5+1 Νόστιμες στάσεις στην Ηλιούπολη

30 Απριλίου, 2022
10000636paskedi

Είτε λαχταράτε ένα παραδοσιακό ρυζόγαλο είτε ένα σπιτικό χοιρινό με πράσο και σέλινο, η Ηλιούπολη προσφέρει πολλούς λόγους για μια γευστική επίσκεψη.


Μια περιοχή με πολλές πλατείες –κάποιοι λένε ότι έχουν μετρήσει πάνω από 30– η Ηλιούπολη προσφέρει λίγο από όλα. Από τις πλαγιές του Υμηττού και απλώνεται μέχρι τη θάλασσα, η «πόλη του ήλιου» έχει οικιστικά πάρκα, υπαίθριους χώρους ιδανικούς για αναψυχή και αθλήματα, ασφαλή πεζοδρόμια για ποδηλασία και πατινάζ, καφετέριες και μεζεδοπωλεία (μεζέδες) στις πλατείες, δίνουν η περιοχή είναι η γνήσια αίσθηση μιας μικρής πόλης.

Η Ηλιούπολη κυριαρχεί στους ντόπιους της, που σπάνια εγκαταλείπουν το μεγάλο «χωριό» τους. Εν τω μεταξύ, τα φαγητά που πρέπει να δοκιμάσουν και να απολαύσουν εδώ από τα δεκάδες αρτοποιεία, γαλακτοκομεία και παντοπωλεία, καθώς και πολλά μαγειρικά και εστιατόρια, προσφέρουν ακόμη περισσότερους λόγους για να μην θέλουν να φύγουν ποτέ καθόλου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

Ο Θύμιος Αλεξανδρής μυεί τους πελάτες του στον υπέροχο κόσμο του τυριού σε αυτό το παλιό παντοπωλείο. Αυτός ο ιδιοκτήτης δεύτερης γενιάς συνεργάζεται με παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, γεμίζοντας το μεγάλο ψυγείο –το καμάρι και η χαρά του μαγαζιού– με μια ποικιλία από λιχουδιές. Δεν θα σε αφήσει να φύγεις χωρίς να γευτείς κάτι ιδιαίτερο. Τυρί παστιρμά γραβιέρα με τριγωνόφυλλο Κρήτης. Μαλακό τυρί μαστίχας από αγελαδινό γάλα Άνδρου. τυρί με φυσικό μαστιχέλαιο και σουμάκ, κατσικίσιο τυρί που ωριμάζει σε φυσικές σπηλιές στο νησί της Μήλου, γνωστό και ως «ελληνική γκράνα». Σκορδοτυρί Νάξου που συνδυάζεται τέλεια με καλή ρετσίνα. Απολαυστική Crème de Napoleon, κοπανιστή Εύβοια με φυσικό μύκητα γαλλικού ροκφόρ, της Φάρμα Μαλτέζου. Ανάλογα με την εποχή και την παραγωγή,

Πληροφορίες

Ηρώων Πολυτεχνείου 30, Ηλιούπολη, Τηλ. (+30) 210.991.8730

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ

Νικητής των βραβείων «Γαστρονόμος», ο Γιάννης Βογιατζιδάκης είναι ένας έμπορος της παλιάς σχολής που είναι πάντα στο προσκήνιο όταν πρόκειται για άγνωστα και εξαιρετικά προϊόντα που είναι τόσο αγαπητά όσο και δυσεύρετα. Το Paradosiako Bakaliko άνοιξε στο Παγκράτι το 2008, αν και το υποκατάστημα στην Ηλιούπολη υπάρχει για λίγο περισσότερο από μια δεκαετία, λειτουργώντας ως ένα είδος σπηλαίου θαυμάτων του Αλή Μπαμπά. Στην ανακαινισμένη έκδοση που θα δείτε σήμερα, το κομψό κατάστημα διαθέτει φωτισμένα ράφια γεμάτα με λαμπερά προϊόντα. Θα βρείτε ώριμη γραβιέρα Κρήτης, ξινόγαλο και κασέρι από όλη την Ελλάδα, καθώς και φέτα παλαιωμένη σε βαρέλι. Υπάρχουν επίσης πολλές άλλες λιχουδιές που προσφέρονται, όπως νουμπούλο (λουκάνικο) και σαλάτα (τοπικό σαλάμι) από την Κέρκυρα, καταπληκτικά αλλαντικά, δεκάδες βάζα με τουρσιά, σάλτσες, όσπρια, ψημένα στο φούρνο από αρτοποιείο στην Επίδαυρο, και επιλέξτε καλοκαλλιεργημένο κρέας, καθώς και φρέσκα φρούτα και λαχανικά, η νεότερη προσθήκη στην ποικιλία προϊόντων της. Η ΝΔ

Πληροφορίες

Πλατεία 28ης Οκτωβρίου 6-8, Ηλιούπολη, Τηλ. (+30) 210.995.4500

PARAGON BREWERY & TAPROOM

Εάν η βιομηχανία κρασιού εξακολουθεί να διατηρεί μια κάπως κακιά φήμη, ο κόσμος της craft μπύρας είναι φιλικός και ανοιχτός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι η εμπειρία στο Paragon Brewery, μια μικροζυθοποιία-taproom που άνοιξε πριν από λίγους μήνες και γρήγορα απέκτησε φανατικούς θαυμαστές από τα νότια προάστια και όχι μόνο. Στον εντυπωσιακό industrial χώρο ενός παλιού σιδεροπωλείου, ο Τάσος και η Ελευθερία Παπαδάκη με τον ζυθοποιό Γιάννη Ψιμούλη στήνουν ένα μοναδικό στέκι για τους λάτρεις της μπύρας. Ο χώρος με τις τεράστιες δεξαμενές παραγωγής μπύρας διαχωρίζεται από τον χώρο της τραπεζαρίας μέσω μιας γυάλινης κατασκευής, έτσι ώστε η διαδικασία παρασκευής να είναι ορατή από την αρχή μέχρι το τέλος, ενώ απολαμβάνετε το μπουκέτο σας. Ίσως θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις εκδρομές που πραγματοποιούνται συχνά ενώ βρίσκεστε σε αυτές. Πέρα από τις δικές τους δημιουργίες, Διαθέτουν επίσης πολυάριθμες μπύρες από μικρότερες ζυθοποιίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό που ανανεώνονται συχνά. GP

Πληροφορίες

Λεμεσού 3, Τηλ. (+30) 6906.208.212

Ο ΠΙΕΤΡΙΣ

Οι κάτοικοι κάνουν ουρά έξω από το αρτοποιείο της οικογένειας Πιέτρη από τις πρώτες πρωινές ώρες για ένα φραντζόλα από το φρεσκοζυμωμένο (προζίμι) ψωμί τους, λευκό ή ολικής αλέσεως. Με 30 χρόνια ιστορίας στη γειτονιά, το ψωμί που ψήνεται εδώ είναι βαρύ και πυκνό, φτιαγμένο με αλεύρι από τους Μύλους Παπαφίλη στην Κόρινθο –και γενέτειρα της οικογένειας Πιέτρη– και παραμένει φρέσκο ​​για μέρες. Από τα γλυκά και τα γλυκά του φούρνου, δοκιμάστε τα λευκά μπισκότα ούζου Κορινθίας, τα οποία ξεχωρίζουν για την ιδιάζουσα, ημι-μαστιχωτή υφή τους και ονομάζονται έτσι γιατί η ζύμη τους ζυμώνεται με άφθονο ούζο για αρκετές ώρες πριν διαμορφωθεί. σαν αντίχειρας. Είναι ιδανικά για τη Σαρακοστή και το Πάσχα, αλλά πωλούνται και όλο το χρόνο. GP

Πληροφορίες

106 Ελ. Λεωφόρος Βενιζέλου, Τηλ. (+30) 210.995.5690

ΤΟ ΜANNA

Απέναντι από τον σταθμό του μετρό «Ηλιούπολη» βρίσκεται ένα μικρό μαγειρείο στη γωνία όπου θα βρείτε καλομαγειρεμένο, απλό και φρέσκο ​​σπιτικό φαγητό. Μια μητέρα και μια κόρη διευθύνουν την κουζίνα, ετοιμάζοντας μια ποικιλία από φρέσκες σούπες, όσπρια, λαχανικά σε σάλτσα, μακαρόνια, ψάρι πλακί (ψάρι στο φούρνο με ντομάτες, πατάτες και μυρωδικά) και άλλες κλασικές παραδοσιακές συνταγές φτιαγμένες με εποχιακά προϊόντα. Ο τρυφερός κόκκορας κρασάτος (coq au vin) με σπαγγέτι είναι σπιτικό, όπως και η κοτόσουπα που ετοιμάζεται σχεδόν όλο το χρόνο. Χοιρινό με πατάτες, πράσο και σέλινο, αρακάς (μπιζέλια με σάλτσα ντομάτας), φασολάδα, φακές, ρεβίθια, ιμάμ μπαϊλντί, κουκιά με παραδοσιακό λουκάνικο και κεφτεδάκια (μίνι κεφτεδάκια, η μόνη επιλογή που τηγανίζεται) είναι μερικά από τα λαχταριστά. πιάτα διαθέσιμα για φαγητό ή σε πακέτο. GP

Πληροφορίες

Πείρωνος 4-6, Τηλ. (+30) 213.030.0881

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έκανα το παραπάνω μίλι για μια κατσαρόλα με γιαούρτι, ωστόσο αυτό το φημισμένο γαλακτοκομείο στην Ηλιούπολη, που παράγει ένα γιαούρτι όπως κανένα άλλο, αξίζει σίγουρα το ταξίδι. Με μια κουταλιά καλό μέλι, κάνει επίσης το πιο θρεπτικό και νόστιμο πρωινό που μπορείτε να φανταστείτε. Όταν ήταν ακόμη παιδί, ο Βασίλης Μπακογιάννης, που καταγόταν από τον Παρνασσό, τριγυρνούσε στην πόλη πουλώντας τα γιαούρτια του. Πριν από περίπου 70 χρόνια άνοιξε το γαλακτοκομείο του, φτιάχνοντας αρχικά τα προϊόντα του με γάλα από αγελάδες που βόσκουν εκεί κοντά, στον Υμηττό, και αργότερα με γάλα βοσκών στην ορεινή Κορινθία. Εδώ αντλεί τα συστατικά του ο γιος του, Γιάννης Μπακογιάννης, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση με πάθος και αφοσίωση. Εκτός από το αγελαδινό γάλα, κρέμα κρέμας, ρυζόγαλο, αγνό σοκολατούχο γάλα με κακάο και μέλι, καθώς και το παγωτό «καϊμάκι» είναι απαραίτητες απολαύσεις. GP

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ