28η Οκτωβρίου 2019: Τι ισχύει με την αργία – Πώς αμείβεται

17 Οκτωβρίου, 2019
28η Οκτωβρίου 2019: Τι ισχύει με την αργία - Πώς αμείβεται
28η Οκτωβρίου 2019: Τι ισχύει με την αργία - Πώς αμείβεται

Όπως είναι γνωστό, η 28η Οκτωβρίου σύμφωνα με το νόμο είναι ημέρα προαιρετικής αργίας. Τη συγκεκριμένη μέρα, η λειτουργία των επιχειρήσεων και κατ’επέκταση η απασχόληση των μισθωτών ανήκουν αποκλειστικά στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, οπότε οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν μόνο εφόσον έχει αποφασισθεί κάτι τέτοιο.

 

Στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν λειτουργήσει, είτε γιατί έχει καθοριστεί ως αργία κατ’έθιμο, είτε γιατί το αποφάσισε ο εργοδότης, οι εργαζόμενοι πέρα από τον κανονικό τους μισθό ή το ημερομίσθιό τους δεν δικαιούνται να λάβουν καμία άλλη αμοιβή. Αντίθετα, εάν ο εργοδότης αποφασίσει να λειτουργήσει την επιχείρηση και εφόσον οι μισθωτοί απασχοληθούν, δικαιούνται να λάβουν προσαύξηση 75% στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους (αν αμείβονται με μισθό) και 75% προσαύξηση στο νόμιμο ημερομίσθιό τους (αν αμείβονται με ημερομίσθιο).

 

Στην ίδια περίπτωση που ο εργοδότης αποφασίσει να λειτουργήσει κανονικά την επιχείρησή του και οι μισθωτοί με δική τους πρωτοβουλία δεν εργαστούν τότε δεν δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (αν αμείβονται με ημερομίσθιο) ή το 1/25 του μισθού τους (αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό).

 

Εάν η 28η δεν συμπίπτει με εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας, δεν τίθεται θέμα μετάθεσης της προαιρετικής αργίας, οπότε θα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει το Σάββατο και την Κυριακή, εφόσον θεωρούνται ημέρες ανάπαυσης για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την πενθήμερη εργασία.

 

Σε αυτή την περίπτωση, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται τόσα ωρομίσθια όσες οι ώρες απασχόλησής τους και προσαύξηση 75%. Όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό, δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος απουσιάσει αδικαιολόγητα, τόσο ο ημερομίσθιος όσο και ο μισθωτός δεν δικαιούνται τις αντίστοιχες αποδοχές.

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους