16 ασυνήθιστα απαγορευμένα και περιορισμένα πράγματα στη Βόρεια Κορέα

23 Σεπτεμβρίου, 2021
Βόρεια_Κορέα-2

Από τα blue jeans στο ζεστό νερό

Το δικτατορικό κράτος της Βόρειας Κορέας αναφέρεται κυρίως στις ειδήσεις, κάθε φορά που εκτοξεύει πυρηνικούς δοκιμαστικούς πυραύλους ή / και προπαγάνδα. Θέλετε να μάθετε τι συμβαίνει πίσω από τα αυστηρά κλειστά σύνορά τους; Συνεχίστε να διαβάζετε, καθώς σε αυτό το άρθρο θα σας πούμε για δεκαπέντε πολύ συγκεκριμένους κανόνες σε αυτήν την ασιατική χώρα!

1. Δημιουργικό κούρεμα; Δεν νομίζω!

Φανταστείτε την αστυνομία να σας απομακρύνει από το δρόμο επειδή πιστεύει ότι το κούρεμα σας δεν συνάδει με τις κυβερνητικές οδηγίες! Στη Βόρεια Κορέα αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί. Οι κομμωτές και οι κουρείς πρέπει να ακολουθούν αυστηρούς κανόνες: οι άντρες πρέπει να κουρεύουν τα μαλλιά τους πάνω από τα αυτιά τους, ενώ στις γυναίκες, συνιστάται κοντό προς μεσαίου μήκους κούρεμα, στο ύψος του σαγονιού, καθώς ο Kim Jong Un επαίνεσε το συγκεκριμένο λούκ.

2. Επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων για την περίοδο

Η περίοδος είναι αρκετά δυσάρεστη διαδικασία για κάθε γυναίκα, αλλά η Βόρειος Κορέα, προσθέτει ένα ακόμα επίπεδο δυσκολίας. Βλέπετε τα ταμπόν, τα επιθέματα και οι σερβιέτες σπανίζουν. Αντ ‘αυτών χρησιμοποιούνται κομμάτια παλιού κοινού υφάσματος, τα οποία στη συνέχεια πλένονται και επαναχρησιμοποιούνται. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα…

3. Ξεχωριστές αγορές για τους ξένους

… καθώς υπάρχουν ξεχωριστά καταστήματα για τους ξένους. Εδώ θα βρείτε προϊόντα που ο γενικός πληθυσμός της Βόρειας Κορέας θα βρει είτε περίεργα είτε απαγορευμένα. Ισχύει και το αντίθετο επίσης: οι τουρίστες εκτός Βορείου Κορέας, δεν επιτρέπεται να εισέρχονται σε καταστήματα που προορίζονται για ντόπιους.

4.Οι φωτογραφίες απαιτούν άδεια

Ακόμα κι αν μπορούσατε να λάβετε άδεια για να επισκεφθείτε τη Βόρεια Κορέα, μην νομίζετε ότι θα είχατε μια συνηθισμένη τουριστική εμπειρία. Η λήψη φωτογραφιών επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες τοποθεσίες και απαγορεύεται αυστηρά η επαφή με το κοινό της Κορέας. Στη Βόρεια Κορέα θα έχετε συνεχώς δίπλα σας έναν οδηγό, ο οποίος θα παρακολουθεί στενά, για να βεβαιωθεί ότι τηρείτε τους κανόνες. Στην περίπτωση που αντιληφθεί ότι κάνετε λήψη “απαγορευμένων” φωτογραφιών, θα σας κατασχέσει την κάμερα, για να τις διαγράψει και ενδέχεται να αντιμετωπίσετε πολύ σοβαρό πρόβλημα.

5. Δεν υπάρχουν μεγάλες αλυσίδες γρήγορου φαγητού

Στη Βόρεια Κορέα, δεν θα βρείτε μεγάλες πολυεθνικές όπως McDonald’s, KFC ή Burger King. Αντίθετα, προωθούν τη δική τους κουζίνα. Ένα βασικό διατροφικό στοιχείο είναι το «kimchi», το οποίο σίγουρα θα συναντήσετε αν μείνετε στη χώρα. Αυτός είναι ένας τύπος ζυμωμένου λάχανου.

6. Ταξιδεύοντας – δεν έχει σημασία η απόσταση

Θα καταλάβετε ότι τα ταξίδια, είναι μια πολυτέλεια που οι φτωχοί κάτοικοι της Βόρειας Κορέας δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Το αεροδρόμιο στην Πιονγιάνγκ φιλοξενεί πολύ λίγες διεθνείς πτήσεις. Θα μπορέσετε να φτάσετε στη Ρωσία και την Κίνα, αλλά όχι πιο μακριά από εκεί. Ακόμα και οι ταξιδιωτικές επιλογές στο εσωτερικό της χώρας, είναι επίσης αρκετά περιορισμένες, για τον γενικό πληθυσμό της Βόρειας Κορέας. Αν θέλετε να επισκεφθείτε την οικογένειά σας σε μια πόλη λίγα μίλια πιο μακριά, Θα πρέπει πρώτα να λάβετε άδεια από την κυβέρνηση.

7. Απαγορεύεται αυστηρά η COCA-COLA

Το μόνο μέρος στον κόσμο όπου απαγορεύεται αυστηρά η Coca-Cola είναι η Βόρεια Κορέα. Τα γνωστά κόκκινα κουτιά θεωρούνται σύμβολο της δυτικής κουλτούρας, την οποία η Βόρεια Κορέα λατρεύει να αντιτίθεται. Αυτό ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρείται έκπληξη, καθώς δεν επιτρέπεται η παρουσία μεγάλων αλυσίδων γρήγορου φαγητού στη χώρα.

8. ΖΕΣΤΑ ΝΤΟΥΣ

Η επιλογή ενός ζεστού ντους είναι σχεδόν αδύνατη στη Βόρεια Κορέα. Αντ ‘αυτού, οι άνθρωποι θα επιλέξουν να επισκεφθούν ένα λουτρό. Τα σπίτια στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ, αλλά και στις αγροτικές πόλεις, γενικά θερμαίνονται με ξυλόσομπες, οπότε δεν πρέπει να περιμένετε ζεστό νερό βρύσης.

9. Κλήσεις εκτός συνόρων

Τα κινητά τηλέφωνα γίνονται όλο και πιο κοινά στη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, αυτά τα τηλέφωνα έχουν έναν συγκεκριμένο περιορισμό: λειτουργούν μόνο για κλήσεις στο εσωτερικό της χώρας. Όλες οι κλήσεις προς αριθμούς εκτός Βόρειας Κορέας έχουν αποκλειστεί. Αυτό επιτρέπει στο καθεστώς να διατηρήσει μια σιδερένια λαβή στον πληθυσμό του.

10. Η θρησκεία εκτός

Οι βουδιστικοί ναοί στη Βόρεια Κορέα χρησιμεύουν κυρίως ως ιστορικά και πολιτιστικά τεχνουργήματα. Οι εκφράσεις του Χριστιανισμού είναι λίγες και σπάνιες. Η θρησκεία δεν απαγορεύεται, αλλά ο Χριστιανισμός θεωρείται συχνά πρόκληση για την εθνική ιδεολογία της Βόρειας Κορέας. Κάποια θρησκευτικά χωριά υπάρχουν, αλλά είναι δυσεύρετα και υπόκεινται σε συνεχή έλεγχο από την κυβέρνηση.

11. Δεν υπάρχουν άμεσα διαθέσιμες εφημερίδες

Όλα τα μέσα ενημέρωσης στη Βόρεια Κορέα ελέγχονται αυστηρά από την κυβέρνηση. Τα φύλλα των εφημερίδων, που κυκλοφόρησαν τα προηγούμενα χρόνια, είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν στις βιβλιοθήκες. Αυτό συμβαίνει για την περίπτωση που το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα αλλάξει την ιδεολογία του – το να απαλλαγεί από τις παλιές ειδήσεις, θα δυσκολέψει την εύρεση αναφορών, για προηγούμενες καταστάσεις. Φυσικά, ξένες εφημερίδες δεν είναι καθόλου διαθέσιμες.

12. Πινακίδα για το ποδήλατο

Τα αυτοκίνητα είναι ένα ασυνήθιστο θέαμα στη Βόρεια Κορέα. Είναι μια πολυτέλεια που μόνο η πλουσιότερη ελίτ μπορεί να αντέξει. Παρομοίως, ακριβά είναι και τα ποδήλατα και θα έχετε μεγάλη δυσκολία να βρείτε ένα, έξω από την Πιονγκγιάνγκ. Επιπλέον, κάθε ποδήλατο πρέπει να είναι καταχωρημένο και να διαθέτει πινακίδα κυκλοφορίας. Αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να διατηρεί τον έλεγχο των ποδηλάτων του πληθυσμού της.

13. Διορισμός κατοικίας

Η αγορά ή η ενοικίαση ενός διαμερίσματος στη Βόρεια Κορέα είναι διαφορετική από ό, τι έχετε συνηθίσει. Η αγορά κατοικίας στη Βόρεια Κορέα στερείται μηχανισμών ελεύθερης αγοράς. Θα πρέπει απλώς να ελπίζετε ότι η κυβέρνηση θα σας διορίσει ένα σπίτι του γούστου σας. Και αν όχι: ατυχήσατε.

14. “Ιnternet” Βορείου Κορέας

Το Διαδίκτυο είναι μια πηγή για σχεδόν οτιδήποτε επιθυμήσετε. Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι αποτελεί απειλή για το δικτατορικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας. Συνεπώς, η πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπως την γνωρίζουμε, απαγορεύεται αυστηρά. Υπάρχει ένα εναλλακτικό Διαδίκτυο, το οποίο δεν θυμίζει σε τίποτα το Διαδίκτυο που έχουμε συνηθίσει, καθώς είναι ένα συγκεκριμένο δίκτυο, που έχει δημιουργηθεί και συντηρείται, εντός της Βόρειας Κορέας. Ονομάζεται “Kwamyong” και σύμφωνα με εκτιμήσεις, περιέχει περίπου χίλιους έως πέντε χιλιάδες ιστότοπους. Μπορούν να βρεθούν μόνο πληροφορίες που συμμορφώνονται με το κυβερνών κόμμα.

15. Blue jeans

Είναι τόσο ασήμαντο πράγμα και μάλλον δεν θα το σκεφτείτε καν, αλλά το χρώμα του τζιν σας έχει σημασία στη Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με εκείνους που κατέχουν την εξουσία, το μπλου τζιν είναι σύμβολο δυτικής επιρροής. Εάν τύχει να επισκεφθείτε τη χώρα ως τουρίστας, μπορεί να το ξεπεράσετε – σε κάποιο βαθμό. Εάν σκοπεύετε να επισκεφθείτε τα μνημεία των αποθανόντων ηγετών Kim Il-Sung και του γιου του Kim Jong-Il, θα πρέπει να φορέσετε κάτι διαφορετικό από το μπλου τζιν. Ξέρετε, ως ένδειξη σεβασμού.

16. Θα επισκεπτόσασταν τη Βόρεια Κορέα?

Εν συντομία: η ελευθερία σπανίζει στη Βόρεια Κορέα. Ακόμα και αν παραβλέψουμε το γεγονός της απομόνωσης, που ουσιαστικά καθηλώνει τις διεθνείς πτήσεις παγκοσμίως, η συγκεκριμένη χώρα θα αποτελούσε μια δύσκολη επιλογή για τους τουρίστες. Για να μην αναφέρουμε ότι ακόμα κι αν πηγαίνατε, θα συνοδευόσασταν, παρά τη θέληση σας, από έναν επίσημο ξεναγό, που θα σας παρουσίαζε μόνο τα μέρη, που θα μπορούσαν να αναδείξουν την καλή εικόνα της Βόρειας Κορέας. Θα τολμούσατε να την επισκεφτείτε, με όλους αυτούς τους κανόνες;

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους