2020: Τα 10 γεγονότα που σημάδεψαν τον πλανήτη

31 Δεκεμβρίου, 2020
2020
Τα σημαντικότερα γεγονότα του 2020 σε όλο τον κόσμο
Τα σημαντικότερα γεγονότα του 2020 σε όλο τον κόσμο / Πηγή: ΑΡ Images

Ηεμπορική συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας με φόντο το Brexit, οι εκλογές στις ΗΠΑ που κατέληξαν σε θρίαμβο του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν, το κίνημα «Black Lives Matter», αλλά και οι πυρκαγιές σε Αυστραλία, Καλιφόρνια, η τρομακτική έκρηξη στη Βηρυτό του Λιβάνου και το… Megxit ήταν τα σημαντικότερα γεγονότα στον πλανήτη το 2020. Φυσικά, όλα στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού

Κορονοϊός: Ο πρώτος επίσημος θάνατος και η ραγδαία εξάπλωση

Ο κορονοϊός προκάλεσε τρόμο στον πλανήτη
Ο κορονοϊός προκάλεσε τρόμο στον πλανήτη / Πηγή: ΑΡ

Στις 11 Ιανουαρίου, μετά την εμφάνιση μιας μυστηριώδους πνευμονίας στην Κίνα, το Πεκίνο ανακοινώνει τον πρώτο επίσημο θάνατο από μια ασθένεια που αργότερα ονομάστηκε COVID-19, ενώ πανδημία από τη νόσο αυτή κηρύσσεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις 11 Μαρτίου. Τον Απρίλιο, η μισή ανθρωπότητα τίθεται σε lockdown για να αναχαιτιστεί η διασπορά της COVID-19.

Πολλοί οικονομικοί τομείς σταματούν να λειτουργούν και ανακοινώνονται μαζικά σχέδια ανάκαμψης της οικονομίας. Έως και 115 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγούνται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας της τάξης του 4,4%.

Τον Οκτώβριο, ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας ξαναοδηγεί σε lockdown στην Ευρώπη. Τον Δεκέμβριο η Βρετανία γίνεται η πρώτη δυτική χώρα που ξεκινάει εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 με τη βοήθεια ενός καινοτόμου εμβολίου που έχει ως βάση του γενετικό υλικό. Η πανδημία έχει ήδη προκαλέσει περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια θανάτους.

Το Brexit γίνεται πραγματικότητα

Τέλος η Βρετανία από την ΕΕ
Τέλος η Βρετανία από την ΕΕ / Πηγή: AP

Τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία αποφάσισαν οι Βρετανοί το 2016, παίρνει σάρκα και οστά. Το πρώτο αυτό ευρωπαϊκό διαζύγιο δίνει τέλος σε κοινή ζωή 47 ετών. Τον Μάρτιο αρχίζουν επίπονες διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, οι οποίες διαταράσσονται από την πανδημία του νέου κορονοϊού και ολοκληρώνονται λίγο πριν από την εκπνοή της ισχύος, στο τέλος του Δεκεμβρίου, μιας μεταβατικής περιόδου.

Black Lives Matter: Θάνατος Τζορτζ Φλόιντ

Black Lives Matter
Black Lives Matter / Πηγή: ΑΡ

Στις 25 Μαΐου ο Τζορτζ Φλόιντ, ένας 46χρονος Αφροαμερικανός, πεθαίνει από ασφυξία στην Μινεάπολη, καθώς ένας λευκός αστυνομικός τον πατά για αρκετά λεπτά με το γόνατο στον λαιμό. Βίντεο που μεταδίδεται ευρέως στο διαδίκτυο, στο οποίο ο Φλόιντ ακούγεται να λέει «δεν μπορώ να αναπνεύσω», πυροδοτεί διαδηλώσεις στις οποίες σημειώνονται βίαια επεισόδια σε εύρος άνευ προηγουμένου από τη δεκαετία του 1960, με αίτημα μεταρρυθμίσεις κατά της αστυνομικής βίας και τον τερματισμό των φυλετικών ανισοτήτων υπό το σύνθημα Black Lives Matter (oι ζωές των μαύρων μετρούν). Οι διαμαρτυρίες εξαπλώνονται σε όλον τον κόσμο.

Κίνα-ΗΠΑ: Άρωμα Ψυχρού Πολέμου

Και η Huawei στον «πόλεμο» ΗΠΑ-Κίνας
Και η Huawei στον «πόλεμο» ΗΠΑ-Κίνας / Πηγή: ΑΡ

Τον Μάιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταλογίζει στην Κίνα μια «παγκόσμια μαζική δολοφονία» με την εμφάνιση του νέου κορονοϊού στο έδαφός της. Επιβάλλοντας κυρώσεις για νόμο περί Εθνικής Ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, η Ουάσινγκτον ανακαλεί το προτιμησιακό οικονομικό καθεστώς του εδάφους. Τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε πολλούς ηγέτες της Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα, κατηγορώντας το Πεκίνο για εγκλεισμό εκεί τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου μουσουλμάνων της μειονότητας των Ουιγούρων. Η Κίνα το διαψεύδει, αναφερόμενη σε κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης.

Η Ουάσινγκτον επιβάλλει κυρώσεις στον εφοδιασμό του κινεζικού κολοσσού των δικτύων 5G Huawei και ασκεί πιέσεις στους συμμάχους της να τον αποκλείσουν. Τον Αύγουστο η ByteDance, στην οποία ανήκει η εφαρμογή TikTok, υποχρεώνεται να εκποιήσει το ενεργητικό της στις ΗΠΑ. Οι συνομιλίες μεταξύ της Ουάσινγκτον και της TikTok συνεχίζονταν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Λίβανος: Τρομακτική έκρηξη στη Βηρυτό

Συντρίμμια μετά την έκρηξη στη Βηρυτό
Συντρίμμια μετά την έκρηξη στη Βηρυτό / Πηγή: ΑΡ

Στις 4 Αυγούστου 2020 γιγάντια έκρηξη προκαλεί τον θάνατο περισσότερων από 200 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 6.500, καταστρέφει το λιμάνι της Βηρυτού και ρημάζει ολόκληρες συνοικίες της λιβανικής πρωτεύουσας. Η έκρηξη, η οποία προκλήθηκε από πυρκαγιά σε αποθήκη στην οποία φυλάσσονταν τόνοι νιτρικού αμμωνίου χωρίς μέτρα προστασίας, ισοπέδωσε τη λιβανέζικη οικονομία, η οποία βρισκόταν ήδη σε δυσχερή θέση.

Πυρκαγιές σε Αυστραλία και Καλιφόρνια

Στάχτη χιλιάδες στρέμματα στην Αυστραλία
Στάχτη έγιναν χιλιάδες στρέμματα στην Αυστραλία / Πηγή: ΑΡ

Στις 9 Σεπτεμβρίου το Σαν Φρανσίσκο κι άλλες περιοχές των δυτικών ΗΠΑ βλέπουν τον ουρανό να έχει βαφτεί με πορτοκαλί χρώματα από τις πυρκαγιές που κατακαίουν την Καλιφόρνια από τον Αύγουστο, ευνοούμενες από θερμοκρασίες ρεκόρ. Τον Νοέμβριο, δύο κυκλώνες πλήττουν την κεντρική Αμερική, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 200 ανθρώπων και ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων.

Τον ίδιο μήνα, στην Αυστραλία, εν μέσω καύσωνα γιγάντιες πυρκαγιές καταστρέφουν το 40% των δασών της νήσου Φρέιζερ, του μεγαλύτερου νησιού από άμμο στον κόσμο, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Στην αυστραλιανή ήπειρο η περίοδος των πυρκαγιών που ξεκίνησε το 2019 τελειώνει στα τέλη του Ιανουαρίου του 2020, αφού έχει καεί έκταση μεγαλύτερη από αυτήν της Πορτογαλίας.

Ολόκληρες περιοχές στα σύνορα της Αργεντινής, της Παραγουάης, της Βολιβίας και της νότιας Βραζιλίας αντιμετωπίζουν καταστροφικές πυρκαγιές. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), το 2020 θα είναι η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ μετά το 2016.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Πολεμική σύρραξη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Ξεριζωμός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Ξεριζωμός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ / Πηγή: ΑΡ

Στις 27 Σεπτεμβρίου σημειώνονται μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και αυτές του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενός διαφιλονικούμενου επί δεκαετίες θύλακα που κατοικείται στην πλειονότητά του από Αρμενίους. Το Γερεβάν κατηγορεί την Άγκυρα για την αποστολή μισθοφόρων από τη Συρία για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. Το Μπακού δηλώνει ότι Αρμένιοι της διασποράς πολεμούν στο Καραμπάχ. Έπειτα από μάχες έξι εβδομάδων (περισσότεροι από 5.000 νεκροί), υπογράφεται τον Νοέμβριο συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών, η διαπραγμάτευση της οποίας έγινε υπό την αιγίδα της Μόσχας και η οποία σηματοδότησε μια στρατιωτική ήττα των Αρμενίων και σημαντικά εδαφικά κέρδη για το Μπακού.

Εκλογές ΗΠΑ: Ήττα του Τραμπ, εκλογή του Μπάιντεν

Τζο Μπάιντεν, ο μεγάλος νικητής
Τζο Μπάιντεν, ο μεγάλος νικητής / Πηγή: ΑΡ

Στις 3 Νοεμβρίου, οι Αμερικανοί καλούνται να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους ανάμεσα στον απερχόμενο, τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ, και τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, τον Τζο Μπάιντεν, εν μέσω ενός κλίματος πρωτοφανούς πόλωσης στη χώρα. Έπειτα από τέσσερις ημέρες αναμονής, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα ξεπερνάει το όριο των 270 μεγάλων εκλεκτόρων, κερδίζοντας τη μάχη για τον Λευκό Οίκο. Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει χωρίς να προσφέρει αποδείξεις ότι έγινε νοθεία και αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα του. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που επικυρώθηκαν από τις αμερικανικές πολιτείες, ο Τραμπ εξασφάλισε 46,8% των ψήφων, έναντι 51,3% του Τζο Μπάιντεν.

Δολοφονία Σουλεϊμανί με drone

Αναταράξεις στη Μέση Ανατολή προκάλεσε η δολοφονία του Σουλεϊμανί
Αναταράξεις στη Μέση Ανατολή προκάλεσε η δολοφονία του Σουλεϊμανί / Πηγή: ΑΡ

Στις 3 Ιανουαρίου ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, αρχιτέκτονας της ιρανικής στρατηγικής στη Μέση Ανατολή, σκοτώνεται από πλήγμα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) στη Βαγδάτη, έπειτα από επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ Ιρακινών φιλοϊρανών διαδηλωτών. Στις 8 Ιανουαρίου, το Ιράν εκτοξεύει σε αντίποινα πυραύλους σε βάσεις που φιλοξενούν Αμερικανούς στρατιώτες. Ένα ουκρανικό πολιτικό αεροσκάφος καταρρίπτεται «από σφάλμα» μερικές ώρες αργότερα από το Ιράν, στοιχίζοντας τη ζωή σε 176 ανθρώπους.

Μετά το Brexit… Megxit

Ολος ο Τύπος ασχολήθηκε με το Megxit
Ολος ο Τύπος ασχολήθηκε με το Megxit / Πηγή: ΑΡ

Το Brexit ήταν στο προσκήνιο της πολιτικής επικαιρότητας στη Βρετανία το 2020, αλλά και το… Megxit προσέλκυσε το ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο. Η «έξοδος» από το παλάτι του Μπάκιγχαμ του πρίγκιπα Χάρι και της Αμερικανίδας συζύγου του, Μέγκαν Μαρκλ, προκάλεσε τριγμούς και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, δημιουργώντας ζητήματα ηθικά, νομικά, πολιτικά και οικονομικά. Ο Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ μετακόμισαν στον Καναδά τον Ιανουάριο του 2020, κίνηση που πλήγωσε τη βρετανική μοναρχία, με τους ειδικούς να σημειώνουν πως ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το παλάτι μετά τον θάνατο της μητέρας του πρίγκιπα Χάρι, της λαίδης Νταϊάνα. Ο μικρότερος γιος του πρίγκιπα Καρόλου και η Μέγκαν Μαρκλ, που έχασαν τους βασιλικούς τίτλους τους, έχουν πλέον μετακομίσει στο Λος Αντζελες, έχοντας ήδη κλείσει συμφωνίες εκατομμυρίων με τη Netflix και τη Spotify για την παραγωγή ντοκιμαντέρ και podcast.

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ