Θαλάσσιος πνιγμός, οι κανόνες προστασίας και η λάθος αντίληψη για τα μπρατσάκια

12 Αυγούστου, 2021
45707-drown_590

Μόνο στη Θεσσαλονίκη, τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχασαν τη ζωή τους σε παραλίες τέσσερις άνθρωποι – Πώς μπορούμε να προστατευτούμε σωστά

της Καλλιόπης Καλύμνιου

Μόνο σε διάστημα δύο εβδομάδων, δηλαδή από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 6 Αυγούστου, σημειώθηκαν τέσσερις θάνατοι σε παραλίες της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Χωρίς να ξεκαθαρίζεται αν η αιτία θανάτου οφείλεται σε πνιγμό, άλλοι τρεις σημειώθηκαν σε παραλίες της Χαλκιδικής, μιας περιοχής που επιλέγουν χιλιάδες Θεσσαλονικείς για να παραθερίσουν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μόνο κατά την περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου του 2020 σημειώθηκαν 157 επίσημοι πνιγμοί σε όλην την επικράτεια, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου. Παράλληλα, για το έτος 2021 σημειώθηκαν μέχρι στιγμής 21 επίσημα καταγεγραμμένοι πνιγμοί σε όλην τη χώρα, κι αυτός ο αριθμός αφορά μόνο την περίοδο Ιουνίου και Ιουλίου του 2021.

Παράλληλα, στις 22 Ιουλίου δύο αλλοδαποί άνδρες χρειάστηκε να διασωθούν από τις λιμενικές αρχές, λόγω έντονης τρικυμίας, ενώ στις 21 Ιουλίου έγινε επιχείρηση διασωσης 6χρονου κοριτσιού που βρισκόταν πάνω σε φουσκωτό στρώμα θαλάσσης και παρασύρθηκε προς το πέλαγος στην Καλλικράτεια.

Πώς προστατευόμαστε

Ο Ευάγγελος Τσαμπάζης, διευθυντής της Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας Βορείου Ελλάδος και μέλος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστών Ελλάδος, μίλησε στη Voria.gr σχετικά με το τι οφείλουμε να κάνουμε ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες να βρεθούμε θύμα πνιγμού στη θάλασσα.

«Το πρώτο και σημαντικότερο από όλα είναι ότι δεν πάμε ποτέ μόνοι για μπάνιο», επισημαίνει ο κ. Τσαμπάζης και εξηγεί ότι σκοπός του ατόμου που θα επιλέξουμε να έχουμε μαζί μας στο μπάνιο στη θάλασσα δεν είναι αποκλειστικά να μας βοηθήσει σε περίπτωση πνιγμού, αλλά να μπορέσει να ειδοποιήσει εγκαίρως τον ναυαγοσώστη που κατέχει τις κατάλληλες γνώσεις για τη διάσωση ατόμου και την παροχή πρώτων βοηθειών.

«Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι τα βαθιά», προσθέτει ο κ. Τσαμπάζης. «Όταν ένας άνθρωπος φύγει εκατό μέτρα από την ακτή, ακόμη κι ο παγκόσμιος πρωταθλητής να είναι ο ναυαγοσώστης, θα κάνει τουλάχιστον ένα-ενάμισο λεπτό να φτάσει στο άτομο, εφόσον δεν έχει καθόλου κόσμο και καθόλου κύμα. Συν άλλα δυόμιση-τρία λεπτά να τον φέρει πίσω, φτάνουμε στα πέντε λεπτά, τα οποία είναι ακριβώς το όριο που μπορεί κάποιος να μείνει χωρίς οξυγόνο και να έχει δυνατότητα να επιβιώσει». Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιλέγει κανείς θάλασσες οι οποίες διαθέτουν ναυαγοσώστη και να μην απομακρύνεται σημαντικά από την ακτή.

«Απαγορεύονται τα μπρατσάκια»

Μία λανθασμένη αντίληψη που επικρατεί ανάμεσα στους γονείς είναι ότι τα μπρατσάκια παρέχουν προστασία απέναντι στον εν δυνάμει πνιγμό ενός παιδιού. «Απαγορεύονται τα μπρατσάκια. Τα μπρατσάκια είναι ψεύτικη ασφάλεια», υπογραμμίζει ο κ. Τσαμπάζης.

Τα μπρατσάκια συχνά αποδεικνύονται δυσλειτουργικά, καθώς μπορούν να τρυπήσουν ανά πάσα στιγμή και να ξεφουσκώσουν. Παράλληλα, τα μπρατσάκια δεν είναι εποπτικό ή σωστικό μέσο, είναι απλώς ένα φουσκωτό βοήθημα, οπότε δεν προστατεύουν τα παιδιά από πνιγμό. Αν ένας γονέας επιθυμεί να χρησιμοποιήσει κάποιο εργαλείο προστασίας, τότε η μοναδική αξιόπιστη επιλογή είναι σωσίβιο γιλέκο.

Παρ’ ολίγον πνιγμός

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο παρ’ ολίγον θαλάσσιος πνιγμός μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνος με έναν θαλάσσιο πνιγμό, καθώς μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον άνθρωπο. Για αυτόν τον λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό, αν κάποιος υπάρξει θύμα παρ’ ολίγον πνιγμού, να ακολουθήσει τις οδηγίες των διασωστών/ναυαγοσωστών και να επισκεφθεί κέντρο υγείας, ώστε να διασφαλιστεί η καλή κατάσταση της υγείας του ατόμου.

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ