Νίκη Κωνσταντίνου στο Eidiseis.gr: Χάος στην εστίαση: Έρχονται κατασχέσεις σε εταιρικούς λογαριασμούς – Εξαφανίζονται επιχειρήσεις

27 Φεβρουαρίου, 2021
kleisto

 

Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος

Η πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΔΙ, Ν. Κωνσταντίνου, μιλά στο iEidiseis για την εστίαση και κάνει λόγο για ανυπολόγιστες καταστροφές στον κλάδο, καθώς και για έλλειψη ουσιαστικής στήριξης εκ μέρους της Πολιτείας.

 

Κατασχέσεις στους εταιρικούς λογαριασμούς επιχειρηματιών που χρωστούν στη ΔΕΗ και άλλες εταιρείες ηλεκτροδότησης, άρχισαν στην εστίαση, με τους ανθρώπους του κλάδου να μιλούν στο iEidiseis για τα αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγηθεί

 

«Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε ούτε με τα POS, γιατί θα έχουμε κατάσχεση στους λογαριασμούς μας τους εταιρικούς», επισημαίνουν.

 

Οι άνθρωποι του κλάδου περιγράφουν το μέγεθος της καταστροφής που έχουν υποστεί. Όλα τα προϊόντα που είχαν προμηθευτεί έχουν πια λήξει, μέχρι και τα αναψυκτικά, τονίζουν και προσθέτουν πως πλέον δεν έχουν χρήματα ούτε για την  περίπτωση που επαναλειτουργήσουν, αφού δεν μπορούν να αγοράσουν νέα αγαθά, χρωστούν ενοίκια και δεν μπορούν να πάρουν ούτε δάνειο.

 

Είναι ντροπή να μιλάμε για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, τονίζει στο iEidiseis η Νίκη Κωνσταντίνου, η πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΔΙ (Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Καταναλωτών Εστίασης & Διασκέδασης). Ερωτηθείσα εάν αυτό το μέτρο ανακουφίζει πραγματικά την εστίαση απαντά:

 

«Η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν είναι ο άξονας πάνω στον οποίο στηρίζεται η επιχειρηματικότητα. Η επιστρεπτέα αφορά επιχειρήσεις εύρωστες οικονομικά, οι οποίες έλαβαν με βάση τα κριτήρια που έθεσε ο αλγόριθμος για να φτάσουν τα λεφτά για κάποιους και πήρε μία στις δυο επιχειρήσεις και μη φαντασθείτε ότι είναι τεράστιο αυτό το ποσό, ώστε να καλύψει και το κόστος ζωής των ανθρώπων που επιχειρούν αυτά τα χρόνια μέσα στο κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης.

 

«Οι μικρές επιχειρήσεις πώς θα βάλουν το 50% των πελατών που θα μπορούσανε; Αφού δεν έχουν χώρο»

 

Πιστεύω ότι μια επιχείρηση μπορεί να αναλυθεί και να μελετηθεί πάνω στο πυρήνα της λογικής της ύπαρξής της, που είναι να είναι ενεργή. Μόνο η ενεργή επιχείρηση μπορεί να μελετηθεί και να πούμε παράγει ή δεν παράγει έργο. Οπότε, καμία επιστρεπτέα, από την οποία εξαιρούνται και το 50% των επιχειρηματιών, δεν μπορεί να συνθέσει οικονομικούς δείκτες ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων σε όλο τους τον αριθμό.

 

Αυτό που χρειάζεται, είναι κατ’ αρχάς να μην είναι τρομαγμένοι οι καταναλωτές από την ώρα που θα ανοίξουμε. Και θέλουμε να ξέρουμε και ποιοι είναι οι όροι που θα λειτουργήσουμε. Φαντασθείτε επιχειρήσεις κάτω των 150 τ.μ., οι οποίες δεν έχουν και εξωτερικό χώρο, γιατί είναι τέτοια η φύση τους, πώς θα μπορέσουν να δουλέψουν; Οι μικρές επιχειρήσεις πώς θα βάλουν το 50% των πελατών που θα μπορούσανε; Αφού δεν έχουν χώρο.

 

Με αυτές οι επιχειρήσεις τι θα γίνει; Θα εξαφανιστούν; Θα εξαφανιστούν λογικά. Δεν φτάνει λοιπόν να ανοίξουμε, πρέπει να ανοίξουμε με συγκεκριμένους όρους, ειδάλλως θα πρέπει να αποζημιωθεί κατά 100% μια επιχείρηση που καταστρέφεται ολοσχερώς», υπογραμμίζει στο iEidiseis και συνεχίζει:

 

«Εγώ βλέπω και πώς έχουν τα πράγματα και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει γίνει μια αύξηση στη παγκόσμια αγορά στο μέταλλο κατά 35%, σε όλα τα μέταλλα, που σημαίνει ότι αλλάζουν οι όροι στη βιομηχανία και αυτό θα οδηγήσει σε μια τεράστια παγκόσμια πληθωριστική κρίση και τα χρηματιστήρια που στέκουν πολύ καλά με τα χρήματα που πήρανε σαφώς από τις τράπεζες οι πολύ δυνατοί πελάτες και αγοράζουν τις μετοχές και βλέπουμε να έχει κατακερματιστεί η οικονομία.

 

«Αυτές τις μέρες χάθηκαν και δικαστήρια με τη ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, όπου θα γίνονται και κατασχέσεις στους λογαριασμούς»

 

Αυτό εμάς μας φοβίζει τρομερά, σε σημείο να μη μπορούμε να κοιμηθούμε, γιατί αυτό που έρχεται δεν θα αντιμετωπίζεται. Από κει και πέρα, αν αφήσουμε το γενικό πλάνο στη παγκόσμια οικονομία και μιλήσουμε για την Ελλάδα, έχουμε συνθέσει δυστυχώς ως βασικό πλουτοπαραγωγικό πόρο της χώρας το τουριστικό προϊόν.

 

Αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ή το κενό που θα αφήσει στην αγορά ο απλήρωτος προμηθευτής, που θα κλείσει, μαζί με τους εργαζόμενους. Θα μπούνε στην καταστροφική ανεργία. Και εμείς από τη πλευρά μας, μιας που δεν καταφέραμε να πληρώσουμε και τις προμήθειές μας, είτε τον Μάρτη, είτε τον Νοέμβρη, προϊόντα βρώσιμα που έχουν λήξει και καλούμαστε να τα πληρώσουμε. Αυτό θα δημιουργήσει πολύ μεγάλη πίεση, ασφυκτική, σε δυο ταυτόχρονα κλάδους στην αγορά: και τον δικό μας και της προμηθευτικής αλυσίδας.

 

Και κει μη ξεχνάμε, στη χώρα μας είναι τριάντα πέντε χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης. Θα δεχθεί άλλο ένα πλήγμα η βιοτεχνία και η βιομηχανία στη χώρα μας. Και ερχόμαστε και λέμε: μια επιχείρηση χωρίς ρεύμα, δεν μπορεί να υπάρχει. Το ξέρετε πλέον ότι αυτές τις μέρες χάθηκαν και δικαστήρια με τη ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, όπου θα γίνονται και κατασχέσεις στους λογαριασμούς των επιχειρηματιών στις οφειλές τους προς τις εταιρείες ηλεκτροδότησης.

 

«Μιλάμε λίθινη εποχή ξανά. Έχουμε πολύ άσχημες καταστάσεις. Σε αυτή τη χώρα που είναι γεμάτη φως, θα ζήσουμε σκοτάδι»

 

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε ούτε με τα POS, γιατί θα έχουμε κατάσχεση στους λογαριασμούς μας τους εταιρικούς, χρωστάμε τα ενοίκιά μας και ο κλάδος των ιδιοκτητών ακινήτων διαμαρτύρεται, γιατί η κοινωνική πολιτική που ασκείται από τη κυβέρνηση στο να μη πληρώσουμε το ενοίκιο σε ένα ποσοστό ή στο 100%, δεν σημαίνει ότι καλύπτει απόλυτα αυτούς που επένδυσαν στην αγορά ακινήτων.

 

Εμείς είμαστε επαγγελματίες διασκεδαστές του κόσμου. Δεν είμαστε ούτε πεσιμιστές, ούτε τίποτα, είμαστε απλοί άνθρωποι που μάθαμε να διασκεδάζουμε τους ανθρώπους, να τους κοινωνικοποιούμε μες στα μαγαζιά μας.

 

Μέσα από εμάς γνωρίζονται και φτιάχνουν οικογένειες και φτιάχνουμε πολιτισμό με τη φιλοξενία και φτιάχνουμε αυτό που σημαίνει ‘’Ελλάδα‘’. Δεν θα μπορούμε να τα καταφέρουμε γιατί θα μείνουμε λιγότεροι. Δεν αντιμετωπίζεται η χρεωκοπία. Το να παρατείνουμε την ημέρα που θα διαπιστωθεί επίσημα, δεν σημαίνει ότι θα αποφευχθεί η χρεωκοπία.

 

Την ημέρα που καλούνται να κάνουνε εφοδιασμό της επιχείρησής τους και να την ξεκινήσουν με χρέη που δημιουργούνται παρά τη κρατική εντολή για παύση της λειτουργίας, εκείνη τη μέρα θα καταλάβουμε ότι έχομε χρεοκοπήσει, διότι δεν θα μας γεμίσουν με προϊόντα τις επιχειρήσεις μας, ούτε το ρεύμα θα μπορούμε να πληρώσουμε, ούτε τον ιδιοκτήτη μας, γιατί τους χρωστάμε όλους. Έχουμε πάθει ολοκληρωτική σύνθλιψη. Αυτό με την επιστρεπτέα, είναι και λίγο ντροπή πλέον να το αναφέρουμε.

 

Πήρανε κάποιοι, δεν πήρανε όλοι όσοι εμπιστεύονται την Δικαιοσύνη, την ευνομούμενη Πολιτεία μας – και ανοίξανε επιχειρήσεις. Το να χαθεί η εμπιστοσύνη απέναντι στο κράτος που καλείται και σε δύσκολες περιπτώσεις, όπως είναι αυτή η πρωτόγνωρη περίπτωση, για το ότι μπορείς να με προστατεύσεις ώστε να μην εξαφανιστώ. Δε λέμε να με αποζημιώσεις στο 100%. Να μην εξαφανιστώ. Να μπορώ να αντιμετωπίσω το παιδί μου όταν μου κόβουν το ρεύμα και στο σπίτι και παίρνει απουσίες.

 

Αυτό το πράγμα το απλό, το να μη συμβεί, είναι πάρα πολύ άσχημο και είναι αδιέξοδο μέσα στην ίδια τη δημοκρατία. Θέλουμε μια διασφάλιση της αξίας της ζωής ως πολίτες, ως επιχειρηματίες είναι η δεύτερη ιδιότητα που φέρουμε και ως εργαζόμενοι. Είναι τραγικά αυτά που συμβαίνουν. Δεν πρέπει να συμβαίνουν».

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ