Η 7η Ιουνίου υιοθετήθηκε ως η «Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων» με πρωτοβουλία της Επιτροπής του Codex Alimentarius (στον οποίο ο ΕΦΕΤ είναι το Εθνικό Σημείο Επαφής) και έχοντας την υποστήριξη των Παγκόσμιων Οργανισμών Τροφίμων, Γεωργίας και Υγείας FAO – WHO. Η συγκεκριμένη απόφαση ήταν το αποτέλεσμα πολυετών συζητήσεων και διαπραγματεύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και επικυρώθηκε στην 73η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Δεκέμβριο.  

Φέτος, η 7η Ιουνίου θα εορταστεί για πρώτη φορά, έχοντας ως στόχο να επιστήσει την προσοχή και να εμπνεύσει δράσεις για την πρόληψη, την ανίχνευση και τη διαχείριση των τροφιμογενών κινδύνων, συμβάλλοντας έτσι στην επισιτιστική ασφάλεια, στη δημόσια υγεία και στην οικονομική ευημερία, στη γεωργία καθώς και στην πρόσβαση στην αγορά, στον τουρισμό και στη βιώσιμη ανάπτυξη. 

Τα Ηνωμένα Έθνη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμούν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο 600 περίπου εκατομμύρια περιστατικά τροφιμογενών νοσημάτων σημειώνονται ετησίως, γεγονός το οποίο μεταφράζεται στο ότι 1 στα 10 άτομα θα νοσήσουν σε παγκόσμια κλίμακα, αφού έχουν καταναλώσει ακατάλληλη ή μολυσμένη τροφή, ενώ 420.000 άτομα θα καταλήξουν. Μάλιστα, τα παιδιά κάτω των 5 ετών θεωρούνται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν και κάθε χρόνο καταγράφονται 125.000 θάνατοι οφειλόμενοι στα τροφιμογενή νοσήματα.  

Από τα παραπάνω στοιχεία, γίνεται απόλυτα σαφές ότι η πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες ασφαλών και θρεπτικών τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία και την προώθηση της καλής υγείας. Άλλωστε, η ασφάλεια των τροφίμων και η “εξάλειψη” της πείνας αποτελούν δύο από τους στρατηγικούς στόχους της Ατζέντας των FAO – WHO για το 2030.  

Το δικαίωμα να έχει ο καθένας πρόσβαση σε ασφαλή τρόφιμα, θρεπτικά και επαρκή είναι αδιαπραγμάτευτο. 

Στη χώρα μας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ειδικότερα ο ΕΦΕΤ, ως αρμόδια Αρχή για τον έλεγχο των τροφίμων, πρωτοστατεί στην προσπάθεια για τη λειτουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος ασφάλειας για τα τρόφιμα στη χώρα μας. Ενός συστήματος που θα διασφαλίζει στον Έλληνα καταναλωτή μία αναβαθμισμένη ποιότητα τροφίμων μέσα από τον προληπτικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο έλεγχο της τροφικής αλυσίδας που θα ελαχιστοποιεί τους κινδύνους αλλά και μέσα από κατασταλτικό έλεγχο όπου και όταν διαπιστώνονται παραβάσεις. Τα ασφαλή τρόφιμα και η συνεπαγόμενη υγεία των καταναλωτών, η παροχή ορθής πληροφόρησης στους καταναλωτές και η παροχή κατάρτισης στους υπευθύνους των επιχειρήσεων αποτελούν τους βασικούς άξονες ενεργειών του ΕΦΕΤ. 

Η «Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων» έχει ως κεντρικό της μήνυμα «Ασφάλεια Τροφίμων, υπόθεση όλων» και με την ευκαιρία αυτή ο ΕΦΕΤ καλεί άλλη μια φορά τις επιχειρήσεις τροφίμων να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας, τόσο για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων όσο και για την ορθή λειτουργία τους και διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι συνεχίζει τους συστηματικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλίζει και να προστατεύει τα 

συμφέροντα των καταναλωτών.

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους