2020 Ενίσχυση μικρών – πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19

2 Νοεμβρίου, 2020
paskedi-ilf

Η νέα δυναμική συνεργασία του ΠΑΣΚΚΕΔΙ με την ILF Consult φέρνει στο προσκήνιο νέες δυνατότητες για τον κλάδο της Εστίσης και αποτελεί μια φωτεινή ένδειξη μέσα στο γενικότερο κλίμα απογοήτευσης που έχει περιέλθει στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Κόντρα στο κλίμα της εποχής, όμως, συνεργασίες όπως αυτή ανοίγουν τον δρόμο και γίνονται το “όχημα” για ένα πιο αισιόδοξο αύριο  των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ενίσχυση μικρών – πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19

Ισχύει ειδική εκπτωση 30% επί του κόστους υποβολής στα προγράμματα ενίσχυσης Covid-19 και αφορούν μέλη ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ “ΠΑ.Σ.Κ.Κ.Ε.ΔΙ.”, μετά από συνεννόηση και ενημέρωση του φορέα.  Επισυνάπτεται σχετική προσφορά

Δωρεάν Προέλεγχος: Σε περίπτωση που θέλετε να ελέγξουμε εμείς την επιλεξιμότητα τους ΚΑΔ σας στείλτε mail στο jargyros@ilfconsult.com την έναρξη της επιχείρησης μαζί με όλους τους αναγραφόμενους ΚΑΔ και στο θέμα να αναγράφεται “Προέλεγχος covid 19”

Σε περίπτωση που θέλετε να ελέγξετε τους ΚΑΔ και να ενημερωθείτε για τις σχετικές πρόσκλησης κάντε click ΕΔΩ 

Ενημερωτικό υλικό:

ΔΙΚΑΙOYXOI – ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ MME COVID19

Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που υποβάλλουν πρόταση, είναι οι ακόλουθες:

  1. Να δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια
  2. Να έχουν κάνει έναρξη πριν την 1/1/2019.
  3. Να έχουν ως κύριο κωδικό δραστηριότητας ή δραστηριότητα με τα μεγαλύτερα έσοδα έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ και στον οποίο να δραστηριοποιούνται αδιαλείπτως τουλάχιστον από 31/1/2020 και έως την ημέρα υποβολής της πρότασης.,
  4. Να είναι Πολύ Μικρή ή Μικρή Επιχείρηση .
  5. Κατά το 2019 να απασχολούσαν λιγότερους από 50 εργαζομένους.
  6. Το άθροισμα των εξόδων που προκύπτουν από τις κάτωθι κατηγορίες να ισούται ή να είναι μεγαλύτερο των 10.000€ 1) των Αγορών Εμπορευμάτων Χρήσης 2) των Αγορών Α’ Υλών και Υλικών Χρήσης 3) του συνόλου των Δαπανών για Παροχή Υπηρεσιών 4) του συνόλου των Ενοικίων που καταβλήθηκαν στην χρήση από την επιχείρηση 5) του συνόλου των Παροχών σε εργαζομένους (πλην αυτών που απασχολήθηκαν σε ΑγροτικέςΒιολογικές δραστηριότητες) 6) του συνόλου των Διαφόρων Λειτουργικών Εξόδων

Να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του ν. 4308/2014. 8. Να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσεων εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα: α. Ανώνυμη Εταιρία, β. Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, γ. Ομόρρυθμη Εταιρία, δ. Ετερόρρυθμη Εταιρία, ε. Ι.Κ.Ε, 10 στ. Ατομική Επιχείρηση, ζ. Ν.Ε.Π.Α., η. Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση του Ν. 4430/2016 ως ισχύει, θ. Συνεταιρισμός ι. Δικηγορική Εταιρία του άρθρου 49 επ. του Ν. 4194/2013. κ. Αστική Εταιρία Δικαστικών Επιμελητών λ. Συμβολαιογραφικές Εταιρίες του Π.Δ 284/1993 μ. Κοινωνία Αστικού Δικαίου

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 

Για να είναι επιλέξιμη μια επιχείρηση θα πρέπει σωρευτικά

α) από τις 31/1/2020 και έως την ημέρα υποβολής της πρότασης να δραστηριοποιούνταν αδιάλειπτα σε έναν εξ αυτών και

β) να είναι δηλωμένος είτε ως ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας είτε ως ΚΑΔ δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα.

Δεν είναι επιλέξιμες δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα παραγωγής γεωργικών προϊόντων καθώς και του τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας

Επιλέξιμος προϋπολογισμός επιδότησης:

Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει Κεφάλαιο Κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019 με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000,00€ και μέγιστο τα 50.000,00€.

Τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστεί το ακριβές ποσό επιχορήγησης προκύπτουν από το άθροισμα:

  • των Αγορών Εμπορευμάτων Χρήσης
  • των Αγορών Α’ Υλών και Υλικών Χρήσης
  • του συνόλου των Δαπανών για Παροχή Υπηρεσιών
  • του συνόλου των Ενοικίων που καταβλήθηκαν στην χρήση από την επιχείρηση
  • του συνόλου των Παροχών σε εργαζομένους (πλην αυτών που απασχολήθηκαν σε Αγροτικές-Βιολογικές δραστηριότητες)
  • των Διαφόρων Λειτουργικών Εξόδων

Συγκεκριμένα ο υπολογισμός του αναλογούντος κεφαλαίου κίνησης (δημόσια χρηματοδότηση) προκύπτει από το άθροισμα των κάτωθι δηλωθέντων ποσών των πεδίων του έντυπου Ε3 του προηγούμενου έτους (χρήση 2019): 102, 202, 181, 281, 481,185, 285, 485 πολλαπλασιαζόμενο με 50%.

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο των 50.000,00€, η αναλογούσα δημόσια χρηματοδότηση διαμορφώνεται στα 50.000,00€, ενώ σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι μικρότερο από 5.000€, δεν είναι δυνατή η συμμετοχή στην Δράση. Επισημαίνεται ότι αποδεκτές είναι μόνο οι αιτήσεις των επιχειρήσεων που: α) Έχουν υποβάλλει την δήλωση φορολογίας εισοδήματος για την χρήση του 2019 εμπρόθεσμα σύμφωνα με την φορολογική νομοθεσία και 9 β) Θα συμπληρώσουν τα ποσά των προαναφερθέντων πεδίων με τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (φορολογικό έντυπο Ε3 χρήσης 2019, όπως εξάγεται από την πλατφόρμα συστημάτων) που έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα σύμφωνα με την φορολογική νομοθεσία. Σε περίπτωση που μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει υποβληθεί τροποποιητική δήλωση Ε3 πρέπει να υποβληθούν και οι δύο για να διαπιστωθεί ότι έχουν χρησιμοποιηθεί τα ποσά των προαναφερθέντων πεδίων της τελευταίας χρονικά εμπρόθεσμης δήλωσης.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

  1. Έντυπο υποβολής (Αρκεί μόνο η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης στο ΠΣΚΕ. ΠΡΟΣΟΧΗ θα πρέπει να έχει γίνει οριστικοποίηση)
  2. Εκτύπωση Προσωποποιημένης Πληροφόρησης από το TaxisNet (μέσω της ιστοσελίδας gsis.gr) στην οποία θα εμφανίζεται η Ημερομηνία Έναρξης, οι Δραστηριότητες της Επιχείρησης (ΚΑΔ) καθώς και τα Αναλυτικά Στοιχεία Εγκαταστάσεων Εσωτερικού για έδρα/υποκαταστήματα εντός Περιφέρειας Αττικής (με εμφανή την ημερομηνία εκτύπωσης η οποία θα είναι μεταγενέστερη από την ημ/νία δημοσίευσης της πρόσκλησης).
  3. Υπεύθυνη Δήλωση ΜΜΕ (σύμφωνα με υπόδειγμα παραρτήματος VI)
  4. Υπεύθυνες δηλώσεις Ν. 1599/86 σύμφωνα με τα υποδείγματα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V της Αναλυτικής Πρόσκλησης
  5. 1) Πιστοποιητικό περί μη κήρυξης σε πτώχευση ή περί μη θέσης σε αναγκαστική διαχείριση ή σε εξυγίανση ή σε άλλη διαδικασία συλλογικής διαδικασίας ικανοποίησης των πιστωτών 2) Πιστοποιητικό περί μη κατάθεσης αίτησης για κήρυξη σε πτώχευση, ή θέση σε αναγκαστική διαχείριση, ή θέση σε εξυγίανση ή σε παύση πληρωμών ή σε άλλη διαδικασία συλλογικής ικανοποίησης των πιστωτών. Η χορήγηση των ανωτέρω εγγράφων μπορεί να γίνεται, κατά περίπτωση, είτε από το Γ.Ε.ΜΗ. είτε από τα κατά τόπον αρμόδια πρωτοδικεία. Αποδεκτό για τον έλεγχο είναι το Γενικό Πιστοποιητικό (Μεταβολών) για τις εταιρίες και το Γενικό Πιστοποιητικό για τις ατομικές επιχειρήσεις τα οποία εκδίδονται από το ΓΕΜΗ, χωρίς να απαιτείται προσκόμιση πρόσθετων πιστοποιητικών από το αρμόδιο Πρωτοδικείο. Σε περίπτωση που προσκομισθούν δικαιολογητικά τα οποία εκδίδονται από το Πρωτοδικείο τότε απαιτείται να προσκομιστούν και το (1) και το (2)
  6. 1) Καταστάσεις Επιθεώρησης Εργασίας (ετήσιος πίνακας προσωπικού) Ε4 (συμπεριλαμβανομένων τυχόν τροποποιήσεων αυτών) και για τις δύο (2) κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης ή όσων εξ αυτών υπάρχουν. 2) Συγκεντρωτική Κατάσταση Μισθοδοσίας έτους, σφραγισμένη και υπογεγραμμένη από τον νόμιμο εκπρόσωπο ή/και τον λογιστή της επιχείρησης, στην οποία θα αποτυπώνεται αναλυτικά ο κάθε εργαζόμενος με τον αριθμό των ημερών που απασχολήθηκε και για τις δύο (2) κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις (2018 και 2019) που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης. ή όσων εξ αυτών υπάρχουν
  7. Οικονομικά στοιχεία ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων Α. Επιχειρήσεις με τήρηση απλογραφικών βιβλίων:
  • Έντυπα Ε3 με αριθμό Δήλωσης όπως παράγεται από την πλατφόρμα συστημάτων (ηλεκτρονική υποβολή) και για τις δύο (2) κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις (2018 και 2019) που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης ή όσων εξ αυτών υπάρχουν. Β. Επιχειρήσεις με τήρηση διπλογραφικών βιβλίων:
  • Ισολογισμοί-αποτελέσματα χρήσης (υπογεγραμμένα/σφραγισμένα από λογιστή ή/και Νομ. Εκπρόσωπο)
  • Έντυπα Ε3 με αριθμό Δήλωσης όπως παράγεται από την πλατφόρμα συστημάτων (ηλεκτρονική υποβολή) και για τις δύο (2) κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις (2018 και 2019) που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης ή όσων εξ αυτών υπάρχουν. 36
  1. Περιοδική Δήλωση Φ.Π.Α.(έντυπο Φ2 με αριθμό δήλωσης όπως παράγεται από την πλατφόρμα συστημάτων τόσο του 2019, όσο και του 2020 και συγκεκριμένα τα αναγραφόμενα στο πεδίο 312) Α. Επιχειρήσεις με τήρηση απλογραφικών βιβλίων: Το έντυπο της δήλωσης για το τρίμηνο Απρίλιου-Μαΐου-Ιουνίου με αριθμό Δήλωσης (ηλεκτρονική υποβολή) Β. Επιχειρήσεις με τήρηση διπλογραφικών βιβλίων: Τα έντυπα των δηλώσεων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο με αριθμό Δήλωσης (ηλεκτρονική υποβολή) Για επιχειρήσεις οι οποίες δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ (απαλλάσσονται), ο κύκλος εργασιών του τριμήνου Απρίλιου-Μαΐου-Ιουνίου (τόσο του 2019, όσο και του 2020) θα δηλώνεται σε Υπ. Δήλωση.
  2. Φορολογική Ενημερότητα ή Βεβαίωση Οφειλών της επιχείρησης από την οποία να προκύπτει ότι δεν είναι υπόχρεη σε ανάκτηση παράνομης κρατικής ενίσχυσης κατόπιν προηγούμενης αποφάσεως της Επιτροπής. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η υποβολή βεβαίωσης οφειλής, αποδεκτή μπορεί να γίνει και μια εκτύπωση οφειλών της επιχείρησης μέσω της ιστοσελίδας gsis.grαπό την οποία να προκύπτει ότι δεν είναι υπόχρεη σε ανάκτηση κρατικής ενίσχυσης, η οποία κρίθηκε παράνομη κατόπιν αποφάσεως της Επιτροπής.

* Ενδέχεται να συζητηθούν επιπλέον δικαιολογητικά

Πληροφορίες, 210 6926590 κ. Αργυρό Ιωάννη

e-mail. jargyros@ilfconsult.com


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ