Οι 12 κανόνες που πρέπει να γνωρίζει κάθε μαγαζάτορας όταν δέχεται έλεγχο για πνευματικά δικαιώματα μουσικής

22 Φεβρουαρίου, 2020
Οι 12 κανόνες που πρέπει να γνωρίζει κάθε μαγαζάτορας όταν δέχεται έλεγχο για πνευματικά δικαιώματα μουσικής
Για να είστε προετοιμασμένοι σε κάθε ξαφνικό έλεγχο για τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής που παίζετε στο κατάστημά σας, αυτοί είναι οι 12 "χρυσοί" κανόνες που πρέπει να έχετε υπόψιν.

Το θολό τοπίο στα πνευματικά δικαιώματα μουσικής για όσους μαγαζάτορες στην Εστίαση ΔΕΝ διαθέτουν την άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής της Soundreef από το ΠΑΣΚΕΔΙ συνεχίζεται. Οι έλεγχοι παραμένουν αμείωτοι και συχνά οι ιδιοκτήτες βρίσκονται προ μεγάλων εκπλήξεων που δεν γνωρίζουν με ποιο τρόπο να χειριστούν, ενώ και οι μέθοδοι που κατά καιρούς χρησιμοποιούνται από τα ελεγκτικά όργανα είναι αρκετά επιθετικοί έως και προκλητικοί. Για να είστε προετοιμασμένοι σε κάθε ξαφνικό έλεγχο για τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής που παίζετε στο κατάστημά σας, αυτοί είναι οι 12 “χρυσοί” κανόνες που πρέπει να έχετε υπόψιν:

1) Νομική υποχρέωση στο αρχείο της επιχείρησης να υπάρχει: α) το σώμα γνωστοποίηση χρήσης μουσικής. Επιβάλλεται αυστηρό πρόστιμο από την αστυνομία η οποία είναι στα πρώτα στοιχεία του ελέγχου της. Νόμος 4442/7-12-2016/ άρθρα 28,29 β) παραστατικό, δηλαδή, Βεβαίωση ή άδεια της εταιρείας ή του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης που χρησιμοποιείται η μουσική.

 

2) Έχει νόμιμο δικαίωμα ο οποιοσδήποτε χρήστης να χρησιμοποιεί στην επιχείρησή του εκπροσωπούμενο ή μη εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο. Νόμοι 2121/1993-4481/7/2017 – κοινοτική οδηγία 26/2014.

 

3) Στην περίπτωση χρήσης εκπροσωπούμενου ρεπερτορίου, υποχρεούται ο χρήστης στην καταβολή αμοιβολογίου στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης ΕΥΕΔ ή ΕΔΕΜ-ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ-GEA, Νόμοι 2121/1993-4481/7/2017.

 

4) Στην περίπτωση χρήσης μη εκπροσωπούμενου ρεπερτορίου, ο χρήστης υποχρεούται να χρησιμοποιεί μόνο το συγκεκριμένο ρεπερτόριο. Στην περίπτωση αυτή δεν υποχρεούται να πληρώσει κανέναν οργανισμό διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Νόμος 4481/κοιν. οδηγία 26/2014 – Με αριθμό πρωτ. 35610-11/2018 εγκύκλιος Υπουργείου πολιτισμού.

 

5) Ο χρήστης μουσικής ή ο καταστηματάρχης δεν είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει οποιοδήποτε στοιχείο σε περίπτωση που του ζητηθεί από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων παρά μόνο στα ελεγκτικά δημόσια όργανα.

 

6) Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης είναι ιδιωτικές εταιρείες και όχι δημόσιες ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και δεν έχουν δικαίωμα ελέγχου. Ο έλεγχος πηγάζει μόνο από δημόσια όργανα ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

 

7) Υπερβολική πίεση – άμεσες ή έμμεσες απειλές ή αν προκύπτουν στοιχεία ότι ελέγχουν οι αντιπρόσωποι της ΕΥΕΔ – ΕΔΕΜ – GEA – ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, να το καταγγείλετε άμεσα στην αστυνομία ή στο δικηγόρο σας ή στο ΠΑ.Σ.Κ.Κ.Ε.ΔΙ. Οι ανωτέρω ενέργειες τιμωρούνται με το άρθρο 175/ ποινικού κώδικα περί αντιποίησης αρχής.

 

8) Δέχεται ο χρήστης την ενημέρωση (μόνο αυτό δικαιούνται να κάνουν) από τις εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων για λίγα λεπτά και στη συνέχεια τους ζητά ευγενικά να αποχωρήσουν.

 

9) Κάθε Δήλωση – Βεβαίωση – Πρόστιμο που επικαλείται αντιπρόσωπος της ΕΥΕΔ – ΕΔΜ – ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – GEA για το είδος της μουσικής που χρησιμοποιεί ο χρήστης, δεν είναι έγκυρη, ούτε νόμιμη εάν δεν έχει βεβαιωθεί με την παρουσία ένστολου αστυνομικού Νόμου 2121/1993 – άρθρο 64.

 

10) Έχει δικαίωμα ο καταστηματάρχης να χρησιμοποιεί τηλεόραση στην επιχείρησή του για ενημέρωση, αθλητικά γεγονότα και αγώνες, για να μην υποχρεούνται στην πληρωμή αμοιβών έναντι των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης, Νόμος 2121/1993. Το κατάλληλο έγγραφο της νομιμοποίησης το ζητάτε από το ΠΑΣΚΚΕΔΙ.

 

11) Να ζητά ο χρήστης ή ο καταστηματάρχης τα οποιαδήποτε στοιχεία ενημέρωσης και απαιτήσεις αμοιβών να του τα κοινοποιούν εγγράφως από την ΕΥΕΔ – ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – GEA, Νόμος 4481/7-2017, άρθρο 22 και 23. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Σας λένε παράδειγμα οι Οργανισμοί πως η μουσική της Soundreef, που εκπροσωπείται από το ΠΑΣΚΚΕΔΙ, δεν σας καλύπτει και πρέπει να πληρώνετε κι αυτούς ή ότι θα σας στείλουν στα Δικαστήρια. Αυτό τους το ζητάτε ΕΓΓΡΑΦΩΣ!!!

 

12) Απαγορεύεται αυστηρότατα να δίνονται από τον χρήστη στοιχεία προσωπικών δεδομένων σε οποιονδήποτε, για οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση. Κοινοτική οδηγία 26/2014.

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ