Get the Flash Player to see this player.
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα » Συχνές ερωτήσεις

26.02.2013

Σχετικές με τα Σεμινάρια ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Εγώ έχω παλιά άδεια κι έμαθα ότι αυτή η πιστοποίηση χρειάζεται σε νέες άδειες, άρα δεν έχω πρόβλημα.

ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ. Κατ' αρχάς είσαι εντελώς ανοιχτός στους έκτακτους ή τακτικούς ελέγχους που θα διενεργούν  οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας, οι επιθεωρητές του ΕΦΕΤ, οι επιθεωρητές των Δ/νσεων Κτηνιατρικής & Εμπορίου. Εάν πούμε ότι το διακινδυνεύεις (για μας λάθος, διότι αυτή την πιστοποίηση την οφείλουμε στα μαγαζιά μας, στα παιδιά μας, στους πελάτες μας) και φθάνει ο καιρός να ζητήσεις από τον Δήμο οποιοδήποτε δικαιολογητικό, θέλεις Αδεια μουσικών Οργάνων, Άδεια για κοινόχρηστους χώρους, το καλοκαίρι ξαπλώστρες κλπ Ποιος μπορεί να σε διαβεβαιώσει πως δε θα  εντάξουν το χαρτί της πιστοποίησης μέσα στα υπόλοιπα δικαιολογητικά. Για σκέψου λίγο για 65 Ευρώ που χρειάζεσαι τώρα και αυτό λογω ΠΑΣΚΕΔΙ (γιατί άλλοι ζητούν 200 και 300 Ευρώ), να χρειαστεί να περιμένεις 3 μήνες μέχρι να το αποκτήσεις. Εμείς δε λέμε τίποτα....Εσείς απλά σκεφτείτε το. Πάει η σαιζόν για τις ξαπλώστρες και τα τραπεζοκαθίσματα και για την άδεια μουσικών οργάνων θα έχετε 10 μηνύσεις τουλάχιστον. Τι λέτε;

Έχω άδεια λειτουργίας, οπότε δεν χρειάζεται να πιστοποιηθώ.

ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ. Φυσικά και χρειάζεται να πιστοποιηθείς και εσύ σαν επιχειρηματίας, αλλά και το προσωπικό σου, διότι απορρέουν υποχρεώσεις και νομικές ευθύνες των επιχειρηματιών σε περιπτώσεις που κατά τους έκτακτους ή τακτικούς ελέγχους που θα διενεργούν  οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας, οι επιθεωρητές του ΕΦΕΤ, οι επιθεωρητές των Δ/νσεων Κτηνιατρικής & Εμπορίου, δεν θα έχουν στην επιχείρησή τους τον εκ του Νόμου, ειδικό φάκελλο αρχείου παρακολούθησης σεμιναρίων, που αφορά επιχειρηματίες και εργαζόμενους.

Τι είναι η ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ, που δίδει ο ΠΑΣΚΕΔΙ και χρησιμεύει ως δικαιολογητικό στους Δήμους για την αδειοδότηση;

Με την ΒΕΒΑΙΩΣΗ αυτή ο ΠΑΣΚΕΔΙ βεβαιώνει επίσημα τον Δήμο πως ο συγκεκριμένος/η επιχειρηματίας υπέβαλλε ΑΙΤΗΣΗ στον φορέα υλοποίησης εκπαίδευσης, όπως είναι ο ΠΑΣΚΕΔΙ, για παρακολούθηση Σεμιναρίων ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ 1  Η ΒΕΒΑΙΩΣΗ αυτή θα έχει ισχύ έως τις 3 Αυγούστου 2013.

Έχω άδεια αλλά επειδή βγαίνω στην σύνταξη θα την γυρίσω μετά 3 μήνες στο όνομα του γιου μου. Θα έχω πρόβλημα;

Βιάσου για την άδεια, γιατί η ΒΕΒΑΙΩΣΗ που δίνει ο ΠΑΣΚΕΔΙ για να βοηθήσει στην άμεση αδειοδότηση, θα έχει ισχύ μέχρι 3 Αυγούστου 2013, οπότε αν παρέλθει αυτή η ημερομηνία, θα πρέπει μετά να περιμένετε αναγκαστικά την ημέρα της πιστοποίησης, δηλαδή υπολογήστε πάνω από 2 μήνες καθυστέρηση για την αδειοδότησή σας.

Θα επιβάλλουν πρόστιμα οι ελλεγκτές και πόσα;

Φυσικά και θα επιβάλλονται πρόστιμα και μάλιστα πολύ υψηλά, ίσως να ξεπερνούν και το δεκαπλάσιο από το κόστος των 65 Ευρώ που στοιχίζει το Σεμινάριο στον ΠΑΣΚΕΔΙ, πάντα φυσικά ανά άτομο, δηλαδή βρήκε 10 άτομα χωρίς πιστοποιητικά, θα επιβάλλεται ίσως αντίστοιχο πρόστιμο Χ 10.

 Έχω πάρει την προέγκριση, χρειάζεται να πιστοποιηθώ;

Φυσικά και χρειάζεται, διότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ΥΑ 14708/10-08-2007/ΦΕΚ 1616/Β/17-08-2007 πρέπει να εκπαιδεύονται υποχρεωτικά όλοι οι επιχειρηματίες και εργαζόμενοισε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που χειρίζονται ή έρχονται σε επαφή με τρόφιμα ή ποτά, για την εφαρμογή των σχετικών οδηγών ορθής υγιεινής πρακτικής.
Από τα παραπάνω απορρέουν υποχρεώσεις και νομικές ευθύνες των επιχειρηματιών σε περιπτώσεις που κατά τους ελέγχους :
1. κατά την αδειοδότηση με τον έλεγχο των Εποπτών Δημόσιας Υγείας των Δ/νσεων Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων
2. Κατά τους έκτακτους ελέγχους των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών όπως οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας , οι επιθεωρητές του ΕΦΕΤ, οι επιθεωρητές των Δ/νσεων Κτηνιατρικής & Εμπορίου .
3. Κατά την ανάπτυξη συστημάτων αυτοελέγχου HACCP & ISO μιας και είναι βασικό προαπαιτούμενο αυτών .

Πλέον το πιστοποιητικό εκπαίδευσης του υπεύθυνου της επιχείρησης από πιστοποιημένο για το αντικείμενο εκπαίδευσης φορέα όπως είναι ο ΠΑΣΚΕΔΙ , είναι απαραίτητο κατά τον έλεγχο της αδειοδότησης , και η έλλειψη του οποίου θα οδηγεί δίχως άλλο στην απόρριψη και επιστροφή του φακέλου.

Πιστοποιούνται μόνο επιχειρηματίες και προσωπικό καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος; Δηλαδή Εστιατόρια, καφετέριες κλπ;

Όχι μόνο. Απαραιτήτως πιστοποιούνται και επιχειρηματίες - εργαζόμενοι ξενοδοχειακών μονάδων, catering, super market, παντοπωλείων, οπωροπωλείων, ιχθυοπωλείων, κρεοπωλείων, αρτοποιίων, ζαχαροπλαστείων εταιρίες διακίνησης χονδρικής ή λιανικής τροφίμων και ποτών (π.χ. κάβες), καταστήματα λιανικής και χονδρικής ψιλικών, ειδών ζαχαροπλαστικής, γλυκισμάτων, πιτοειδών και σφολιατοειδών, κρεατικών, αναψυκτικών, νερών, πάγου, καφέδων, ως και όσων συμμετέχουν σε οποιονδήποτε κρατικό διαγωνισμό που έχει σχέση με την ως άνω αλυσίδα τροφίμων και ποτών.

Εγγραφείτε στο newsletter
Copyright © ΠΑ.Σ.Κ.Ε.ΔΙ. All Rights Reserved.
powered by Softways S.A.
Επικοινωνία με τον ΠΑ.Σ.Κ.Ε.Δ.Ι.:    Τηλ.: 2310 932.420    Fax: 2310 932.431    email: paskedi@paskedi.gr