6 τύποι άδειας εκτέλεσης μουσικής από την Soundreef: κάλυψη των καλλιτεχνών και των καταστημάτων σε όλες τις περιπτώσεις!

5 Ιανουαρίου, 2019
6 τύποι άδειας εκτέλεσης μουσικής από την Soundreef: κάλυψη των καλλιτεχνών και των καταστημάτων σε όλες τις περιπτώσεις!
Δημιουργήσαμε ένα άμεσο γλωσσάριο αδειών μουσικής για αρχάριους και απαιτητικούς μουσικούς. Θεωρούμε σημαντικό να υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλων των καλλιτεχνών

6 τύποι άδειας εκτέλεσης μουσικής από την Soundreef: κάλυψη των καλλιτεχνών και των καταστημάτων σε όλες τις περιπτώσεις!

Δημιουργήσαμε ένα άμεσο γλωσσάριο αδειών μουσικής για αρχάριους και απαιτητικούς μουσικούς. Θεωρούμε σημαντικό να υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλων των καλλιτεχνών να υπερασπιστούν εύκολα τη μουσική τους με απόλυτη νομιμότητα και διαφάνεια, δίνοντάς τους τη διαβεβαίωση ότι τα συλλογικά δικαιώματα θα διανέμονται δίκαια. Η αδειοδότηση της μουσικής σας μπορεί να θεωρηθεί ως εκμίσθωση των τραγουδιών σας σε ένα άλλο μέρος. Ενώ δεν πουλάτε τη μουσική σας (τα πνευματικά δικαιώματα στα τραγούδια και τις εγγραφές σας), επιτρέπετε στους «χρήστες» να παίζουν τα τραγούδια σας με το αντίστοιχο αντάλλαγμα για τα δικαιώματα. Εδώ συνοψίζουμε τις βασικές άδειες μουσικής:

1)    Master Recording License / Κύρια άδεια εγγραφής. Αυτός ο τύπος άδειας δίνει στον κάτοχο της άδειας το δικαίωμα να χρησιμοποιεί μια εγγραφή που έχει κάνει κάποιος άλλος. Η κύρια άδεια λαμβάνεται από τον κάτοχο των δικαιωμάτων (συνήθως ετικέτα ή καλλιτέχνη) για κάθε τραγούδι που επιθυμεί να χρησιμοποιηθεί για το έργο. Η διαφορά μεταξύ μίας κύριας άδειας και μιας άδειας συγχρονισμού είναι ότι ο συγχρονισμός επιτρέπει στον κάτοχο της άδειας να ξαναγράψει το τραγούδι για ένα συγκεκριμένο έργο, για παράδειγμα ένα διάσημο τραγούδι ως μουσική σε βίντεο, ενώ ο master επιτρέπει τη χρήση ενός προϋπάρχοντος αρχείου, επομένως τη φωνή του αρχικού τραγουδιστή. Ένα παράδειγμα της άδειας εγγραφής Master είναι η χρήση συνθέσεων σε ένα πρωτότυπο CD compilation όπως «20 καλύτερα ροκ τραγούδια του 2012».

2)    Performance License / Άδεια εκτέλεσης. Η άδεια εκτέλεσης περιλαμβάνει μουσική που χρησιμοποιείται σε ζωντανές παραστάσεις, κλαμπ, επιχειρηματικά ιδρύματα, παρουσιάσεις πολυμέσων, μουσική που χρησιμοποιείται σε συναντήσεις και συνέδρια ή απλά παίζεται μέσω ενός CD για τη διασκέδαση των ανθρώπων που την ακούν. Μια άδεια εκτέλεσης δίνει άδεια χρήσης της μουσικής δημιουργίας ενός καλλιτέχνη, καταβάλλοντας δικαιώματα σε τραγουδοποιούς, συνθέτες ή / και εκδότες για κάθε κομμάτι. Οι Άδειες Εκτέλεσης δεν είναι μόνο για συναυλίες -για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να παίξουν μουσική υπόκρουση στα καταστήματά τους συνήθως λαμβάνουν άδειες εκτέλεσης για το δικαίωμα να το κάνουν. Εάν ο τραγουδοποιός είναι μέλος κάποιου οργανισμού διαχείρισης δικαιωμάτων για εκδηλώσεις, όπως Soundreef, BMI, ASCAP ή PRS, ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης θα παρακολουθεί τις παραστάσεις του υλικού του τραγουδοποιού, θα εισπράττει τα δικαιώματα και θα μεταφέρει τα κέρδη στον συνθέτη.

3)    Άδεια Συγχρονισμού. Είναι μια από τις πιο χρησιμοποιημένες άδειες στην αγορά. Συνδέει τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων και τον δικαιοδόχο, δίνοντας την άδεια χρήσης ενός τραγουδιού και τον «συγχρονισμό» του με ένα οπτικό μέσο. Οι άδειες συγχρονισμού χρησιμοποιούνται συνήθως σε τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες, διαφημίσεις και άλλα βίντεο. Οι άδειες χορηγούνται πολλές φορές από τον συνθέτη. Τα τέλη μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με:

(α) Πώς χρησιμοποιείται το τραγούδι, π.χ. μουσική υπόκρουση, τραγούδι θεμάτων

(β) Πού θα παίζεται π.χ. Τηλεοπτικό δίκτυο, τοπικό κανάλι

(γ) Πόσοι άνθρωποι θα το ακούν: π.χ. σε τακτική αθλητική διοργάνωση, Super Bowl

(δ) Τύπος μέσου που χρησιμοποιεί το τραγούδι

(ε) Όνομα και εμπειρία του συνθέτη τραγουδιού

(στ) Όταν συλλέγονται τα δικαιώματα, οι εκδότες και οι τραγουδοποιοί διαιρούν γενικά την πληρωμή που προέρχεται απευθείας από εταιρείες συλλογικής διαχείρισης με αναλογία 50:50.

4)    Mechanical License / Μηχανική άδεια. Αυτός ο τύπος άδειας καταβάλλεται κάθε φορά που γίνεται αντίγραφο τραγουδιού, για παράδειγμα για κάθε παραγόμενο CD. Ο εκδότης ή ο τραγουδοποιός συνήθως έχουν τον έλεγχο των μηχανικών αδειών. Αυτός ο τύπος άδειας είναι μια επίσημη συμφωνία με τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων, τον εκδότη ή τον τραγουδοποιό που επιτρέπει στον κάτοχο να αναπαράγει τον ήχο μιας εγγραφής. Ένας καλλιτέχνης που δεν γράφει τα δικά του τραγούδια και εγγράφει διασκευές θα χρειαστεί μια μηχανική άδεια. Για αυτόν τον τύπο άδειας, τα δικαιώματα καταβάλλονται στον συνθέτη, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις οι πληρωμές χωρίζονται με το συγκρότημα, την κατηγορία και τους εκδότες. Αυτή η άδεια αφορά τις ηχογραφήσεις και όχι τα βίντεο. Οι τυπικές πληρωμές για αυτόν τον τύπο άδειας κυμαίνονται από 0,20 € έως 0,50 € ανά τραγούδι.

5)    Print License / Άδεια εκτύπωσης. Αυτή η άδεια λαμβάνεται για να αντιγράψετε ή να ανατυπώσετε τους στίχους ενός τραγουδιού που έγραψε κάποιος για προσωπική χρήση ή αναπαραγωγή. Τα δικαιώματα καταβάλλονται στον συνθέτη ή στιχουργό του τραγουδιού για το δικαίωμα εκτύπωσης του έργου. Η άδεια εκτύπωσης απαιτείται για κάθε τραγούδι που αντιγράφηκε ή χρησιμοποιήθηκε από τρίτο μέρος. Αυτός ο τύπος άδειας χρήσης μπορεί να είναι απαραίτητος για τη δημιουργία ενός μουσικού album ή ενός τραγουδιού. Η τιμή των αδειών εκτύπωσης διαπραγματεύονται κατά περίπτωση μεταξύ του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων και του δικαιοδόχου, οπότε δεν υπάρχει καθορισμένο εύρος τιμών.

6)    Blanket License / Γενικές Άδειες. Οι οργανώσεις διαχείρισης δικαιωμάτων για εκδηλώσεις και οι εταιρείες συλλογικής διαχείρισης προσφέρουν γενικές άδειες που επιτρέπουν σε έναν δικαιοδόχο να έχει πρόσβαση σε ένα τμήμα ή σε ένα πλήρες ρεπερτόριο τραγουδιών για μια κατ ‘αποκοπή ετήσια αμοιβή. Ο κάτοχος της άδειας (πελάτης) μπορεί να είναι για παράδειγμα ένας ραδιοφωνικός σταθμός ή ένα εμπορικό κέντρο που θέλει να αναπαράγει μουσική υπόκρουση. Από την άποψη του Δικαιούχου Άδειας Χρήσης είναι λιγότερο χρονοβόρα από άλλες επιλογές, επειδή τους επιτρέπει να αποφεύγουν να εκκαθαρίζουν το δικαίωμα κάθε τραγουδιού με τον σχετικό κάτοχο πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτές οι γενικές άδειες επιτρέπουν στο σύστημα να κυκλοφορεί ομαλά και αποτελεσματικά, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί τα περιττά διοικητικά ζητήματα. Για τη διανομή των χρημάτων που εισπράττονται από τα τέλη ετησίως που καταβάλλουν οι δικαιοδόχοι, οι ομάδες δικαιωμάτων εκτέλεσης παρακολουθούν τις εκτελέσεις των τραγουδιών μέσω ενός συνδυασμού ψηφιακής παρακολούθησης, άμεσης αναφοράς και δειγματοληψίας. Αυτό το σύστημα δεν επιτρέπει πάντα την ακριβή παρακολούθηση και ορισμένες εκτελέσεις δεν αξιολογούνται από το σύστημα παρακολούθησης της εταιρείας συλλογικής διαχείρισης. Άλλες εταιρείες προσφέρουν ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης που επιτρέπει μια αναλυτική καταμέτρηση των έργων για κάθε τραγούδι, δίνοντας τη βεβαιότητα στον δικαιούχο ότι θα πληρωθεί το σωστό αντίτιμο.

ΠΗΓΗ

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

 

 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Άμεσο μήνυμα    Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

    ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους